В Грузия полиция разгони протест срещу закон за чуждестранните агенти

Според опозицията той е авторитарен
17 апр 2024 08:12, Елка Василева
34
В Грузия полиция разгони протест срещу закон за чуждестранните агенти
Снимка: архив, БГНЕС

Части за борба с безредиците на грузинската полиция атакуваха и разпръснаха снощи демонстрантите, събрали се около сградата на парламента на бившата съветска република. Това се случи, докато депутатите разглеждаха законопроект за "чуждестранните агенти", окачествен от опозицията като авторитарен, предаде Ройтерс.

Около 10 000 души се събраха пред сградата на законодателния орган за втори пореден ден, за да протестират срещу законопроекта, който в понеделник беше приет от парламентарна комисия. Снощният митинг беше по-голям от този предишния ден.

Полицейските служители, някои от които бяха въоръжени с пушки, наредиха на демонстрантите да се разпръснат и използваха срещу тях вещество за контрол на тълпи, което приличаше на лютив спрей.

Групи от демонстранти започнаха да напускат района, бягайки, а само за минути зоната зад сградата на парламента беше напълно прочистена от протестиращи. Въпреки това много от участниците в митинга не си тръгнаха и останаха по другите подстъпи към зданието.

Тези, които се разотидоха, се прегрупираха заедно с други протестиращи на една от основните пътни артерии в Тбилиси, булевард "Руставели".

Грузинското Министерство на вътрешните работи съобщи, че при сблъсъците е пострадал служител на полицията. Единайсет демонстранти са задържани.

Законопроектът, срещу който бяха организирани протестите, предвижда организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да бъдат вписвани като агенти на чуждо влияние. Най-вероятно законът ще бъде приет от парламента, който е доминиран от управляващата партия "Грузинска мечта" и съюзниците ѝ.

Според противниците на законопроекта той ще навреди на кандидатурата на Грузия за присъединяване към ЕС.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от НОТИФИКАЦИИ
Главният прокурор на САЩ: Байдън е умствено годен за президент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Kreti преди 1 седмица
Друго си Краварите да те ръководят, този закон е против Руски и Против Краварско влияние. Браво на Управлявастите там.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още едни навлеци няма да влизат в нашия Европейски съюз.
26
2
 
8
 
! Отговори
Мм преди 1 седмица
В България точно възраждане искат да има подобен закон но познайте кой не иска...
25
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сакън, ще останем без възрожденци!
24
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И тук трябва заради копейките.
23
1
 
10
 
! Отговори
Дзивко преди 1 седмица
И тук трябва подобен закон, така като поканят трима анализатора да дават акъл по телевизора и да формират обществени нагласи, ще се знае че единия работи за организация финансирана с чужди капитали или пък специализацията или докторантурата му е платена от чуждо НПО, така някак ще лъсне кой за кво се бори и защо
22
0
 
10
 
! Отговори
Дзивко преди 1 седмица
Оня ден много удобно от сутрешния блок на Нова казаха че такъв закон имало в Русия, ама не споделиха, че първия подобен закон действа в САЩ от десетилетия, иронията е, че това е най пеозападното правителство в Грузия от години и закона цели да ограничи руското влияние
21
0
 
9
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 седмица
До 18: " защо никой не протестира в САЩ!?" Ами защото протестите ги плаща САЩ!!
20
2
 
7
 
! Отговори
Айде, преди 1 седмица
и у нас скоро този закон и ще преполовим грантаджиите като солени риби за да спре разрухата!А и краварогейтаците пишещи в този сайт ще изчезнат безусловно.
19
2
 
15
 
! Отговори
За неграмотните преди 1 седмица
Съвсем същият закон много отдавна е приет и в САЩ, даже е много по- стриктен. Така че едва ли накърнява някому човешките права, действията му са насочени срещу неправителствени организации, които са прикритие на чуждите разузнавания. Четете и се ограмотявайте! Това е единственото спасение за човечеството. Не позволявайте смартфоните да ви зомбират. Те са много полезни, но и много вредни, ако човек се "затвори" в тях!
18
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще Ви карам да мислите за което предварително се извинявам. Защо този закон се зове руски ? Нима русия не се опасява, че той ще засегне и нейното влияние в Грузия ? Не, не се опасява. НПО-тата на запад са организации подлежащи на отчет и съответно, когато подпомагат други такива го обявяват, та всички ще бъдат "западни агенти". Когато русия иска влияние, тя превежда през подставени лица и съответно техните агенти могат да се пишат местни патриоти без проблем. Като сещате се кой.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоси закон първо е приет в САЩ и по-късно в Русия.На предния протест в Грузия толкова бяха пияни и дрогирани тея,че поклащайки се изгориха сръбското знаме,а не руското.Ей така и укрите преди години бяха объркали българските знамена с руските.Всичко е от дрогата където им дават...Явно е на основата на ЛСД и им отключват шизoфpeния.
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Със зъби и нокти се борят медии и НПО-та да не излезе финансирането им. Въпросът е защо? От какво толкова се притесняват? Какво е лошото да се знае кой какво финансира?
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Протестират защото ще излязат на светло финансиранията на медии и НПО-та... Защо никой не протестира за същия закон в САЩ?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо не разбрах - комунистите ли са били евроатлантиците или обратнто. Моля пояснете по-подробно.
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"нашия продажен парламент кога ще гласува за ликвидирането на шпионските НПО?" - Погледни лицата в нашия парламент. Умнокрасавитетът не е ли рожба и възпитаник на шпионските НПО?
12
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е Грузия сие истинска държава и иска както вие тука нацисти копеикин искате да си говорят на техния език а руснаците да си ходят у дома тогава като не им изнася така както руската империя ги е потискала преселвала и прочие
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Внезапна адекватна реакция на Токаев. Той предупреди озверелите казахстанци, че подтискането на правата на руския език и рускоговорящите може да доведе до украински вариант.
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Друго сие да са си руски агенти всички те харесват и желаят
9
15
 
11
 
! Отговори
Възраждане преди 1 седмица
ЕС и НАТО вън от България! Национален референдум за присъединяване на България към Руската Федерация!