Румънците се подготвят за снежен Великден

Код жълто за снеговалежи
22 апр 2024 11:03, Инна Ангелова
3
Румънците се подготвят за снежен Великден
Снимка: БГНЕС

Значителни валежи и код жълто за 14 окръга са в сила в Румъния. Предупреждението за лошо време важи за Караш-Северин, Хунедоара, Алба, Сибиу, Брашов, Ковасна, Вранча, Бузъу, Прахова, Дъмбовица, Арджеш, Вълча, Горж и Мехединц. Значителна снежна покривка се очаква да натрупа най-вече в Южните Карпати.

Във сняг са вече окръзите Горж и Хунедоара. От снощи е изкарана снегопочистваща техника, за да разчисти пътищата. Властите предупреждават шодьорите да не излизат без зимни гуми.

Сняг валя през изминалата нощ и на Трансалпина, известен като пътят, който достига най-високата надморска височина в Румъния: 2145 метра. Работници от Националния отдел по пътищата на Търгу Жиу се намесиха със снегопочистваща техника.

Трансалпина е много обичан от туристи от цял свят, които идват всяка година, за да се любуват на красивите планински пейзажи. Движението по него трябваше да бъде пуснато от 1 май, за почивните дни около Великден, но лошото време осуети тези планове. Собствениците на места за настаняване в района стартираха онлайн петиция с искане движението по Трансалпина да бъде възстановено до 1 май 2024 г.

Последният снежен Великден в Румъния е бил през 1996 година, когато в Букурещ е натрупала снежна покривка 11 см., а в Брашов - 44 см.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Румъниясняг
Още от Водещи мобилна
В Китай започва най-голямата военна реорганизация от 2015 г. насам
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе само проблеми с Васил сега и сняг Еми стига вече аааааа
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Влат Дракул ги прокле
1
1
 
6
 
! Отговори
Глобално затопляне, преди 1 седмица
също така и глобално изпростяване се наблюдава.