Ватиканът: Уникалността на човек е застрашена от джендър идеологията

Папата критикува и сурогатното майчинствео
8 апр 2024 21:23, Инна Ангелова
56
Ватиканът: Уникалността на човек е застрашена от джендър идеологията
Снимка: БГНЕС

Нов документ, одобрен и подписан от папа Франциск, отправя остри критики и предупреждения срещу “джендър теорията”. В документа се споменава, че всяка операция за смяна на пола рискува да застраши "уникалното достойнство" на човека.

Декларацията, озаглавена Dignitas Inifinita" ("Безкрайно достойнство"), се фокусира върху редица заплахи за човешкото достойнство като бедност, асистурана смърт, аборите, сексуалните посегателства и малтретирането на жени.

В текста, публикуван от ватиканската доктринална служба днес, се посочва, че трябва да се отхвърлят опитите за затъмняване на "сексуалната разлика между мъжа и жената". "От това следва, че всяка интервенция за промяна на пола по правило рискува да застраши уникалното достойнство, което човекът е получил от момента на зачеването", се добавя в него.

Документът преповтаря католическото учение по тези теми, но не се опитва да изолира един въпрос - като например абортите - а заявява, че набляга на равното достойнство на всички хора, независимо от обстоятелствата, в които се намират. По отношение на абортите в текста категорично се повтаря това, което понтификът е казвал и в миналото: "защитата на неродения живот е тясно свързана със защитата на всяко друго човешко право".

Друга спорна тема, която зачерква документът, е сурогатното майчинство. От Ватикана казват, че то е в нарушение на достойнството на детето и на жената, която се превръща в “обикновено средство, подчинено на произволната печалба или желание на други хора". Наскоро папа Франциск призова практиката на сурогатното майчинство да бъде забранена.

Папа Франциск не въднъж се е изказвал остро по отношение на джендърите. Франциск я описва като форма на "идеологическа колонизация".  В документа се посочва, че джендър теорията "възнамерява да отрече най-голямото възможно различие, което съществува между живите същества: сексуалното", което е "най-красивото и най-силното от тях".

Казва се още, че операциите за смяна на пола трябва да се избягват, защото "тялото служи като жив контекст, в който се разгръща и проявява вътрешността на душата. Но медицинската намеса е позволена за тези, които имат "полови аномалии".

Въпреки че Франциск критикува джендър теорията, той оказа подкрепа на транссексуалните католици. Понтификът се срещал редовно с група транссексуални католици от Торвайаника, южно от Рим, канил ги е на обяд във Ватикана заедно с 1200 маргинализирани и бездомни хора и им е предоставил места на първия ред на една от тези аудиенции.  Доктриналната служба също така неотдавна разреши на транссексуалните да действат като кръстници при кръщенета и свидетели на бракове, което е промяна в решението от 2015 г.

В последния ватикански документ се посочват различни "нарушения" на човешкото достойнство, включително в дигиталния свят, като се изреждат тенденциите, при които личният живот на хората се оголва и "разчепква" анонимно. "Подобни тенденции представляват тъмната страна на цифровия прогрес", се отбелязва в текста. В него се цитира и смъртното наказание, което "нарушава неотменимото достойнство на всеки човек".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: ЛГБТватиканътджендър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Ламбда сонда преди 1 месец
Дори путинизма е застрашен от *** идеологията,понеже ще ги направи свободни и шарени.И нищо чудно полубога Джуджи е против ЛГбТ+путинисти
39
1
 
2
 
! Отговори
eeeeeee преди 1 месец
Ватикана, призова Зеленски да развее бялото знаме, сега говори за опасност от *** идеология. Звучи познато от някъде.
38
0
 
3
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Против това съм !!! За мен *** ли какви са не трябва да го демонстрират публично ! Отвратително е ! Онзи ден дъщеря ми ме попита защо мъж е като жена казах и маме не ги гледай болни хора са това ! Да си държат европейските ценности далеч от България и децата ни ! Съжалявам родителите на текива деца !Искаш момче молиш се гледаш го и накрая иска жена да става ....
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба ми каза че дяволът се кръсти от ляво надясно. Когато ви каже добър ден вижте къде е слънцето.
36
1
 
7
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 месец
Ватиканът навремето е продавал индулгенции - това е документ, който ти гарантира опрощаване на всички грехове и е пропуск за рая. Не може тия, дето са комерсиализирали религията да ми се правят на пазители на моралните ценности.
35
3
 
1
 
! Отговори
Костяя Педерасткинн преди 1 месец
Заработвате ли, бакшиши нощна смяна?Пазачи на паркинги... И прочие ***...
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Уникалността на този сайт е застрашена от факта, че има и други, които позволяват на куцо и сакато да коментира. А тук се събираме най-долните прослойки на обществото, и си е чиста трагедия, както и да го погледнеш. Никой не го интересуват наш'те мнения :((((
33
10
 
2
 
! Отговори
Руски мърши преди 1 месец
И точка
32
3
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Главата на католическата секта носи еврейска шапка,заедно със всички подвластни нему "свещеници".Неслучайно 1057 година е настъпил разрив със Православието,срещу което оттогава католицизма води война.
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма по- извратено място и по- грешно място от Ватиканът и католическата църква. Първо там повече от 50% процента са със сбъркана сексуалност, да не говорим, че посягат и на деца и младежи които още не са навършили 18 години. Тръгнали те да дават акъл.
30
12
 
0
 
! Отговори
Феминистка преди 1 месец
Всички мъже трябва да станат жени. Конвенцията от Истанбул ще остане в сила в Европа завинаги!!!
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя *** идеология, сатано? Тази която точно Ватикана се мъчи да пробута като нормалност, заедно с гей браковете и какви ли не други сатанизми?
28
2
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Уравнението е просто: - Сега целият свят умишлено бива потапян във войни, хаос и в неморалност - за да може когато се появи юдейският месия (Антихриста) да се обяви против войните, несправедливостите и тези извращения (джендърството). Иначе юдео-ционистите как да го пробутат като лидер-цар над целия свят...
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Джендърите сега още повече ще скочат срещу Папата. След като им каза, че Украйна са терористи.
26
1
 
0
 
! Отговори
до аз преди 1 месец
Г::::""""ли::::стче, ти не си в състяние да подредиш и изразиш правилно мислите си в едно изречение, но си тръгнал да спориш с Титан в областа на Физиката, Математиката и Астрономията като Сър Исак Нютон??? -)))))) Я, най-добре се върни в " привичната си среда си на обитаване"!
25
2
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 1 месец
Абсолютно прав си, да не забравяме, че инквизицията ги е мъчила жестоко, преди да ги убие. Освен това, всички знаем, какво правят с малките послишници във Ватикана... Доста лицемерно изказване, предвид фактите, които така удобно се потулят.
24
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казва католическата църква пратила на бесилото милиони хора желаещи прогреса. Църквата е изтрепала повече хора отколкото 1 и 2 св войни
23
4
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 1 месец
Е то в църквата от векове е пълно с ***.А преди 100 години мъже са играли и женските роли.Токчетата първо са ги носили мъже,полите също.хахаха Да не говорим за яките труженички от соц плакатите.
22
7
 
9
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Тя уникалността на човека първо от религията се застрашава от векове. Крадецът вика дръжте крадеца!
21
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисирката Инна Ангелова и тя ли е на щат в днес.ру и руското посолство едновременно? Нови лица спускат, няма лошо.