Какво един шеф не трябва да споделя

Запазете някои неща за себе си
Обновена: 17 окт 2012 20:40 | 17 окт 2012 20:40,
13
Какво един шеф не трябва да споделя
Снимка: outnow.ch

Всички служители мечтаят за спокойна работна атмосфера и добър шеф, който да е приятелски настроен към тях. В малка фирма това не е особено трудна задача. Ако шефът реши, може да създаде предпоставки за сплотен екип и приятелски взаимоотношения. Въпреки това обаче все още има някои неща, които един шеф не трябва да споделя с подчинените си. Вижте кои са те:

1. Поверителна информация

Никога не споделяйте поверителна информация, която някой служител ви е споделил, особено с другите подчинени. Това е проява на неуважение и постъпката ви би разрушила доверието и добрите взаимоотношения с хората, които работят за вас. Също така в подобна ситуация вие се показвате като човек, който е неспособен да влезе в ролята на ментор или началник.

2. „Чудесен си“

Не трябва да казвате да служителите си колко са умни и способни. Повечето хора възприемат тези „похвали“ като арогантно, снизходително и подигравателно поведение. Това от своя страна подкопава мотивацията на служителите и тяхната амбициозност за развитие. Ако наистина искате да похвалите някого, трябва да го направите по начин, по който той да няма съмнение за искреността на вашето мнение. Материално стимулиране е добра идея.

3. Разногласия с вашия началник

Един лидер никога не трябва да споделя с подчинените си за някакви разногласия или проблеми с хората над него. Това са въпроси, които трябва да решите с останалите хора на по-високо ниво от вас. Вашите служители не трябва да губят увереността си във вас. Вие и вашите шефове трябва да намерите общата посока, в която да гледате и в която фирмата да се развива.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 11 години
нека познаем-авторът никога не е бил шеф и надали даже си е направил труда да прочете нещо по темата, пример-в теорията си има относително строги правила как се хвали подчинен и как се наказва. Метод на сандвича например(който се ползва и от търговците) задължително включва започване и завършване с похвала. Създаването на пример за следване - задължително е да похвалиш някой от колегите пред всички за да знаят те какво харесваш, и т.н.Как да е де...ясно е, че сериозен мениджър няма да го прочет
7
1
 
18
 
! Отговори
Е - Ник преди 11 години
Тоя на снимката ще го бия всеки ден - заради мазната му арогантна и самодоволна физиономия! Ако ще и да е началник!
6
1
 
0
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Има шефове, които са без шефове... А за другото- какво още да им стимулирам?!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Не трябва да казвате да служителите си колко са умни и способни."Статиите ли са ***, или преписвачите от сайта???
4
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
как е в действителност..собствениците шефове на фирми..споделят само: колко пари платили за заплати и осигуровки ,разходи по машини и оборудване и колко некадърни били работниците ..и всякакви други глупости ..за кое не говорят: не говорят за правата и задълженията си към работниците си..И НИКОГА ЗА ЛИЧНАТА СИ ПЕЧАЛБА..
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ehaa
2
1
 
7
 
! Отговори
О.о преди 11 години
Как да споделиш нещо с шефа като е или с джипа, или "на важна бизнес среща" по вертепи и фитнеси, или на Карибите, или се покрива в дните за аванс и заплата?
1
0
 
6
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Никога...нищо не споделям като...шеф,даже нямам и шофьор,защото той е...първият предател;веднага ще ме...изтопурка на жената до кой...хотел ме е возил.