Рязко намаляват чуждите кандидат-студенти на Острова

Очаква се да бъдат наложени още ограничения
13 май 2024 10:45, Елка Василева
14
Рязко намаляват чуждите кандидат-студенти на Острова
Снимка: архив, БГНЕС

Британските университети отчитат рязък спад на международните студенти, кандидатстващи за Обединеното кралство, на фона на предупрежденията, че по-нататъшните ограничения върху студентските визи ще спрат жизненоважен поток от таланти за творческите индустрии на Великобритания, предаде кореспондентът на БНР.

Ръководители на университети и работещи в образованието се опасяват, че правото на следдипломна виза, което позволява на международните висшисти да работят в Обединеното кралство до три години, може да бъде премахнато или съкратено в зависимост от констатациите на доклад на Консултативния комитет по миграцията, който трябва да бъде връчен на правителството във вторник.

Creative UK - организация, която представлява творческите индустрии, изтъкна, че премахването на възможността за чуждестранни студенти да остават и работят в Обединеното кралство след завършване би било мощен възпиращ фактор за обучение тук, което би нанесло щети на сектора на стойност 108 милиарда паунда годишно.

Ограниченията за чуждестранни студенти, наложени по-рано тази година, вече причиняват спад на студентите, кандидатстващи от чужбина, а несигурността относно съдбата на следдипломната виза изглежда е довела до допълнителен спад, според проучване на университети в Обединеното кралство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от Свят
Урсула: Ако РСМ иска в Европа, да спазва споразуменията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Хи хи преди 1 седмица
Ама нали всички искаха в UK, тия що не искат ??! Не може така, ако трябва с пранги, като робите от Африка, но трябва да служат на краля за късче хляб, сред лондонските плъхове ! И който не слуша, да се хвърля в Темза, да плува с фелалиите !
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако се изкараш небинарен оставаш веднага!
11
1
 
12
 
! Отговори
555 преди 1 седмица
Образованието в световен мащаб е мн надценено. Познавам няколко човека завършили в САЩ и Великобритания - не струват, нямат никаква обща култура и познания, изразяват се като ученици. Личните качества не могат да се заменят с диплома.
10
2
 
16
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Наскоро ходих в Лондон със семейството за няколко дни. Обикаляхме по туристическите места и основно централните части на града, но се вижда ясно, че гено-фондът на хората се е променил много от предния път, когато бях там преди 10 години. Същото се вижда и в Германия, Италия.. Европа не е същата и промяната определено е в негативна посока
9
2
 
14
 
! Отговори
Но преди 1 седмица
за сметка на това отварят широко вратите за всякакви мигранти без каквото и да е образование. Браво Англия, добре я мислите работата!
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и тях ли да ги мисля сега...
7
0
 
15
 
! Отговори
Проф. Мърморски преди 1 седмица
Болшинството от т.нар. "студенти" са индийци, пакистанци и тем подобни пр*им_ати. Записват някаква специалност, колкото да ги има в списъка. След година-две кандидатстват за виза за членове на техните семейства и започва смучене на социални помощи. С новите правила нямат право да докарат роднините си на Острова. Затова желаещите намаляват. Не е голяма драма, защото от тях нищо не става. Не искат и да работят.
6
0
 
11
 
! Отговори
61 преди 1 седмица
"Ама нали това беше целта на брекзита? Защо сега някакви хора са учудени?" ... Напротив! Повечето островни университети се управляват като фирми и търсят печалба. Много от тях са взели решение да намалят бройката на британски студенти за сметка на чуждестранни, защото чуждестранните плащат 2 до 3 пъти по-високи такси. На фона на това, ако наистина има намаляване на чуждестранни кандидати, финансовите резултати ще са плачевни и университетите няма да могат да свържат двата края.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали искаха да се спре достъпа на чужденци до Англия и затова излязоха от ЕС? Сега хленчат за липса на студенти и на работници.
4
1
 
10
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 седмица
Ама нали това беше целта на брекзита? Защо сега някакви хора са учудени?
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Естествено! След Брекзит предпочитат Европа и европейски университети. Какво се чудят, те друго ли са очаквали!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Намаляват ... Основните специалности са вуду и алхимия. Прогресивни и демократични
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Накрая ще си останат само те