Хиляди протестираха в Будапеща срещу Орбан

Демонстрацията бе водена от Петер Магяр
157
Хиляди протестираха в Будапеща срещу Орбан
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Десетки хиляди хора протестираха днес срещу правителството на Виктор Орбан в центъра на Будапеща, предаде Ройтерс.

Демонстрацията беше водена от адвокат, който доскоро беше близък до администрацията на Орбан, но след това създаде политическо движение, насочено срещу унгарския премиер.

Протестиращите преминаха в шествие до парламента в необичайно топлото пролетно време, а някои от тях скандираха: „Не се страхуваме!“ и „Орбан, оставка!“.

Протестът беше воден от 43-годишният Петер Магяр, който беше женен за бившата министърка на правосъдието в правителството на Орбан, Юдит Варга, и който вероятно планира да създаде собствена партия.

Магяр доби широка популярност през февруари, след като направи шокиращи разкрития за вътрешните дела на правителството.

Той обвини началничката на канцеларията на Орбан Антал Роган в ръководене на централизирана пропагандна машина.

Освен това Магяр публикува запис на разговор с бившата си съпруга, в който Варга описва подробно опит на старши помощник на Роган да се намеси в случай на подкуп. Прокуратурата сега проучва тези твърдения.

Разследването идва в политически чувствително време за Орбан преди изборите за европейски парламент през юни и следва скандала по обвинения прикриване на сексуални посегателства в държавен дом за деца, заради който през февруари бяха отстранени двама негови ключови политически съюзници – бившата президентка Каталин Новак и Варга.

Според данните на агенцията за проучване на общественото мнение „Медиан“ от средата на март, 68% от избирателите са чували за излизането на Магяр на политическата сцена, а 13% от тях казват, че има вероятност да подкрепят негова партия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още по темата: протестВиктор Орбан
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На протестиращите в Унгария им препоръчвам да дойдат у нас да видят какво е демократична корупция и далавера и после, ако още желаят да протестират среку Орбан.
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нофтъ Рефолушъм шелъ да се казва "ГУЛАШ-ПАПРИКАШКА РЕВОЛЮЦИЯ"
91
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Момчта, войната в УКР завършва. Премества се в БудаПеща., После БратиСлава, след което Варташава . . . Урбан единствен обзаведе държавата си с нова Атома централа и спокойни доствавки на горива. При такова положение лесно всеки би управлявал.
90
0
 
9
 
! Отговори
Who Cares преди 1 месец
Липсата на жълти павета не им пречи...
89
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде следващия Майдан идва, ако пак американосите излезат след това да кажат колко е струвал значи са по *** от собствените си крави. Някой или някои на тоя свят много иска(т) 3-та световна.
88
4
 
4
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
До Ай сиктир,Чичко доктор идваа.
87
10
 
13
 
! Отговори
Ай сиктир преди 1 месец
До 99 То си е тяхна работа, Копейко! Ти не си фактор и не ти дължат обяснения. Чети си там трудовете на Костя и не занимавай с опорките си форума. Възрожденците ще се изкарате по-големи европейци от европейците, щом се смени вятърът, както в оная анкета се изкарахте по-големи унгарци от унгарците. Нечистоплътна гнъс сте. Сега Боко им бил путинист, пък те били евроатлантици. Нанайци!
86
4
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Чичо Доктор идва с усмирителната риза,за един с много личности в глъвъта.
85
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като най-важни за ГЕРБ-ДПС са ес насоченост, защо построиха Турски Поток? Нещо не ти се връзват лакърдиите брат. Аре изчезвай, че дразниш с лъжите си. Продажен руски тpoль
84
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде, сложиха тигана с розовите революции да изпържат и Унгария. Колко им боде очите на евро бюрократите Орбан, колко подкупни, алчни чиновници на ЕС им се бъркат далаверите от куража на унгарската политика. Дано не се излъжат унгарците и да устискат независимостта и нормалността си в живота!
83
9
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 месец
"ДАВАЙТЕ ПОВЕЧЕ МИНОСИ! Това ще промени фактическата обстановка." - размечта се руския тpoль
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Исторически Фарс Разбрах те, копейко. Разбра, че ГЕРБ и ДПС пак ще са напред в изборите и се опитваш да закачиш Възраждането си към тях, белки ви вземат в управлението. А ИТН ги добави, щото са еднакъв акъл с вас. Проблемът ти е, че пропусна важен момент, най-важния - Герб и ДПС са с евроатлантическа насоченост,, а копейките и ИТН не са. Ама хич. Така че няма да минеш. Марш в групата на Шаро!
81
5
 
2
 
! Отговори
смех преди 1 месец
Орбан сигурно сега обикаля с джипката и им предлага по 25 евро - "Кога беше по-добре! И после кога построиха панелките! А ние им направихме саниране. ААресва ли ви пътА? Работата ще ви направи свободни, а аз имам сахерче, мерси." само ГЕРБ
80
4
 
7
 
! Отговори
Къде е Орбан? преди 1 месец
Техните го търсят да го бият.
79
2
 
1
 
! Отговори
О+Б+П=ВНЛ преди 1 месец
Гаа-джее-та! Гаа-джее-та! Гаа-джее-та!
78
4
 
10
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 месец
И за какво са против Орбан от Брюксел?Ами не приема мигранти,По-точно са под 500 за 10 години откато хукнаха през 2015 и то доказани специалисти в областта си.Още тогава го каза,че няма да е той премиера,който да промени етноса и католическата вяра в Унгария.Спокойна държава и немци масово се заселват там.Младите са освободени от данъци до 35 години и имат сума ти други подпомагания при раждане на дете.Затова ще го и избират със 70%.е,ТРЯБВА ДА ИМА И ОПОЗИЦИЯ ДА ПРАВИ ПРОТЕСТИ.
77
7
 
1
 
! Отговори
Исторически Фарс преди 1 месец
Да. ГЕРБ и Възраждане и ДПС са едно цяло. И ИТН е с тях. Това ако не го виждате, значи нямаме какво да говорим. Изпуснали сте доста материал от уроците по съвреммена история.
76
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Орбан вече не силен-вилен Ще праща оръжия за Украйна, за ужас на тролейската фабрика. Искам да видя как копейчетата плюят Орбан.Газ!)))
75
1
 
1
 
! Отговори
Симон Милков преди 1 месец
Ивелин Михайлов пак е впрегнал платените си коментаторчета на нощна смяна извънредни. Имаш пари, милионерче, не се подигравай ти. Я не се занимавай с глупости, ами отивай в Софийски Университет и пробвай там да си прокараш "учебниците" по история и твоя "исторически" парк братле. Кво си се заврял у коментарите на тоя руски сайт айахахахах жалкa картинка вай вай вай
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще умра от смях! Копейките как обърнаха резбата само. Пак. Нареждат Боко до Путин и Орбан))), щото идат избори и ще го изкарват русофил пък сега. Ще го чернят. Това е най-модерната опорка. А Копейкин е евроатлантик вече ))) . Ми тогава ... да погледнем и ние през друг ъгъл. Щом Боко стана копейка, значи възрожденците са членове на ГЕРБ.)))