Най-голямата база на НАТО в Европа ще е на 90 км от Добрич

10 000 бойци на Алианса на пост в Констанца
19 мар 2024 12:52, Петър Бойчев
262
Най-голямата база на НАТО в Европа ще е на 90 км от Добрич
Снимка БГНЕС

В Румъния започва изграждането на най-голямата база на НАТО в Европа. Новите полигони и казарми ще са в Румъния, съобщи местното издание на Euronews. Базата се оценява на 2,5 млрд. евро и ще бъде предназначена за 10 000 военнослужещи.

Базата с площ от 2,8 хил. хектара ще бъде разположена в окръг Констанца, където се намира румънското пристанище на Черно море. Инфраструктурата ѝ се изгражда на базата на вече съществуващата военновъздушна база на НАТО "Михаил Когълничану".

Новата база ще разполага с писти за излитане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и с училища, детски градини, магазини и болница.

Румънският експерт Дорин Попеску пояснява, че решението за изграждане на базата е взето на фона на военния конфликт в Украйна, който той определя като дългосрочен. В момента в авиобазата "Михаил Когълничану" се намират около 5 000 военнослужещи, повечето от които американци.

В началото на март беше открита и първата база на НАТО на територията на Западните Балкани. Тя е в Албания и се намира на 80 км южно от столицата Тирана. Военновъздушната база най-големият проект на алианса в страната и според местните власти е предназначена да защитава Албания от Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
3
 
3
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 месец
Путин равява вече и знамето на СССР при някои церемонии. Символизма е ясен-възтановяване на СССР. И на всяко интервю говори за Трета световна война и ядрени оръжия...
236
0
 
0
 
! Отговори
Ф1 преди 1 месец
До A1 Чрез Сърбия ...
235
2
 
3
 
! Отговори
A1 преди 1 месец
Ама Русия и Албания ще напада???Ами Непал,Западна Сахара,Малави,Джибути и Гвинеа Бисау? Там няма ли да има американски бази да пазят от лошите руснаци?
234
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве копейки. Абе как некакъв пиян колхозник ше ми бъде брат бе. Па тия са поне 2 стъпала в еволюцията под нас ве копейки продажни
233
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има за кво страх да ги тресе копейките. Ако стане война срещу пияните колхозници, копейките ше бъдат призовани на първа линия. Няма не искам, няма недей. Ако си мислите копейки, че службите не ви следят за предателство срещу родината си срещу която постоянно храчите жестоко се лъжете. Кво си мислите, че ше веете чуждите байряци на нац ни празник за един сандвич и никой не знае...ахххах добрее...ако бехте при путинарко досега да ви беше пратил на фронта 3 пъти подред.
232
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 217: Кой те излъга, че с руснаците сме една кръв. Едновремешните до учебници ли? Я си направи генен тест и после пак ще си приказваме. Близка езикова група не значи една кръв. Тази опорка остаря. Освен ако *** не рускиня.
231
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руското разузнаване баш на нашите копейки ще си покаже картите или плановете))) Ей, тези плоскоземи, като нанижат едни фейкове от 1001 нощ, да се смееш ли, да плачеш ли. )))
230
6
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Путангутана казал, че НАТО трябвало да спре да се разширява! А какво още беше казал - "Границите на Росия не свършват никъде". Тъй е в руския мир - лицемерие и демагогика. Само с бой ще се оправят.
229
3
 
5
 
! Отговори
До Френски войници преди 1 месец
_е и?... путин пък използва африканци да се бият с/у Украйна
228
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До G.I. Joe Тебе ли ще те сещат, що ли? Може и да стане тая, като се обърна палачинката, затова малко по-скромно се изцепвай във форума.
227
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 235 Абе тъъпако малоуумен, още те чакам да дадеш доказателствата за общата ни дърлжава с мамалигарите, а ти вече взе да се отвиваш на следващи глупости?!? И понеже си нахален, си писал после, че сме били "съюзници в НАТО" като скромно пропускаш ролята ни на ездитно и товарно магаре в НАТО. Нищо, продължавай да демонстрираш колко си *** и задръстеен, но ако те пратят рамо до рамо с "братята" ти роми от Румъния, ще видиш кон боб яде ли.
226
8
 
9
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 месец
Копейките да се крият в миша дупка че ще има сеч.
225
6
 
8
 
! Отговори
с тези бази преди 1 месец
Нито съм фен на сащата, нито на рашата. Но скоро ойропа ще плаща такса охрана, и от тук т там ще има партеники от русия, да се поддържа военното производство на двете най-силни страни. Войната няма да е на техни територии, ами на разни неутралки - украйна, мукрайна и тн
224
6
 
9
 
! Отговори
До заблудените долу преди 1 месец
Румъния "взима" северна Добруджа тъй като блатните диваци им взимат Молдова и ги компенсират по системата - с чужда пита помен правят.Сега нещата са коренно различни - и 2-те страни са в ЕС, а сме и съюзници в НАТО, ама вие си пейтелакърдии отпреди 1 човешки живот време...
223
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 227 "Румъния ни взема Северна Добруджа, това ли са твоите братя?" Ааа другарю, не ни "я взема" Румъния, а РУСИЯ я ХАРИЗВА на Румъния. Въпреки всичко руските слуги наричат руснаците "братя", а според собствените ти думи, това не бива да е така.
222
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ завладя Европа без агредия.
221
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонименНай-вероятно е така, в руските сайтове има карти, на които са означени българските войски, които ще бъдат изпратени в Украйна в района на Одеса.
220
7
 
5
 
! Отговори
Френски войници преди 1 месец
Вижте, има снимки в нета на голяма група френски войници на Терминал 1 на летище София, вероятно отправени в Одеса натоварени на цивилни камиони.
219
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 230 По-лошото е, че според руското разузнаване, НАТО планира румънците и българите да бъдат изпратени в района на Одеса и да я окупират. Който отиде там, ще се върне в дървена кутия или без кутия, но на дроб сърма. Вашите "братя" от НАТО са взели решение, по-ценните нации да не рискуват човешкия си материал и да предоставят оръжейни системи и ноу хау а *** с промитите мозъци от Румъния и България да изпратят човешкия материал за анихилация. Колко е вярно това ще видим скоро
218
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"НАПОЛЕОН" РЕШИЛСЯ. ФРАНЦУЗСКИЕ СОЛДАТЫ ПРИБЫЛИ В БОЛГАРИЮ. СЛЕДУЮЩАЯ ОСТАНОВКА - ОДЕССАФранцузские военные прибыли в Болгарию, откуда их повезли в неизвестном направлении на армейских грузовиках. Предположительно следующей остановкой солдат должна стать Одесса. Похоже, что новый французский "Наполеон" вс же решился вступить в открытый конфликт с русскими.