6 неща, които никога не бива да казвате на детето

"Защо не си като брат си/сестра си", убива самочувствието му
12 апр 2012 18:25, Мария Дуковска
22
6 неща, които никога не бива да казвате на детето
Снимка: Reuters

Понякога като родители се взимаме твърде на сериозно и забравяме, че с детето трябва да се общува като с равен, независимо от възрастта му. Има неща, които никога не бива да му казваме, колкото и да сме ядосани или разстроени:
 
Ти винаги/ никога...“ – независимо от продължението такива изречения са погрешни, защото не бива да абсолютизираме нещата.
 
Защото така казах!“ – с тази фраза вие контролирате всичко и напълно убивате усещането за автономност у детето и възможността да мисли логично.
 
Казах ли ти!“ – натякването е колкото изкушаващо, толкова и погрешно. Като го кажете излиза, че вие винаги сте права, а то винаги греши. Така ли е наистина? Помислете пак.
 
Спокойно, не се притеснявай“ – истината е, че когато човек има притеснения дори в детска възраст, те няма да изчезнат изведнъж с няколко думи. По-добре е да зададете въпрос за тревогите на детето, а не да ги игнорирате.
 
Не се прави така. Дай на мен!“ – помолили сте детето да ви помогне за нещо, но то не се справя според очакванията ви. Ако поемете всичко в свои ръце, детето ви никога няма да се научи как всъщност се прави и едва ли ще има желание да ви помогне за нещо друго от страх да не сгреши отново пред вас.
 
Ех, защо не си като сестра си/ брат си“ – да имаш брат или сестра и съперничеството вървят ръка за ръка и всичко, което кажете за сравнение между децата си само ще налее масло в огъня.

Още полезни съвети и интересна информация може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
14
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Трябва да подкрепяме детето, то да се чувства защитено и да му даваме добър личен пример, а не само съвети. Личният пимер е най-добрият учител, защото ако му говорим едно , а ние самите правим точно обратното, то ще направи същото, което и ние.Много родители се чудят, защо децата им не проявяват интерес към науката или книгите, но не си дават сметка,че в присъствието на децата, те никога не говорят нищо съществено, не показват никакъв интерес към каквото и да било, вечер не разтварят книга.
16
2
 
25
 
! Отговори
У преди 12 години
"Дедо,сипах вода у ракията"...Тогава дедото преби до смрът с парче суджуксвоя унук. Опита да свести момчето с паничка зейева чорба, но уви,сичко беше напразно...Старецът си спомни, че е приготвил тубите с рикияза двоен препек и момчето е разредило пръвака за да не се...запали...казаня.Ако си против детското насилие ...и акциза на ...домашната рикия, сложитова съобщение на стената си! Бъди съпричастен!
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато детето дойде при мен и поиска да му оправя играчката, отказвам. Показвам му как сам да си я оправи.
14
4
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Ami tezi zurnalisti kato razbirat tolkova mnogo ot gledane na deca cii diadov tarsiat da pisat ili i te kato Boko tolkova si mogat
13
0
 
24
 
! Отговори
sevtus преди 12 години
Аз пък не вярвам на такива като 14, които казват "никак не съм сбъркала"...то бива бива мания за безгрешност, ама чак пък толкова....
12
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ужас!!!Статията е пълна с чуждици.Скапани журналисти.*** сте.
11
4
 
29
 
! Отговори
галактика преди 12 години
Сърцето не Ви ли подсказва как да отглеждате децата си ?! Аз него съм си слушала и никак не съм сбъркала.
10
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно авторът на статията е прав. Но я си помислете - тези шест фрази ние ги чуваме непрекъснато, в разговорите между съпруги, колеги, съседи, познати и т.н. От детството си ли сме ги запомнили или просто характерът ни /българският характер/ е такъв? Мисленето ни ли е построено на тези принципи? Или това е характерно и за другите народи?
9
0
 
36
 
! Отговори
censored do 8 преди 12 години
Ще трябва да те разочаровам ***.Имам вече дете.Момче на година и половина....със сигурност по-умен от теб.
8
2
 
35
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
не нерви бе админче смешно
7
48
 
15
 
! Отговори
към 6 преди 12 години
Ти жалък *** дано никога нямаш деца *** смешна
6
6
 
57
 
! Отговори
Родител преди 12 години
Много ми е кеф когато сам си храня и гледам децата,а отстрани някой ми казва как да ги възпитавам.
5
3
 
88
 
! Отговори
censored преди 12 години
А бе вие от днес.бг "ЗАщО НЕ СТЕ КАТО БРАТЯТА СИ ИЛИ СЕСТРИТЕ СИ", че да не ви четем *** статии."КАЗАХ ЛИ ВИ",че "НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА".Но "СПОКОЙНО,НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙТЕ" по *** няма накъде."КАЗАХ ВИ".
4
8
 
55
 
! Отговори
трайни дефекти преди 12 години
Не му казвайте, че сте гласували за т.н. "герб", защото горкото дете ще получи трайни дефекти в психиката.
3
9
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Авторът на това колко деца е отгледал? Всичките тези са ми ги казвали, докато бях дете...пък горе-долу е станало човек от мен (по мнения от околни).
2
26
 
33
 
! Отговори
самоук преди 12 години
аз такива съвети не следвам.ще питам детето си и ще му говоря същите неща, които са ми говорили и на мене!това ми гарантира че ще стане човек като мен :)
1
9
 
29
 
! Отговори
мнение преди 12 години
По принцип е така но всяко дете е различно.Има български поговорки.Брат брата не храни но тежко му на който няма. Хубаво е да имаш сестра но е по хубаво да се родиш първа.