Защо получаваме стрес на работа?

Кратки срокове и нормативи ни късат нервите в офиса
28 яну 2013 18:50, Мария Дуковска
20
Защо получаваме стрес на работа?
Снимка: Sxc.hu

На стреса са подвластни всички - от бебета до пенсионери. Всеки попада в лапите му. Самият живот е низ от нови етапи, срещи, препятствия, предизвикателства, с които трябва да се справим, защото са на пътя ни и въпреки тях трябва да продължим напред.

Две-три-годишните малчугани изпитват първите коварни удари на стреса, когато трябва да се отделят от уютната и сигурна домашна обстновка и да тръгнат на ясла и детска градина. Следва напрежението на първолаците, които се изправят пред планина от букви, цифри, часове, междучасия, уроци и домашни. Седмокласниците пък кършат ръце от притеснение пред матурите и така нататък.

Доказано е, че дори приятните събития като абитуриентски бал, сватба и пътешествие предизвиква стресови симптоми. Заровени в клишето на напрежениетона работещите хора забравяме, че дори пенсионерите се стресират - младите, току-що излюпени страдат като изгубени души и незнаят какъв живот да поемат, а по-възрастните също имат много тегуби - смърт на партньор, децата им се развеждат, болести или от най-ежедневни неща - като недостатъчни финанси за посрещане на личните си нужди.

Многобройни изследвания, проведени от специалисти в тази област показват, че стресът слабо вирее в младежка среда. Именно младата възраст се характеризира като най-възприемчива към стресовообразуващите фактори. Въпреки това се счита, че много млади хора между 24 и 35 години старадат от различни заболявания, причинени от стрес. Психотерапевти и психолози казват, че постоянната им клиентела са студенти и безработни между 17 и 23 години.

Като едни от най-честите проблеми се посочват: отношенията между деца и бащи; със съученици и приятели; професионалният стрес, социално-ролевото самоопределянае, недоволството от учебната или професионалната дейност.

В работата стресът идва заради: нормативи и квоти; съкратени срокове за изпълнение на задачите; постепенно увеличаване на производственета норма при непроменена заплата; изисквания за скорост на изпълнението; съревнованието и конкуренцията; рискове за собствения живот; неблагоприятни условия на труд; използване на оборудване и машини; рискове за живота на други хора; изисквания за издържливост, проява на инициатива и точност; ограничение на свободата; работа извън офиса; делови срещи; детайлизиране на активността.

Въз основа на това специалистите са определели някои от най-стресовите професии – спасители и пожарникари, директори, полицаи, шофьори на такси, полицаи-регулиращи движението по пътищата, хирурзи, пилоти на самолети.

Останалото прочетете в Az-jenata.bg
 


20
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Непознат преди 4 години
Защото работим с "боклуци", които до обяд се сърдят на себе си,след обяд на останалите.
14
0
 
2
 
! Отговори
Непознат преди 4 години
Точно така за 300 лв. на месец и нерви вече е прекалено, но какво да се прави като трябва да храниш и семейство щеш не щеш търпиш
13
1
 
1
 
! Отговори
mhm преди 4 години
Идете овчари....там няма стрес, там има чист въздух и спокойствие...да , ама не щете, защото е трудно и мръсно.Ами стойте си в затворените офиси, в замъгления град от пушеци, задимените заведения, шума по улиците и т.н., ....и после искайте здраве, е няма!
12
4
 
1
 
! Отговори
. преди 4 години
ЗАЩОТО СТЕ ТЪПИ И МЪРЗЕЛИВИ. ТРУДЪТ Е РАДОСТ.
11
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Крясъците ме стресират, както и мизерията в офиса. На всеки новопостъпил се гледа като на куче-касичка, което покрива всички негативи на работния процес за собствена сметка. Ей такива неща...
10
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 4 години
стресиран съм от безпътицата която има тука в страната. в смисал това е нещото което ме тревожи и не мога да спа по цели нощи.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефът даже ми дава много пари, за работата, която върша. Къде дават по 600 лева за това по цял да висиш във фейсбук :-) Шеф като мед имам! :-)
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стреса идва от това ,че няма работа.
7
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 4 години
Много искам гава се подмладявам и с чуствям оценена, но за съжаление работя а временни проекти и препоръките не ме удоволетворяват... мисленето е акостеняла...262постоянна рябата, та
6
0
 
14
 
! Отговори
мое ли аз каем преди 4 години
Тъпите ми колеги ! Те ми пречат най-много...слагачи и клекачи барабар с шефа...такива *** и подлеци, че не се траят...те ме стресират не работата !-Тя не ме плаши
5
0
 
19
 
! Отговори
Kofti преди 4 години
Абе в кофти свят живеем
4
1
 
20
 
! Отговори
педесе лв. разходи преди 4 години
Отдавна за всички е ясно, че заплатите в България нарочно се държат на ниски нива. Добре е и шефчетата да разберат, че за заплатите, които дават, няма да получат повече. Както се казва- за толкова пари, толкоз. Във всички нормални държави, разходите за заплати за 25-30% OT ОБОРОТА. В България са от порядъка на 10-15%.
3
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами като не дяните на срокове - не се хващайте! :))) Тогава ще удължат сроковете така или иначе :))) На българите все нещо им пречи и като се огледат какво виждат само себе си!
2
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 300 лв на месец и нерви вече е прекалено.
1
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обикновено заради лайномета на шефа и обръча му от подлизурковци.

Специални мостове спасяват животните (галерия)
Специални мостове спасяват животните (галерия)

Специални мостове спасяват животните (галерия)

Рядък феномен прави този водопад огнен (галерия)
Рядък феномен прави този водопад огнен (галерия)

Рядък феномен прави този водопад огнен (галерия)