Забрана за продажба на цигари на британците, родени след 2009 г.

Британският парламент я прие на първо четене
17 апр 2024 08:38, Елка Василева
33
Забрана за продажба на цигари на британците, родени след 2009 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г. да си купуват цигари, беше приета на първо четене в британския парламент, въпреки че няколко негови съпартийци гласуваха против, предаде Ройтерс.

Намерението на Сунак да наложи едни от най-строгите правила в света срещу пушенето предизвика бурно недоволство сред някои представители на неговата Консервативна партия, в това число и от страна на бившите министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които смятат, че държавата не бива да се меси в личния живот на хората.

Още по темата
Британският парламент прие законопроекта с 383 гласа "за" срещу 67 "против". Това означава, че сега той отива за разглеждане на второ четене, като между двете четения в него могат да бъдат внасяни изменения.

При вота в пленарна зала депутатите имаха право да гласуват по съвест, без да се съобразяват с партийна дисциплина. По-рано тази година Нова Зеландия се отказа от подобен закон, след като новата коалиция, която дойде на власт там, го отмени, преди да влезе в сила.

Но обстоятелството, че срещу плана на Сунак гласуваха няколко консерватори, включително министърът на бизнеса и търговията Кеми Бейдънок, беше поредната неприятна изненада за премиера, който още отпреди това беше подложен на критики в собствената си партия по редица въпроси, като се започне от климатичните промени и се стигне до отбранителната политика, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът е една от знаковите инициативи на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които според социологическите проучвания ще спечели опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за тютюневите изделия и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предназначен да забрани на децата, родени след 2009 г. някога изобщо да могат да си купят цигари, но не и да криминализира този навик.

Сунак заяви, че с приемането му ще бъде "премахната една от най-големите напълно предотвратими заплахи за човешкото здраве".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Свят
В Грузия полиция разгони протест срещу закон за чуждестранните агенти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Нищо де, важното преди 1 седмица
е, че им позволяват да избират пола си. По-добре психично болни дженнндъри, отколкото пушачи.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
10 годишен план, разпадане на България по украински сценарий и разпределяне на територията между съседите, остане само на София и софийска област.
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тея им свършиха проблемите и започнаха с такива неща да се занимават
23
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 1 седмица
Цигарата е по-зле тъпир имаш лесен достъп до нея постоянно
22
0
 
8
 
! Отговори
в допълнение към 25 преди 1 седмица
Ако оставиш детето си в колата за 5 минути докато идеш до банкомата, веднага ще се намери буден гражданин, който да извика полицията и до 20 минути е задвижена процедура за отнемане. Ако случайно някой види, че упражняваш сила, за да подчиниш дето си на публично място - очаквай посещение от полицията, които ще вземат показания от 3 годишното хлапе, които да използват срещу теб в съда. А да, за малко да забравя, там не можеш да протестираш, но можеш да правиш прайдове без предупреждение. Рахат!
21
0
 
8
 
! Отговори
до 23-ти Хайде опиши преди 1 седмица
"реалността", та да видим пресечните точки. Имам роднини в прехвалената Великобритания, които след близо 10 години живот се наситиха на разкоша и планират да се връщат в България. Има цели градове като Бирмингам, където да си бял е престъпление (по "местния" закон). Постоянно нови и нови *** закони се гласуват, които правят притежаването на джобно ножче ужас за редовия гражданин, в същото време нападения с мачете са нещо регулярно - разбирай престъпността не намалява. Бедността расте и там.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо не забранят да им се продяват захарни напитки и бърза храна?
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Човек, вземи да изтрезнееш. ЮКей е поредната прашасала империя в Европа, която е последни издихания от колониите си.------ ХАхаха ... човече, излез от хухавлските групи във фейсбука и влез в реалността.
18
0
 
8
 
! Отговори
До 21-ви преди 1 седмица
Човек, вземи да изтрезнееш. ЮКей е поредната прашасала империя в Европа, която е последни издихания от колониите си.
17
0
 
19
 
! Отговори
бла,бла преди 1 седмица
Кефи ме как забраняват цигарите, но тревичката разрешават.
16
3
 
5
 
! Отговори
Е, значи бизнеса преди 1 седмица
с контрабандни цигари ще процъфтява в ЮКей.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До В UK се продава Аз пък за разлика от теб не се интересувам от UK! Искам тук за наркомани и разпространители да се прилагат законите на Китай и мюсюлманските държави!
14
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом ги забраняват значи не са вредни , а дори полезни
13
1
 
14
 
! Отговори
Един там преди 1 седмица
Масово младите хора във Великобритания пият енергийни напитки, шмъркат кокаин и пушат вейпове..
12
5
 
2
 
! Отговори
В UK се продава преди 1 седмица
СВD Сибиди което е истинска трева за пушене но са и извлекли ТиЕйчСито ТHC което е тази забранената от закона страшен химичен елемент и си се пуши съвсем свободно!Това е цивилизована държава не като БеГето.Защо не копуваме от UK CBD и да е законно да се пуши в България?!А бе Папуаси и слуги на Ши б аната Мафия?!!!
11
5
 
15
 
! Отговори
.... преди 1 седмица
Справиха се с нелегалното разпространение на наркотици... та взеха на мушка цигарите! Ако не беше трагично... поне смешно щеше да бъде! Ама и смешно не е вече!
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в България пък мазната леличка от магазина учтиво продава цигари на деца под 16 години важното е алъш вериш да има. Цигарите и алкохола никой не може да ги спре това са глупости ще цъфти контрабандата.
9
4
 
3
 
! Отговори
доктор преди 1 седмица
Който пуши ще умре!
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така става когато сложите мигранги или поколенията им да ви управляват. Демокрация, а? После ще забранят бързото хранене, че от него се затлъстява. Футболни изяви, че е сбирка за хулигани. Англия не е това което беше някога. С годините става по-зле
7
4
 
3
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 седмица
Тея не се научиха, че забраните не правят нищо. Много строга регулация е най-доброто, което може да се случи.