Ревнува – значи силно обича?

Откъде идват недоверието и подозренията в любовта
Обновена: 1 ное 2011 12:03 | 31 окт 2011 19:07,
100
Ревнува – значи силно обича?
Снимка: Архив, Reuters

Както показва историята, ревността е стара като любовта, а може и да е по-стара. Според учените в основата й лежи инстинктът за размножение, който от пещерните времена диктува изискването да прогоним съперниците и да разчистим „терена“ и едва после да се наслаждаваме на обаянието на любимия ни човек.

Не е ли по-добре да я превъзмогнем?

Ревността е придатък на инстинкта за размножаване или по-точно чувство за съперничество, само че преиначен. В най-добрия случай всеки ревнивец трябва всеки ден да се „бори“ и доказва на половинката си своето превъзходство пред останалите по всички параграфи. На практика обаче ревнивецът често не забелязва недостатъците и вредните си навици и не възнамерява да се бори с тях. А борбата със самия себе си е една от най-трудните и енергоемки задачи, отбелязва семейният психолог Константин Зворигин пред aif.ru.

За целта човек трябва да се погледне отстрани и да допусне мисълта, че не е прав, а това е прекалено сложно.

Има и друг път, по-равен и утъпкан – изменниците са виновни и ще ги накажем морално и физически, без да забравим и „предмета“ на изневярата. Скандали, сълзи, синини, счупени чинии, похабени нерви...

Какво обаче остава в крайна сметка? От страна на жертвата на сляпата ревност – обида, гняв, горчивина и чувство на унижение. От страна на ревнивеца – кратко упование на пировата му победа, нов свитък подозрения, улики и обвинения. Следва „изстиване“ от страна на другия в отговор на обидата от ревността, което се приема като потвърждение на догадките. Така съпрузите попадат в порочен кръг: обвинения в изневяра – охлаждане в отношенията. Засилване на контрола (къде беше, с кого говори...) – нови обиди....

Тайната е в дозата

Много хора се вълнуват от въпроса има ли нещо конструктивно и съзидателно в ревността, или тя само може да руши?

Ревността може да бъде отбелязана със знака „минус“, ако е следствие от ниско самочувствие, причината за което са събития от детството. Често съвсем успял мъж може да ревнува жена си дори от стола, на който седи. Ниското му самочувствие се дължи най-вероятно на това, че родителите му са изисквали прекалено много от него и са го хвалили малко, за това пък наказанията са били чести.

Понякога ревността мъчи заради осъзнаването на собственото несъвършенство. Например заради по-високата заплата или степен на образование на един от съпрузите.

Ревността със знак „минус“ е свойствена и за тези, които са недоверчиви и подозрителни. Безкрайните подозрения тормозят както ревнивеца, така и жертвата му. Прогнозата за такива отношения не е благоприятна и дори опитният психолог трудно успява да научи възрастен човек да вярва на хората.

Ревността обаче може да има и положителен ефект и дори да даде тласък към развитие на личността.

Да допуснем, че съпругата е забелязала, че мъжът закъснява след работа все по-често. Може би той наистина трябва да изготви годишен отчет. Ами ако има съперница за сърцето му? Най-лесно е да се вдигне скандал, но по-добре е да се избере друг път. Може би това е моментът, в който трябва да освежите прическата и гардероба си. Да откажете цигарите и да започнете да правите гимнастика.

Да се добави щипка ревност, понякога дори е полезно, особено когато има застой в съпружеските отношения. Не трябва да се забравя обаче, че ревността е много специална подправка и с нея трябва много да се внимава. В малки дози тя дава пикантен привкус, свежест, а в големи причинява болка. Това е хубаво да се помни и от тези, които с лек флирт или кокетство се опитват да предизвикат ревността на другия. В този случай е от особена важност да се спре навреме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: ревност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Психопат,а не психолог.
99
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 12 години
до 18 комплексара -това повече ще ти отива за име а не психолога
98
1
 
2
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Ауу, чета коментарите и не мога да повярвам!! Тук е пълно с психопати! Особено ме шашна номер 18
97
0
 
1
 
! Отговори
ETNA преди 12 години
Ревнува - значи е психично болен. :)) Сигурните и самоуверени хора с добро самочувствие не познават ревността. Не бих могла да кажа доколко е от обич. По-скоро от някакво изкривено чувство за собственост. Аз лично само веднъж ревнувах и то се оказа, че е имало защо (хванах го с друга). Но беше не просто ревност за нещо конкретно, а някакво шесто чувство...
96
0
 
8
 
! Отговори
шашко преди 12 години
Човек ревнува,когато е със силно чувство за собственост.Ревността убива всичко прекрасно в любовта,убива ежедневието,убива психически човека.За мен ревността завладява хората без значение на пол и ценз и е равна на простотията.Любовта е свобода,преди всичко.
95
0
 
