В Германия правописът вече не е важен

В някои провинции спират да броят грешките на учениците
10 апр 2024 23:00, Инна Ангелова
79
В Германия правописът вече не е важен
Снимка: 6689062 от Pixabay

В една от най-северната провинция в Германия -  Шлезвиг-Холщайн вече спират да броят грешките в писането на децата, които се обучават. Според „Билд“ провинцията има общонационално споразумение, изготвено от министрите на образованието, за стандартизиране на условията за изпити.

Съответно самият брой правописни грешки в текст вече не е решаващ за оценката по немски език при зрелостния им изпит. Това важи и за есетата по немски език в по-ниските класове. Наредбата трябва да влезе в сила от следващата учебна година. Вместо това младите хора трябва да получат „качествена обратна връзка относно систематичния характер на грешките си“.

В Северен Рейн-Вестфалия и Бавария грешките също не се броят.

„Коефициентът на грешки при правописа не съществува от години. Системата се оказа неподходяща, особено за учителите, които тогава трябваше да следят броя на думите“, посочват от Министерството на образованието в Саксония.

В германската образователна система коефициентът на грешки се определя, когато броят на грешките се раздели на общия брой написани думи и е решаващ за определянето на оценките. Въпреки идеята той да отпадне, правилото постоянно да се обръща внимание на качеството на правописа и да се оценяват неправилният правопис и граматика, остава. Има възможност за намаляване на до две оценки за очевидни правописни грешки.

Германските експерти коментират, че премахването на коефициента при проследяване на геешките не е проблем, ако ако правилният правопис продължава да се преподава и се насърчава от ранна възраст.
Нарушенията на езиковата точност трябва да продължат да бъдат отбелязвани и включени по подходящ начин в оценката“, коментират още експертите.

Кирстен Шмьокел, държавен председател на Асоциацията на филолозите споде, че премахването на коефициент на грешка не трябва да оставя нагласа в учениците, че правилата за правопис и граматиката не играят роля в по-късния им професионален живот“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
22
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Като гледам статиите в днес- а явно и в България отдавна правописът не е важен.
20
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 1 месец
до 22 доларджии вие само английски език знаете бе ахахахах
19
4
 
4
 
! Отговори
Американофил преди 1 месец
аз съм жендър
18
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкаджии, за вас правописа никога не е бил важен, защото никога не сте го владеели бе! Всичките русофили сте с коефициент на интелигентност под 30, ама на другите търсите кусури?! ХАХАХАХ
17
12
 
3
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 месец
в България учителките имат повече правописни от учениците...
16
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами направо да спрат и училището тогава.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В статията сте написали "геешките".Това от "гeй " ли идва?Правописът е важен,за да се разбира какво е написано иначе може да разбереш нещо всъвсем различно.Там първо узакониха тревата,а сега нямало да е важен правописа...пълна деградация.
14
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но пък евроатлантическите чувства и геометрията на 360 градуса са задължителни.
13
3
 
18
 
! Отговори
То същото важи преди 1 месец
и за сайта на днеска.бг. Навярно затова миссирките от сайтчето се смятат за опитни джурналисти - по евроатлантическия критерий.
12
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Идете до Берлин. То все едно си в Захарна фабрика, Факултета, Маскуда, Столипиново и т.н. В Берлин няма жив немец останал. За какво да им е важен павописът? Ще те и на снимка не са виждали книга. Нали религията не им позволява. То даже немците си имат виц такъв. "Какво прави турчин като навърши 18? -Отива в Германия. А какво прави немец като навърши 18? - Отива в Турция да търси кой е баща му"
11
7
 
35
 
! Отговори
Заради децата на преди 1 месец
новите германци ли? Дядо ми казваше: "След 9-и септември направиха правописна реформа, защото дотогавашният български правопис беше много труден за npocтaцuтe", които били вече на власт. Един академик-езиковед, преподавател в СУ, който вече не е сред живите, разказваше за разговор с негов колега от Франция. Попитал го защо не направят реформа на трудния френски правопис? Онзи му отговорил: "За да можете, когато видите един текст, да разберете дали съм го писал аз или някой докер от Марсилия."
10
2
 
27
 
! Отговори
бооожеее! преди 1 месец
И германците ли вече занемариха правописа? Аз тогава защо се уча правилно да изписвам немските думи? Дали трябва да бъде примерно spielen или spilen. Stehen или stehn? Vater или Fater и много други.
9
7
 
17
 
! Отговори
Правилно! преди 1 месец
За какво им е да пишат, като ще ги пращат в Украйна?
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако проведат езикова реформа, премахнат падежите, двойното СС и други знаци, Немският става Английски!
7
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро ще започнат да учат Корана наизуст. Това е правилното знание!!!
6
4
 
27
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 1 месец
НАТО И ЕС! УРААААААААААА
5
13
 
11
 
! Отговори
Дончо преди 1 месец
Аз имам пpace. Казва се Чорбар, викаме му Чорбо на галено. И кокошки. Жената работи в общината, носи и заплата, та си купуваме брашно, сирене за мекиците, туй-онуй друго. Наесен купуваме грозде, жената прави ракия. Жената като стане, нахрани кокошките, нахрани пpaceто, после ми прави закуска - мекици, сипе ми ракия и отива на работа. Като се върне, напазарува, пак нахрани животните, после направи салата, вади ракия от избата. Докато я изпия, жената сготвила вечеря. Така си живеем - идилия!
4
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Неграмотни ще пишат есета!
3
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е от ясно по-ясно, че опростачването не е просто от мързел. Целенасочена политика си е.
2
7
 
21
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
В Германия е важно да ги оно.ждат арабели,дебе.лите баварки са във възторг.