Урсула: Ако РСМ иска в Европа, да спазва споразуменията

Раздорът е клетвата на новия президент
13 май 2024 14:51, Инна Ангелова
62
Урсула: Ако РСМ иска в Европа, да спазва споразуменията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 „За да продължи Северна Македония по успешния си път към присъединяването към ЕС, от първостепенно значение е страната да продължи по пътя на реформите и пълното спазване на своите обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа“, написа фон дер Лайен в публикация в социалната мрежа X.

Изказването на Урсула фон дер Лайен идва след клетвата на новия президент на държвата Гордана Силяновска, след като тя нарече държавата само “Македония”, а не с цялото ѝ конституционно име. Реакция направи и министърът на правосъдието Кренар Лога, който каза в социалната мрежа, че “незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна”.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента по време на инаугурацията на Силяновска, предаде БТА. Гръзкото външно министерство пък определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор.
 
По-късно дипломатическата служба на Европейския съюз излезе също с изявление: „ЕС съжалява за факта, че новият президент на Северна Македония, президентът Силяновска-Давкова, не използва конституционното име на страната по време на церемонията по полагане на клетва днес. ЕС припомня значението на пълното спазване на съществуващите, правно обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: ЕСпрезидентРСМ
Още от Здраве
Почина първият в света с присаден свински бъбрек
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С какви смешки се знаимава ЕС. В същото време, гоелмите им момчета, Франция и Германия, си губят икономиката и тая спойка, дето държее съюза се топи. Сега искат, да го орънат на федерален режим. А на източния фронт, хич не е тихо!
52
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Македония се оказа един много Костелив Орех за ЕС! Извиха им ръцете,да се " прекръстят" на " Северна Македония", под натиска на Гърция! Некоректно Беше! И сега ЕС ще Плати цената! Още един " гол член" по малко в Потъващият ЕС!Освен Сърбия вече и Македония Не желае Членство в ЕС!! На сила Не става!!!
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Протест на Възраждане спря украинска делегация, дошла за безплатни реактори от Белене... Според предварителна информация американски и украински официални лица трябваше да огледат днес площадката на АЕЦ "Белене" - служители на Държавния департамент на САЩ и представител на "Уестингхаус", заедно с представители на украинската енергийна компания "Енергоатом".
50
0
 
3
 
! Отговори
ОтКорупцияНаКорупция преди 1 седмица
Още помним как слизайки по външното стълбищя на кметсвато в Бутча, тя и Зелноточудовище си пипаха по пръстите, докато в черните чували легналите да изкара по някой друг лев/рубла/гривна/подлер мърдаха и искаха от минувачите спичка да си запалят цигарата. Черните чували с "мъртвите" бяха тогава подредени по главната улица към кметството по които урисузлюспата се по разходи. И нито мухи, нито гладни кучета вълци и плъхове около чувалите, както и маска на лицата на Урстулата и Щекътиленски.
49
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако РСМ иска в Европа, да спазва споразуменията за вила на Охридското
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чакай урсула ти макединия неможел да я командваш,не е ЕС ,можеш да командваш евро геьовете )))
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Урсито да бъде номинирана за лауреат за наградата " Най кухо евросъщество " , Ишиасът поне си поркаше винце и гушкаше къде кой свари , чат-пат и Буци като му се изпречеше насреща , не правеше поразии като тая .
46
3
 
8
 
! Отговори
Отвратигелна преди 1 седмица
Тая докога ще размахва пръсти?
45
5
 
7
 
! Отговори
смахнато урси преди 1 седмица
А ако некой , дето са го набутали насила , без да го питат , във вашето ЕС , може ли да не спазва uдuoтuuтe le , дето за кратност , но не и за логичност ги наричаш правила .
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тя не е излизала от Югославия РСМ, какво да спазва Урсула :)))
43
4
 
8
 
! Отговори
До Истина преди 1 седмица
Ае стига глупости. РСМ си е независима държава и само гнуснитее платени копейки дрънкат за специални операции.
42
11
 
8
 
! Отговори
Истина преди 1 седмица
република Македония, ще бъде част от ЕС само и единствено когато се присъедини и стане част от България, като допълнителна област, това е неизбежно, може само да се отлага!
41
3
 
8
 
! Отговори
етническия акедонец преди 1 седмица
танас войводата: дядовците и бабите му, майка му и баща му - бугаро-татари, он - чист Акедонец, прек потомък на Санде Македонски. хубаво си написал "Акедонец" - сигурно идва от "Ако" (фекалии).
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Танас Войводата - Македонци в България няма. То и в Македония е нямало, преди Сърбия да превземе тези територии. Именно затова в България никога няма да признаем съществуването на несъществуващи етноси. Защо според преброяванията на Османската империя още преди нашето Освобождение не съществуват македонци? Къде са се дянали тогава?
39
3
 
2
 
! Отговори
Ввв преди 1 седмица
Мърсоладанесеобажда...никой не я избирал ...също и оня алкохолик-борел
38
3
 
9
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 седмица
Забелязвате ли, че Сурсула говори само за нарушението на Преспанският договор, не за неизпънението на споразуменията с България? Защо? Защото маляшкото лоби в Европа е много силно и веднага е подшушнало на Сурсула за бойният нагон на макетата;))) За България, на ЕС и е се тая;))) Важни са гърците и кой ги перфорира в дупарат! А маляк ли е, се аркадан ффф гъзорян!
37
5
 
19
 
! Отговори
До Танас Войвода преди 1 седмица
Ние сме член на ЕС, вие не сте. Вие не може да ни поставяте условия, ние на вас - да . Македонско малцинство няма в България, това са група пияници, които се събират на събор всяка година , защото има безплатна скара и бира.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на макетата . Европа не е ЕС а Шинген . Шинген е обединена Европа а не Брюкселските войни с Русия и дизела и АЕЦ после и ТЕЦ . ЕС не е европа а най големия проблем на Европа . На макетата им трябва членство в Шенген а не в ЕС . Да кажат на Брюксел - Ние не ви презнаваме за - Европа . Не искаме да сте ни господари като на бугарите . Искаме членство в Шенген . И ще са по добре от нас .
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Коя е таз Урсула :)))
34
9
 
5
 
! Отговори
Що е Маке преди 1 седмица
Що е маке, се е Юнак