7
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Когато човек обича, той ревнува. Майките ревнуват синовете и дъщерите си. Но това не трябва да води до глупаво поведение което обижда обичания човек.
94
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 12 години
Тези, които ревнуват без повод са частни случаи и обикновено в резултат от някакво психично разстройство. По правило човек ревнува само когато има основание. 20 год живях с един мъж и никога не съм го ревнувала, докато не започна да хълца след всяка по-засукана и по-млада, а мен само да критикува. И макар че отричаше, в крайна сметка се оказа, че ревността ми е била съвсем основателна. Жените усещат залитанията.
93
0
 
5
 
! Отговори
реалити преди 12 години
Можете да обичате жената, да я карате да се чувства специална, да уважавате, да я желаете, но да не и да я ревнувате, защото ще загубите удоволствията, която тя ще изпита от всичко изброено, преди, това с една дума, ревността погубва всякакви видове отношения. Що се отнася до жените, само хабите жени, ненужна енергия има толкова по смислени неща от това да ревнувате. А и създавате ненужни емоции, които определено не са нито във ваша полза, нито в полза на връзката ви и отношенията ви с партньора
92
4
 
4
 
! Отговори
. преди 12 години
А ти си половинка "принудена да извършни прелюбодеяние" нали ? Или с две думи *** ***.
91
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ревнивците са комплексари. Нямат доверие нито на себе си, нито в половинката си. Много често подтикват партньора си да извърши "прелюбодеяние", за да има защо да слуша упреци и да се наслаждава на вечните им сцени на ревност.
90
3
 
12
 
! Отговори
. преди 12 години
Много лошо почнаха да ни облъчват с разни романтични американщини , където жената си излиза с двама-трима и всеки един от тях се бори да я спечели , само стой и гледай как ще се състезавам за некоя *** дето ме разиграва , една жена или те харесва МНОГО или не те харесва , не заставайте в средното положение , там не е хубаво. Ако не ви връзва , ако не ви обича , иска да излиза с други , да излиза сама вечер и тн вместо да се правите на клоуни и кажете да си прай кво си иска и си намерете друга.
89
2
 
3
 
! Отговори
. преди 12 години
А няма ли вариянт, в който жената ми казва така и така тия неща не ми харесват с теб , няма да те лъжа и ще ти кажа , че тая вечер ако ми върже ще се плесна с първия срещнат или задължителн трябва да се лъжем ? Ако хората не ревнуват и приемат всичко за чиста монета рискуват да ги лъжат , тогава най-добре е да проверим опасенията си , а още по-добре е да не се лъжем като *** и да си казваме нещата такива каквито са , лъжата е най-*** в една изневяра , ако ми кажеш чао отивам да се чукам няма да ревнувам , ще ти кажа прави квото знаеш , за мен забравяш и готово. Нещата са прости или се чукаш тук и там или си искрен с един човек.
88
2
 
12
 
! Отговори
ОГИ до 75 преди 12 години
Имал съм гадже водолей - трагедия.Не мога да ИЗРАЗЯ ОТРИЦАТЕЛНИТЕ СИ ЕМОЦИИ спрямо нея с прости думи.Съжалявам, че съм я срещал.
87
1
 
1
 
! Отговори
4OBAKA преди 12 години
PARCAL
86
10
 
10
 
! Отговори
аз също уж ревнувам преди 12 години
мъжа си , за да не се усъмни в мен ,че ходя с комшията ! Готино му е като го ревнувам ,чувства се обичан ,а щом един човек мисли ,че е силно обичан от друг ,тогава и отпадат съмненията му ,че този човек би му изневерил ! Ако искате да се прикриете , ревнувайте културно и възпитано ,без скандали ,така ще спечелите доверие!"Щом ме ревнува ,значи ме обича и не би ми изневерил/а/ ! - това са пълни тъпотии ! Ревността е породена от егоизма на хората!
85
4
 
16
 
! Отговори
AZ преди 12 години
Ревноста според мен е силно изразено чувство за собственост-ГАДОСТ Не се ревнувайте,а се РЕДУВАЙТЕ ! ! !
84
2
 
12
 
! Отговори
omnq преди 12 години
ревноста измъчва от опит го знам...има такъв типаж жени който много лесно могат да те вкарат в това състояние това са така наречените жени с променливо мнение такава която казва не в следващия момент е обърнала мнението си на да е как да и имаш доверие...връзката е прекрасна когато не го мислиш въобще и вярваш.Една жена никога няма да направи това ако не и липсва нищо с теб и я уважаваш и се обичате взаймно,ако не никога не можеш да бъдеш сигурен и това никога не можеш да бъдеш сигурен влудява
83
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бъдеш ревнив означава ,че сам създаваш своя ад.Никой ,никога и за нищо на света не ни принадлежи.Ревността е вид зависимост,която ден след ден трови живота ни.Няма нормална ревност.Няма малка и голяма ревност.Прилагателните към тази дума са мъчителна,убиваща и т.н
82
0
 
20
 
! Отговори
123 преди 12 години
когато е в нормални граници ревността е хубаво чувство,но излезе ли от рамките на нормалното е болестно състояние превръща се в чувство за собственост и ограничава личното пространство
81
3
 
12
 
! Отговори
@ 80 преди 12 години
Предлагаш много ограничен избор , аз си имам красиво гадже , което си е само мое ...засега разбира се , при жените константи няма :)