До 15 г. затвор получиха 13 кубинци за протест срещу спирането на тока

Присъдите са за бунт, неуважение, вражеска пропаганда и саботаж
27 апр 2024 13:20, Анисия Иванова
76
До 15 г. затвор получиха 13 кубинци за протест срещу спирането на тока
Снимка: БГНЕС

Присъди до 15 години затвор за протест срещу продължителните прекъсвания на тока на острова през 2022 г. получиха 13 кубинци, съобщи правозащитна група в петък.

10-те мъже и трите жени вече бяха задържани, защото излязоха на улицата и поискаха подобряване на условията на живот и прекратяване на прекъсванията на електрозахранването в град Нуевитас на 600 километра от Хавана. Някои прекъсвания на тока са продължили 18 часа.

В петък те бяха уведомени, че присъдите им ще варират от 4 до 15 години затвор за бунт, неуважение, вражеска пропаганда и саботаж, наред с други обвинения, според списък, предоставен на AФП от базираната в Маями неправителствена организация Justicia 11J. Всичките 13 бяха съдени през януари 2024 г. от градски съд в Камагуей при засилено военно и полицейско присъствие, съобщи тогава неправителствената организация Cubalex, също базирана в Маями.

Според Justicia 11J осъдените все още могат да обжалват присъдите си. Недостигът на енергия в Куба предизвика ежедневни прекъсвания на тока през 2022-ра - една от най-трудните години на острова. Антиправителствените демонстрации като тази в Нуевитас стават все по-чести в Куба, въпреки риска от арести и тежки наказания. Стотици хора бяха арестувани по време на историческите демонстрации на 11 юли 2021 г., а близо 500 бяха осъдени на до 25 години затвор, според последните официални данни. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: токкубаприсъди
Още от ЕС
Европа бере първите горчиви плодове от вкопчването в електромобилите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спират тока при триумфираща планова икономика ?!Ни мож да бъди,абсурд!
72
1
 
1
 
! Отговори
До 71: преди 1 седмица
Има много написано за Хаити и техният диктатор Папа Док. Но за целта човек е нужно да притежава минимален интелект, функционален английски език и основни компютърни умения за да си търси сам обективна информация в нета. А ти и хората на твоите позиции сте елементарни, повърхностни, пишете постоянно с клишета и обиди"кoпeйки", без никакви факти и аргументи. "Koпeйkи" са били твоите родители, а ти си кoмплeксар при това неграмoтник, измислящ си държави "ХаваЙ", *** се гpъмни и досаждай!
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така се държи власт, строго наказание и малко бой .Да кажат спасиба че само по 18 часа им спират тока, айде де .
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 70 Разстоянието Куба-България е 7000км, а до Флорида само 160. Как да дойдат в България? И въпреки това има - някакво кубинско танцьорче показваха по телевизията.
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Невероятни умници, дааа все САЩ е виновен не БГ копейката. Ако имаше малко мозък в тиквата, щеше да дадеш Хавай за пример, само те са подобна на Куба и зависими от САЩ. Дали на Хаваите имат проблеми с тока, как мислиш копейнико?
68
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам нито един случай кубинец или кубинка да са приритали да идват да живеят в България. Тук има много самотни пръчове, включително 90% от писачите в тук, нека да опитат да се запознаят по форумите за запознанства с някоя, да се оженят и да я вземат в България. Ще ви се изсмеят в лицето. Вие сте някакви безполезни лаладжии.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Трир не за първи път отбелязват рождения ден на Маркс. Тази година част от светофарите в града буквално светнаха с Карл Маркс. На устройствата за пешеходци в зелено и червено беше инсталиран образ на философа. Преди пет години из града бяха поставени около 500 малки статуи на мислителя от червена пластмаса. В дома му в Трир вече почти 60 години работи музей, който всяка година е посещаван от около 40 000 души.
66
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Става става , така я яко ви наритаха задниците на фашистите втората световна че в Германия още празнуват годишнината на Маркс. По повод честването на 200-годишнината от рождението на Карл Маркс в родния му град Трир в Западна Германия бе открит паметник на философа. Високият 4,4, м бронзов паметник е подарък от Китай. Той е поставен на еднометров постамент до символа на града античната Порта Нигра. Статуята показва философа с брада, облечен в кожено палто и в ход напред с единия крак.
65
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От комунист/копейка нищо не става.
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Потребителите на кубинския Туитър не са знаели, че той е дело на американска агенция, нито пък, че за тях се събират данни, които могат да бъдат използвани с политически цели. Не е ясно и дали схемата е законна в Съединените щати, където за подобна програма се изисква одобрение от Конгреса и президента. От Белия дом потвърдиха американското участие в програмата и обясниха, че е Конгресът също е информиран.
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нов скандал предизвика неприятности на администраицията на американския президент Барак Обама. Белият дом беше остро критикуван от опоненти за тайното финнасиране на кубинска социална мрежа, подобна на Туитър. Целта на проекта била да провокира политическо напрежение и да дестабилизират комунистическото управление. Сунсунео - това е името на кубинската социална мрежа, която функционирала от 2009 до 2012 година, показва разследване на информационната агенция Асошиейтед Прес.
62
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
При камарадите е така.Нали русофиле?
61
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаем ги тия протести. Грантаджиите които пишат коментарите също са за затвора. Разликата е че ние не сме суверенна държава и правосъдие няма, докато там всички форми на американски наглости и престъпления се разкриват и осъждат. Тичен пример е разработвания за протести Зунзунео.
60
2
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 1 седмица
Схващате ли разликата - в Русия вкарват в затвора, а в Куба - имат други методи. Вярвам им!
59
5
 
8
 
! Отговори
лл преди 1 седмица
Путинизмът е далече от комунизма като идеология. По-скоро е модерен нацизъм с отчасти фундаментелистки елементи. Но като цяло също толкова мракобесен като останалите диктаторски режими. Показателно е че всички такива си симпатизират и сътрудничат. Северна Корея, Куба - сталинистки комунизъм, Китай, Венецуела - маоистки комунизъм, Русия - неонацизъм, Иран - шиитски ислямизъм, Афганистан - сунитски ислямизъм и т.н.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди 89-та имаше режим и немотия, защото всичко отиваше за износ, включително хора с цел да осигурят валута. Левът беше една от малкото парични единици дето не беше конвертируема.
57
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А в провалената държава с бананите Бyлгаpиcтан, най-висшият полицейски служител в държавата - главният секретар на МВР участва в схеми в ОПГ за трафик на наркотици и акцизни стоки и нищо не му се случва. В Бyлгаpиcтан е демокрация и децата започват да се дрогират от 10г възраст.
56
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преди една година точно този сайт имаше статия, че на парада в Москва на 9-ти Май имало само един танк Т-34 защото Русия вече нямала никакво оръжие и свършила танковете и ракетите си.
55
1
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Точно както преди 89 година в България, но с банани. А ние и банани нямахме, и ток нямахме.
54
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Моля, не публикувайте непроверена информация