На лов за работа по празниците

Сега е идеалният сезон да си потърсите нова работа
19 дек 2012 11:05,
1
На лов за работа по празниците
Една сезонна работа за някой допълнителен лев. Снимка: Reuters

Много хора, които принципно си търсят работа, са изкушени да забравят за това по време на празничния сезон. Но експертите казват, че оглеждането за нова работа преди и по време на почивните дни трябва да продължи, защото към края на годината някои компании бързат да попълнят свободните си работни места, които иначе могат да бъдат закрити при съставянето на бюджета за следващата година.

Рой Коен, автор на книгата "Наръчник за оцеляване на Уолстрийт" (The Wall Street Professional's Survival Guide), казва: "Хората смятат, че по празниците нямат шанс да си намерят работа, но това е мит. Точно заради него е хубаво да се оглеждате за работа по това време, защото ще сте в по-благоприятна позиция заради по-малкото кандидати."

В действителност празниците предоставят някои специални възможности за активно търсещите работа, както и за хората, които искат да си сменят работното място. Ето как най-добре да се възползвате от почивката си и да се посветите на тази своя цел:

1. Бъдете гъвкави

Джуди Пъркинс от FindthePerfectJob.com казва: "Когато бях работодател, празниците бяха едни от моите най-натоварени моменти, а това означава, че трябва да сте готови да ви интервюират по необичайно време, за да дадете възможност на заетия мениджър да ви вмъкне в графика си".

2. Огледайте се за временни позиции

По това време на годината има много компании, които търсят служители на временен трудов договор, а подобна работа може да бъде чудесен начин да получите вашия шанс да останете за постоянно в дружеството, ако ви харесат през този период.

3. Търсете сезонна работа

Най-очевидните възможности са предимно в областта на търговията на дребно и обслужването на клиенти. По това време на годината съществува голямо разнообразие от възможности за работа на непълно работно време или само до края на празниците. Туристическата индустрия (хотели, ресторанти и заведения по зимните курорти) също предлага доста възможности за работа през зимния сезон – така че оглеждайте се.

4. Използвайте празничните партита и събития за осъществяване на социални контакти

Разбира се, не може във всеки разговор и с всеки човек да обявявате тържествено, че си търсите работа, но все пак информирайте за това хората, които смятате, че могат да ви помогнат в начинанието. Кажете кой сте, какво искате и какво сте готов да направите, за да постигнете целите си. Поднасяте информацията положително. Например когато казвате на хората, че си търсите работа, не започвайте да се оплаквате от финансовото си положение, а изтъквайте позитивите си.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
11
 
! Отговори
родител преди 11 години
В България глезльовците ходят по кафенатата , а мама и тати ги хранят !!!