Повечето родители у нас подкрепят задължителната имунизация

Проучването е на МЗ и УНИЦЕФ
23 апр 2024 20:17, Инна Ангелова
23
Повечето родители у нас подкрепят задължителната имунизация
Снимка: УНИЦЕФ в България

Ваксините са едно от най-големите постижения на човечеството. Само през последните 50 години те са спасили 154 милиона живота. Това са повече от 3 милиона живота годишно или по 6 души всяка минута в продължение на пет десетилетия. За същия период ваксинацията е намалила детската смъртност с 40 %. Днес повече деца доживяват до първия си рожден ден и след това, отколкото когато и да било в човешката история досега.


Създаването на Разширената имунизационна програма (РИП) преди 50 години е ключов момент в историята на общественото здраве и всяка година спасява милиони животи по света. През 1974 г. само 5% от децата по света са били ваксинирани срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Днес тази цифра е нараснала до почти 85 % от децата по света и 94 % в европейския регион на СЗО. 

Само пет години след въвеждането на Европейската имунизационна програма (ЕИП) едрата шарка е ликвидирана. Оттогава географският обхват на дивия щам на полиомиелитния вирус е сведен само до две държави, а заплахата от няколко сериозни инфекциозни детски болести е намаляла драстично.
 
Непрекъснатите иновации в областта на имунологията доведоха до разработването на ваксини, които могат да предпазват от още повече заболявания, което открива възможността в Европейския регион в близко бъдеще да бъде премахнато разпространението на хепатит В и ракът на маточната шийка.  Докато празнуваме тези толкова значими постижения, които запазиха здравето на множество поколения, оставаме в очакване на последиците от безпрецендентно въздействие на пандемията от COVID-19 и върху нашите общества и икономики, върху здравните системи и предоставянето на здравни грижи.
 
Спадът в нивата на ваксиниране в някои страни от европейския регион между 2020-2022 г. хвърля светлина върху уязвимостта на нашия успех. През последните три години повече от 1,8 милиона деца в Европейския регион на СЗО са пропуснали да се ваксинират срещу морбили. Последицата от това е 60-кратно увеличение на броя на случаите на морбили през 2023 г. спрямо 2022 г., включително в някои от съседните на България държави, което прави страната уязвима към странични ефекти от миграцията, например.
 
През последните дни в България са регистрирани близо двеста потвърдени случая на коклюш, като епидемиологичните прогнози са за увеличаване на броя им до хиляда през следващия месец. Министерството на здравеопазването и Детският фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) проведоха съвместно национално представително проучване за нагласите на родителите и общопрактикуващите лекари към Националния имунизационен календар за 2023 г.

Проучването е проведено от социологическа агенция "Глобал Метрикс" сред 1002 родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си. Резултатите показват, че 61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички или дори допълнителни ваксини на децата си. 

Почти половината от общопрактикуващите лекари заявяват, че са изпитвали трудности при общуването с родителите. Една от основните причини според тях е "липсата на информираност" срещу кои заболявания са ваксините от имунизационния календар и кога се прилагат, както и страхове и опасения за странични ефекти от ваксините, незаинтересованост на родителите по отношение на имунизацията на децата, разпространение на негативни мнения, дезинформация и погрешни схващания за ваксините, проблеми с разбирането и комуникацията с хора с ниско ниво на образование, вкл. представители на етнически малцинства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да си ги завррат там дето слънце не огрява. Отровните си вакксии. На моето дете до 3 год бих всичко но при последните едновременно в двата бутта сутринта голям рев и после отровен сън! И оттогава 10 години нищо вече не приемам и няма да одобря.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички които отказват задължителните ваксини без някакво основателно медицинско основание, трябва после да заплащат всяка една стъпка в лечението на себе си или децата си. Заради разни малко умници страда обществото. Чипирали ги били... А е вие какво толкова знаете, че Бил Гейтс да иска да ви открадне? Ка се прави кисело зеле ли?
20
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
Успяха да ви разединят и на тази тема. Има ваксини и ваксини, а поради безкрайните престъпления на политици и кланове, хората изгубиха всяка капчица доверие в системата им. Как да им вярвам, че са загрижени за нас, като болниците ни приличат на домове за палеативни грижи и на никой от тия агитатори не му дреме.
19
1
 
