Швейцария се присъедини към "Небесен щит"

Целта е изграждане на интегрирана система за ПВО и ПРО
10 апр 2024 17:52, Елка Василева
36
Швейцария се присъедини към "Небесен щит"
Снимка: архив, БГНЕС

Швейцарският Федерален съвет одобри участието на страната в европейската инициатива „Небесен щит“, целяща да изгради интегрирана система за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО) на континента, съобщи Ройтерс.

През 2022 г. Германия даде начало на европейската инициатива „Небесен щит“, за да засили ПВО на Европа. Въпросът придоби първостепенна важност след руската инвазия в Украйна.

През юли миналата година Швейцария подписа декларация за намерение да се присъедини към инициативата, която цели да намали разходите за страните чрез координация на придобиването на системи за ПВО и ПРО като например комплексите „Пейтриът“. Тя цели и координиране в обучението, поддържката и логистиката.

„Дори след подписването на декларацията за членство Швейцария остава свободна да решава докъде и в каква степен планира да участва в „Небесен щит“ и какви системи „земя-въздух“ планира да придобие“, съобщи Федералният съвет в официално заявление.

От началото на руската инвазия в Украйна европейските съседи на неутрална Швейцария засилват натиска си към нея да подкрепи Киев военно, разрешавайки реекспорт на произведеното на нейна територия оборудване.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От какво се защитават? Извънземни може би? Защото по последна информация само ФАЩ имат над 800 военни бази извън щатите.
9
15
 
5
 
! Отговори
Адмирации преди 1 месец
Тоя цирк с неутралитета не го пускайте на нас! През втората световна колко разграбени капитали влезнаха в Швейцарски банки? М? Швейцарците не са ли немци, като австрийците ? Нека мислим с главите си! Швейцарците никога не са били неутрални когато става въпрос за събития свързани с майка Германия!
8
13
 
5
 
! Отговори
събираме пари за щит преди 1 месец
Ако всички Български граждани минат на диета два картофа на ден и се лишат от здравни грижи и онразование за децата, за няколко години ще можем да купим 1000 Абрамс танка и да ги стоварим на морската ни граница с дула насочени към Русия! На Всеки 500 метра по един танк! Така ще изплашим Путин, а от Козяк ще получим стикерче за награда.
7
15
 
3
 
! Отговори
Макарон ще ни пази преди 1 месец
Макрон отишъл на лов за мечки в Украйна. Никой не смеел да влезе в бърлогата на баба Меца, само Макрон се решил. Влиза нашият герой, но нещо се забавил. Другарите му викат: - Какво стана Макроне, хвана ли мечката? - Хванах я здраво! - Тогава защо не излизаш? - Ама тя не ме пуска!
6
16
 
6
 
! Отговори
Да погледнем трезво преди 1 месец
Те и от НАТО се опитаха да внушат на бай Вова, че ядрените ракети, които са нацвъкали навсякъде по западната Руска граница били срещу голямата заплаха от Иран. Опитваха, опитваха внушаваха му, ама не чува и това е! Ей опак човек ей, тоя Вова! Не се поддава на внушенията на мирните НАТО-вци! Та сега се налага да скалъпват разни небесни щитове. А не е ли по-лесно да разкарат скапаните ядрени ракети от източна европа, а??
5
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Aми копейки, помислете си защо дори неутралните са против вас!? А иначе в швейцарски банки сигурно има повече руски пари, отколкото в самата Расиа! Познайте дали няма да трябва да връщате окупирани територии, срещу размразяване на авоарите на руски олигарси, както стана с Херсон???
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неутрални са били стотици години, дори при Хитлер. Нооо Джуджето е много по-лошо, няма как да са неутрали при Мордор.
3
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия едно време бяха неутрални и всички си държаха парите там, сега взеха да се дупят и стигнаха до там да обслужват пенсионните фондове за източна европа...
2
14
 
4
 
! Отговори
Кинжалче преди 1 месец
Ще литне. Ще го видим как лети. А звукът ще дойде до нас дъъълго след като сме вече изпарени. Небесен ШИТ.
1
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
неутрални по еврогеьски