Куба обвини САЩ в разпалване на въстание срещу властта

Привикан е най-високопоставеният щатски дипломат в Хавана
Обновена: 19 мар 2024 12:13 | 19 мар 2024 12:11, Петър Бойчев
36
Куба обвини САЩ в разпалване на въстание срещу властта

Министерството на външните работи на Куба заяви, че е извикало най-високопоставения американски дипломат на острова на среща след протести вчера, като обвини посолството на САЩ в Хавана, че се опитва да предизвика по-широкообхватно въстание срещу правителството и се намесва във вътрешните работи на страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
   
Най-малко на пет места в Куба, включително във втория по големина град Сантяго, избухнаха протести срещу продължили часове прекъсвания на тока и недостига на храна, съобщиха държавни медии.

Късно снощи американското правителство заяви в своя публикация в "Екс", че следи протестите и насърчава кубинското правителство да "зачита човешките права на протестиращите и да отговори на легитимните нужди на кубинския народ".

Тези коментари накараха кубинското външно министерство да извика американския шарже д'афер Бенджамин Зиф за среща със заместник-министъра на външните работи Карлос Фернандес де Косио, "който официално изрази категоричното си несъгласие с интервенционисткото поведение на правителството и клеветническите послания", се казва в изявление на ведомството.

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че "е абсурдно" да се намеква, че Вашингтон стои зад протестите.

Поредната размяна на обвинения между дългогодишните врагове подчертава все още мразовитите отношения между Куба и САЩ, които почти не са се подобрили, откакто президентът демократ Джо Байдън встъпи в длъжност през 2021 г., отбелязва Ройтерс.

Министерството на външните работи на Куба днес повтори дългогодишните обвинения на комунистическото правителство, че ембаргото от епохата на Студената война и другите санкции на САЩ целят да докарат кубинците до бедност и да дестабилизират страната.

Вчерашните протести, които кубински официални представители определиха като "уважителни", бяха най-масовите протести от октомври 2022 г. насам, когато в резултат на урагана Иън електрозахранването на острова беше прекъснато за близо седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: кубаСАЩвъстание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия кубински ко-мун-ета не им ли писна да държат народа си в това състояние. Уж кому-ни-зма си отиде, ама само на хартия. Нито САЩ, нито който и да е, е виновен. Виновен е само търпеливият им народ.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЛКОХОЛИЗМЪТ изключва мозъка. ЗАТОВА АЛКОХОЛИЗМЪТ СЕ НАСЪРЧАВА В РУСИЯ. НА КРЕМЪЛ МУ ТРЯБВА стадоБЛЕЕЩО : НИЕ СМЕ ВЕЛИКИ. ЗНАЕТЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО наСТАДОТО
34
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Е как така винаги на некадърните правителства , които не могат да осигурят на гражданите си елементарни неща като ток и храна, все някой им е виновен
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Куба е примера какво става с държавите които не се подчиняват на империята.Нормално е Америка да се бори примера да е по ярък, особено в момента в които много държави начело Русия и Китай мислят да се правят на бунтовници срещу империята.Трябва да е по ярък примера на наказания бунтовник.Империята е винаги в правото си , останалите са просто бунтовници.
32
5
 
8
 
! Отговори
Американофилите преди 1 месец
ще се изтрепят тука да доказват че черното е бяло! - и кво му е на Китай, - комунизма явно работи!
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
60 години под ембарго от САЩ, явно санкциите не работят много време, САЩ не постига целта си ,така че е време за САЩ да развият терористична си дейност в Куба. 60 години не могат да постигнат целите си в някаква мъничка успешно изолирана държава наистина е много отчайващо.
30
6
 
9
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Типичното комунистическо лицемерие - САЩ им виновни, че техните хора искат храна и ток !
29
2
 
7
 
! Отговори
Хората преди 1 месец
нямат какво да ядат,щатите им виновни.Където е минала червената чума,все същата идилия
28
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краварски номера стил ЦРУ.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А русия зачита ли човешки права
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по гадна и гнусна държава от САЩ. Докато те не бъдат натикани в ъгъла светът мир няма да види. Винаги ще има измислени цветни революции, преврати под формата на "защита на правата на човека".
25
4
 
13
 
! Отговори
алооо преди 1 месец
хората искат храна , ток и по добър живот бе , даже се чудя защо толко години търпят диктатурата
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ще стане, ако Русия призове СаЩ да зачитат човешките права?
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
къдeто соца е стъпил тревва не никне.
22
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те и във Венесуела правеха диверсии с електричеството, когато промотираха Гуайдо. После дойде един самолет с руски инженери и изведнъж прекъсванията на тока секнаха. Чиста схема на цру. Затова толкова напъват да правят нашия аец, да могат ако някой управляващ не им играе по свирката да го майданосат
21
6
 
8
 
! Отговори
ООН преди 1 месец
От 1991 г. Организацията на обединените нации гласува 19 резолюции, в които с огромното мнозинство настоява за сваляне на Американското ембарго над Куба. САЩ системно предприемат стъпки в обратната посока като го засилват. Против последната резолюция за сваляне на ембаргото от 2009 г. се обявяват САЩ, Израел, подкрепят я 187 държави. САЩ и Израел обричат Куба на глад и мизерия.
20
4
 
6
 
! Отговори
западно Логично преди 1 месец
Сега защо няма бунтове в Украйна по същата причнина? Във ЕС всичко ОК ли е последния месец?
19
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Американската икономическа блокада над Куба е от 1962. САЩ не позволяват никакви стоки да влизат или излизат от Куба. Икономическото ембарго е предимно за петрол, зърнрни култури, захар и изкуствени торове. Внецуела също има наложено от САЩ ембарго за износ на петрол и петролни продукти, а Венецуела е най-големия им производител в Латинска Америка. Ето за това и в Куба и в Венецуела има недостиг на храни и енсергия.
18
11
 
12
 
! Отговори
Няма съмнение. преди 1 месец
Краварите са на всяка манджа - меродия!
17
5
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 месец
РЕШЕНИЕТО Е ОТ ПРОСТО ---ПО-ПРОСТО : ---" ВАГНЕР " В МОМЕНТА НЯМА МНОГО РАБОТА !?!?!?!?!!