90% от македонците отчитат език на омразата

Той е най-вече в социланите мрежи и медиите
15 апр 2024 09:06, Инна Ангелова
24
90% от македонците отчитат език на омразата
Снимка: БГНЕС

Институтът за политически изследвания в Северна Македония е направил изследване, според което над 90% от гражданите отчитат наличие на език на омразата, който е разпространяван основно в социалните мрежи. 1/3 от анкетираните са на мнение, че в политиката също има език на омразата.

64,2% от анкетираните граждани смятат, че в сравнение с изразяването преди пет години, днес в по-голяма степен се наблюдава език на омраза. Според 12,6% този начин на изразяване е намалял, а за 18,7% няма промяна.

За 80% от анкетираните езикът на омразата се насърчава от политическите партии, а над 81% смятат, че партиите предизвикват разделение в обществото. Близо 80% са на мнение, че езикът на омразата се засилва по време на предизборна кампания.

Над половината от анкетираните - 53,4% смятат, че езикът на омразата е основан на етническа принадлежност, според 26,6% от тях той е мотивиран от различните политически предпочитания, а за 8,9% е свързан с религиозните убеждения.

Гражданите са на мнение, че основният източник на език на омразата са социалните мрежни, следвани от сайтове, радио и вестници.

Според 70,6% от респондентите, като противодействие на такава езикова среда, трябва да бъдат приети по-строги законови мерки. 22% обаче са на мнение, че с тях може да се злоупотребява, поради което не са нужни промени в законодателството за по-сериозно санкциониране на език на омразата.

Институтът за политически изследвания е направил анкетата между 21 и 24 март още преди официалното начало на предизборната кампания за президентските избори в страната. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Свят
Хаменей отсече: Йерусалим ще бъде на мюсюлманите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Маке преди 2 седмици
И покраи тоа што не не признавате како македонски народ, ниту езикот како македонски, сепак не ве мразиме, така да не се грижете. Немаме ви доверба и рамнодушни сме кон вас, но тоа не не прави врагове.
19
2
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 2 седмици
А, нека си сипят омраза колкото искат, той пътят на фиромия към ЕС взе все повече да отива къмту' първо през на Кънда-Мънда у дивото, па после, ако се върне от дивото, може и да се нареди след Турция на опашката :).
18
0
 
0
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 седмици
Каква отявлена българска черта притежават макетата
17
2
 
6
 
! Отговори
Loyko преди 2 седмици
Македонците не мразят по принцип.Мразят само българите и естествено има причини за това.Колко пъти трябва да ни казват в очите защо ни мразят.Продължаваме да правим така, че всички съседи да ни намразят.За сега успяваме....
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен Сръбския нацизъм е от 1350- 1850 г. Нападат бг още в 1350 г. После напада и бг в 1884 г. . После има и югославска война с НАТО когато Сърбия не са комунистическа а неутрална без визи в ЕС и даже кандидатка за ЕС.Сърбете можеха да бачкат в ЕС при Тито.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сърбокомунизмът и титовизмът са омраза! Западът тук ни обърна с хастара навън да си кажем агентите и разобличим комунизма, а там ги оставиха безгрижни на сладки спомени от комунизма и сръбската доминация и ето резултата!!
14
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Така е Не сички сърбе са антибг. Но лошото е че тия в РСМ са такива.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До какво на омразата? Куманово е на холанския футболис Куман.
12
3
 
6
 
! Отговори
какво на омразата? преди 2 седмици
В БЮРМ говорят 2 езика - македонска литературна норма на западните български говори към шопските диалекти на българския и албански език. Това са им официалните езици. За език на омразата, не знам дали го имат в Конституцията. И какво ни занимавате с някаква плюнка на картата с население 2 милиона? Колкото София. Вторият им по- голям град се казва Куманово. Куманите са тюркоезични номади ако не знаете.
11
0
 
8
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
Но защо? Отговорът се крие в това чия собственост са болшинството медии днес в Северна Македония.И ако се направи едно независимо журналистическо проучване ще се окаже, че на 90% големите медии - вестници, радиа, телевизии, електронни медии са собственост на Сръбски граждани, а едно още по-задълбочено разследване би открило, че зад физическите лица представени като собственици надничат Сръбските Тайни служби.....
10
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 седмици
Ама на какъв език го отчитат? На шиптарски? На български? Или на диалектният български примесен със сръбски които те наричат македонски език?
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
4, Бугария,Иран на балканите.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те са били яничере на србете до 1990 г. и не е изненада.
7
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Макетата в ЕС точно след Турция :))))))))))))))))))))
6
0
 
2
 
! Отговори
40г. по-късно преди 2 седмици
Министерството на Истината се бори с езика на омразата.
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
туй все едно да кажеш че 90% от българите са атлантици и ще подкрепят махането на 3 март, както каза просто кирчу
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Македония,Изсраел на балканите.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Tepceнeтa...
2
4
 
14
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Македония,Украйна на балканите.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че те са си истински евроатлантици бре...