Гутериш: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"

Часовникът на апокалипсиса тиктака, предупреди генералният секретар на ООН
19 мар 2024 07:00, Елка Василева
93
Гутериш: Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер"
Снимка: архив, БГНЕС

"Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер", предупреди  генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от Франс прес.

С изказването си, в което спомена за филма "Опенхаймер", който спечели седем награди "Оскар" и "показа нагледно реалността на ядрения апокалипсис", Гутериш се опита да привлече вниманието към риска от "ядрена война".

"Събираме се днес в момент, в който геополитическото напрежение и недоверието покачиха риска от ядрена война до най-високото му ниво от десетилетия", каза генералният секретар на заседание на Съвета за сигурност на ООН, организирано от Япония и посветено на неразпространението на ядрени оръжия.

Часовникът на апокалипсиса тиктака, предупреди Гутериш.

В Холивуд филмът на Кристофър Нолан "Опенхаймер" "показа нагледно суровата реалност на ядрения апокалипсис на милиони хора по света", каза още генералният секретар.

"Човечеството няма да преживее продължение на "Опенхаймер". Всички тези гласове, всички тези предупреждения" имат за цел светът да отстъпи от пропастта, към която е тръгнал, заяви Антониу Гутериш.

Филмът "Опенхаймер" проследява ключови моменти от живота на Робърт Опенхаймер - физика, който вкарва света в ядрената епоха и благодарение на когото се слага бърз край на съпротивата на Япония във финалните етапи на Втората световна война посредством атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки.

С препратките към филма "Опенхаймер" Гутериш изрази своите опасения, свързани с опасността от нова надпревара в ядрените въоръжения.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Дарк преди 1 месец
Другият път двете атомни бомби са довели до капитулацията на Япония.На съвета генералите са смятали,че САЩ не са в състояние да осъществят мащабно нахлуване преди април 1946.зОт двете бомби загиват по сто хиляди,а от пожара след бомбите над Токио четвърт милион година преди това.Ами след първите пет дни е станал очевиден предстоящият разгром на най-злите от злите японски воини в Манджурия от руснаците,които пленяват и император ПУ И на Манджурия.
35
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израелската армия (нерегистриран)Изби над 50 000 цивилни, деца, жени, срина болници, църкви, джамии, университети пред очите на целият свят.С един замах показаха, че са отгледали чиста форма на фашизъм под идеологията за ексклузивен ционизъм.И никой освен едни хуси не реагира.Всички останали явно са купени и продадени няколко пъти.Стана видно, че Нетаняху управлява Конгреса на Америка директно.И няма надежда дори Тръмп да се качи на коня. Той продаде дъщерята на Къшнър, асистента му виден ционист и тя прие "правата" вяра.Грозен свят с грозни и глупави хора.
34
1
 
17
 
! Отговори
обратното е преди 1 месец
До Анонимен 35 Не е това, което са ти внушили (или платили, не зная). Хитлер е този, който изведе оръдията и танковете от своята държава и тръгна да окупира СССР. И това е основополагащата характеристика на фашизма - заграбване на чужди благинки с оръжие. Днес САЩ са извели оръжията не само извън държавата си, а и извън континента си. Как ги нападанаха виетнамците, сърбите, афганистанците, иранците, либийците, иракчаните, кой ли не ги напада на собствена територия. КОй е фашист?
33
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи ако не стане на путиновската, веднага плаши с ядрена война, все едно е некакво детенце вожда :)))
32
2
 
13
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Истинският апокалипсис е на подкупното ООН, което бе разобличено като главен финансов, оръжеен и идеологичен спонсор на световния терор. Като глава му вижда края и трепери от страх.
31
4
 
2
 
! Отговори
ООН работи преди 1 месец
До Факт 37 Щом е довел света до тук.
30
0
 
11
 
! Отговори
Спрете с внушенията преди 1 месец
Вие сте тези, които дърпате дявола за опашката. Не приписвайте своята вина на другите от позицията си на силни. Защото пред това, което предизвиквате сте слаби. Осъзнайте го и си приберете смъртоносните играчки зад океана.
29
0
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
ООН не работи щом света е стигнал до тук....
28
0
 
6
 
! Отговори
Така е преди 1 месец
Не случайно Чарлз и Кейт се изпокриха в дън земя.
27
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хитлер е бил ефрейтор през ПСВ, той затова е взимал толкова грешни решения, не е слушал топ генералите си в повечето случаи, някои негови решения са абсурдни :))) Путин е умален мащаб на Хитлер, мисли се за нещо, ама греда :)))
26
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 27 "Защо цял ден по новините ни облъчват с тази ядрена война" - подготвят ви. Нали на 2 Април 85% гласувахте да участвате във война НАТО-Русия?
25
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 16"... през 1941г., когато германците са пред Москва и едно нападение от Изток може напълно да унищожи СССР! " - така е. Но там е работата, че и да са искали, не са можели да го осъществят. Исторически факти.Следващият!
24
0
 
17
 
! Отговори
Хирошим Нагазаков преди 1 месец
Все пак, единствените използвали ядрено оръжие в историята на Света и човечеството са САЩ и това е факт.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо цял ден по новините ни облъчват с тази ядрена война само плашат хората като с ковита да ги хвърлят тия бомби и да се свършва.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tвa нe бeшe ли oня geтo нaзнaчи cтoтици тepopиcти нa paбoтa в цeнтpaлa нa OOH-тo?
21
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Егати плоския мозък - точно като за плоския матрял на Земята.
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин не е толкова луд да използва ядрени оръжия, щото ще затрие и Русия, янките също ги имат тези оръжия, нали те са ги създали :))) Иначе малко остава да се затрием човечеството, стига да си начешем егото, оправия нема :)))
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТОП НОВИНА, след санкциите Русия изхвърли японските риболовни траулети от водите на Охотско море, което изцяло стана вътрешно руско море.
18
3
 
17
 
! Отговори
Хора преди 1 месец
Гутериш, си признава че ООН не работи и трябва нов формат и задължително с седалище извън САЩ зада не стане като сега.
17
4
 
21
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
ООН ако работеше за света а не за САЩ, можеше да предотврати много смърт и войни.