Защо хората обичат да злорадстват

Оказва се, че задоволството от нечий неуспех е съвсем нормално чувство
24 яну 2014 22:00, Мария Дуковска
14
Защо хората обичат да злорадстват
Снимка: Outnow.ch

Има един доста интересен феномен в човешката природа – човек тайно ликува или по-точно злорадства, когато разбере, че богат, щастлив или известен човек, е бил сполетян от някакво лошо събитие.

Защо иначе хората ще обичат да четат за паденията на някои звезди? Те дори усещат тайно удовлетворение от това, че лошите неща могат да се случат на абсолютно всеки човек, дори и на успелия. Това странно качество обаче не прави хората по-лоши и неморални, поне според психолозите, тъй като то било нормална човешка реакция.

Хората имат склонност да се наслаждават на болката на другите, особено ако тези други са били с по-успешен живот от техния собствен. Въпросният феномен си има термин „Schadenfreude“. Това е немска дума, чието значение идва от „schaden“ за вреда и „freude“ за радост.

При проучване от 2013 г., публикувано в аналите на Нюйоркската академия на науките, когнитивният невролог д-р Мина Сикара изследва какво прави хората по-склонни да реагират със злорадство спрямо някой друг. Основният извод от изследването било, че хората злорадствали най-вече, когато успели и известни хора имат някакво нещастие или неуспех в живота си.

Още по темата може да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: драманеуспехживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление се злорадства не само спрямо богатите и известните.Съчувствието и взаимопомощта се възпитават,но днес възпитанието не е на мода.
7
2
 
15
 
! Отговори
Ако преди 10 години
Ако т. нар. "успели" дължаха успеха си само и единствено на своите качества - на своя талант, на своя труд, на своя интелект, "злорадстващите" щяха да са много малко.Когато хората виждат, че някой е на върха защото е син на правилния човек или защото е спал с правилния човек, разбираемо е, че не му съчувстват, когато му се случи нещо лошо.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Злорадството не е нормално, то е ПАТОЛОГИЯ. Подобни лъжливи, промиващи мозъка статии целят да убеждават лабилните личности че няма защо да се чувстват виновни, когато помислят или направят нещо лошо. Именно заради подобен цинизъм светът е на това дередже.
5
1
 
13
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Да ! Злорадството съществува. Но какво нормално има в него........?!?!?!
4
0
 
7
 
! Отговори
До Лили преди 10 години
Chesto intrigantite i gadnite hora v edna kompania sa choveshkite resursi. Ne znam kak i zasto, no pri nas tova sa nai-kofti horata i kato pitam priateli, v tehnite firmi sasto HR sa nai-zlobnite (kuchki). Imame i 1-2 mili i priatni HR ama masovo sa si hora za izbiagvane.. :(
3
1
 
14
 
! Отговори
Лили преди 10 години
така е, доставя им радост да са лоши и да правят мръсни неща. Особено ако в работата са 3-4 иса близки на шефа. И останалите 50 и нещо хора трябва а ги търпят. няма значение колко интелигеннто е мястото където се работи. Този тип хора за съжаление ги има навсякъде. те живеят от злорадстване за всичко и създаване на интриги.
2
1
 
33
 
! Отговори
123456 преди 10 години
"Не споделяйте щастието си на другите, те и без това си имат достатъчно свои ядове". - Радой Ралин"Струва си да живееш само за да правиш живота на другите гаден".- Неизвестен автор
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дамата е социолог ,не е невролог.Социологията естествено е най-точната наука.