4
 
! Отговори
Принцеса Кейт преди 1 седмица
За Бога, Братя и Сестри, Мислете!
18
1
 
8
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Бих се ваксинирал, но някой дали може да ми потвърди с факти, че ваксините поставяни преди 30-40 години имат същото качество каквото е сега? Реално погледнато истинската медицина беше развита и разработена в полза на хората до 90-та след това всичко е BIG BIZNESS
17
0
 
10
 
! Отговори
Ко преди 1 седмица
Щом го тиражират по медиите не е случайно. Досега болни от коклюш не е ли имало?
16
2
 
9
 
! Отговори
Мче преди 1 седмица
Боледуват и ваксинирани. Или сега пак всеки грип ще е коклюш за известно време, както беше с ковида.
15
2
 
10
 
! Отговори
Пак преди 1 седмица
Заради вече нелекуващите лекари, които не се справиха с двете новородени бебета и тяхното оправдаване въвличат отново страната в пандемия. А за създаване на паника са много добри.
14
2
 
5
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 седмица
е това Вече е Пълна, ама Пълна, Лъжааааа - Порастна ли ви Носа като Пинокио?! или по-точно станахте ли ви Носа като на ЮдеюСемитМасон!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Освен тези, които вече са си изпатили от задължителната имунизация.
12
2
 
4
 
! Отговори
Ромчо преди 1 седмица
Пълна лъжа ,повечето родители са от махалите.....щщщ
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Манипулация! Едва ли толкова много хора си мразят децата!
10
2
 
5
 
! Отговори
Ко? преди 1 седмица
Какво ще рече *подкрепят* всеки родител ,който не ваксинира детето си трябва да претърпи 50 удара с камшик и обществен труд в затвора. Не можем да живеем в първобитната ера и да обричаме децата си на страдание от някоя от погубващите болести ,заради невежество и нехайство. Искам да подчертая ,че тук не говоря за ковид ваксините ,които бяха просто експеримент ,който ще струва на хората много и даде на други още повече. Но няма и да се хабя да обяснсявам каква е разликата.
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва да си абсолютен и ди 0т за да си против ваксините! Мислете с тези кратуни!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
О, има си една групичка нискоинтелигентни БГ ***, които са против. Толкова загубени, колкото и бедни, прочее. Функционално неграмотен слугинаж, иначе казано.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АЙДЕ ЯКО СЕ ПОЧНА ПАК. Вацини вацини вацини. От няколко дни се чудех. А то пак нещо са се приготвили да ни насадят
6
5
 
12
 
! Отговори
Lora преди 1 седмица
Все по-слабо образовано население, фалшиви новини, липса на заинтересованост - все прчини, които водят до незнание как работят ваксините. Светът се глобализира все повече и разпространението на заразите е много по-бързо отколкото в миналото. Моите деца са били на четири континента в десетки държави и са ваксинирани за всички болести, които биха засрашили здравето им. Никакви странични ефекти и вреди не съм забелязала. Само ползи.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
След платената кампания за информираност във връзка с Ковид "ваксините", нормално е желанието на родителите за задължителни, при това добре известви ваксинации да спадне до 61%. Каква информираност, като след Ковид, всичко се превърна във "вярваш-не вярваш". За капак на всичко, в статийката се изтъква, че неваксинирането прави държавата уязвима във връзка с миграцията?!? Да се ваксинирме, че да идват - тъй ли?
4
7
 
10
 
! Отговори
А те като какви? преди 1 седмица
Тук всеки разбира от всичко. С два гр мозък, но от политика, от икономика, от спорт, от медицина, няма празно. Откога родителите ще се питат за ваксинация? И то за болести отдавна преборени с ваксина. Ами, сигурен съм, че ако отидете в средностатистически клас и се питат родителите, ще кажат не. Да не ги боли дечицата. Мамините. Навремето влизаше мед сестрата с буркан спринцовки и по азбучен ред. Нашите дори не са знаели, че ми слагат ваксина. Нямаше бг мама с милиони специалистки по всичко.
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За жалост за нашето общество работи само и единствено думата "задължително" и репресивните методи. Такива неща като обща отговорност, грижа за другите, част от които са уязвими и разчитат на стадния имунитет, не съществуват. Затова трябва да останат задължителни, докато узреем като общество.