Великденска разходка из България

Разходетe се до някои църкви и манастири
Обновена: 18 апр 2014 12:21 | 18 апр 2014 11:40, Михаела Лазарова
10
Великденска разходка из България
Снимка: Wikimedia Commons

Наближава Великден, а с него и няколко дни почивка, които може би бихте искали да оползотворите подобаващо. Ако не ви се празнува по традиционния домашен начин с огромни трапези, излежаване на дивана и гледане на празнични, до болка познати програми по телевизията, имаме добра идея за вашето свободно време, която е хем в духа на празника, хем е развлекателна. Ще прекарате време със семейството и приятелите си, ще си направите разходка, а може и да научите нещо интересно. 

Нашата идея за прекарване на празника е да се разходите до някои от средновековните ни църкви и манастири. Подходящо е за празника, а и ще си направите чудна познавателна туристическа обиколка.

Троянският манастир „Успение Богородично“ е основан не по-късно от 16 век. Датата на построяването му не е съвсем ясна. Манастирът е трети по големина в България. Разположен е в прекрасната долина на река Черни Осъм на 10 км от Троян.

Църквата на манастира е осветена през 1835 година от Великотърновския митрополит Иларион в името на „Успение Пресветая Богородици“ и е интересно да се разгледа. В Троянския манастир е бил послушник и патриарх Максим.

Черепишкият манастир „Успение Богородично“ се намира на 29 км от град Враца и на около 15 км от град Мездра. Разположен е в удивително красивото Искърско дефиле, което прави гледката от манастира неповторимо красива! 

Манастирът датира от времето на Второто Българско царство и е построен от цар Иван Шишман (1371-1393 г.). Разбира се, голяма част от манастира е реставрирана и обновена, но въпреки това той е едно невероятно ценно историческо наследство, с което малко европейски държави могат да се похвалят.

Струва си да си направите семейна разходка до това магическо място. Манастирът предлага още настаняване и чудесна манастирска традиционна българска кухня.

Драгалевският манастир „Успение Богородично“ е разположен в чудната Витоша планина. Построен е от цар Иван Александър около 1345 г. или поне така пише във Витошката грамота на цар Иван Шишман. При османското нашествие манастирът е бил ограбен и с годините западнал.

През 1476 г. църквата на манастира била обновена от софийския болярин Радослав Мавър, с чиято помощ била изографисана с чудни стенописи.

Повече по темата и галерия може да намерите в Az-jenata.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 7 значи можеКато разлиствам старите вестници, може и да не е точно така...
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много красиви църквички и манастири са показани.
6
0
 
3
 
! Отговори
Значи може преди 10 години
Чак не мога да повярвам, че Михаела е написала материал който няма общо със СЕКСАПоздравления!
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нямаме пари за път!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лазарова, какво точно й е великденското на една разходка. Все едно да кажеш, че ще ходиш да си купиш малко християнски хляб и християнско кисело мляко.
3
0
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Сбъркал си името на автора, това е Михаела. Но какво ли пък значение има, то е все същото.
2
2
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Секс ли ти се прави?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Иска ми се,но в нашата фирма,няма празници на работа сме