Как да се справите с депресираната си половинка

Не се обвинявайте, а опитайте да го подкрепяте
11 юли 2014 21:56, Теодора Драгоева
55
Как да се справите с депресираната си половинка
Kадър от филма "Пътници"; Снимка: outnow.ch

Всички хора сме различни и се афектираме по индивидуален начин от случващото се покрай нас. Не всеки може да приема с усмивка проблемите и да се отдава на оптимизъм. Някои са склонни да влизат в депресивни настроения, които ги правят неособено приятна компания.

Най-лесно е да напуснете стаята/мястото и да намерите по-позитивни хора. Но не и ако живеете с подобен човек или ако той е вашата половинка. Със сигурност би ви било криво да гледате намръщения си любим дни наред.

Ето и какво може да опитате, за да го извадите от мрачното му настроение:

1. Направете нещо забавно заедно

Отидете да гледате някоя комедия, практикувайте любимото му хоби, изненадайте го с някой подарък или парти. Това веднага ще подобри настроението му.

2. Дайте му пространство

Понякога, когато човек е вкиснат, той има нужда да остане насаме със себе си и само се ядосва на безкрайните въпроси на другите кога, къде и какво става. Ако половинката ви е от този тип хора, по-добре не го закачайте, когато е депресиран или ядосан. Дайте му ден, максимум два. Ако положението не се подобри, вече може да действате.

3. Предложете му да потърси професионална помощ

Трябва много да внимавате как ще подхванете темата, за да не се обиди и да ви обвини, че го смятате за луд. В случай, че депресията му е дълбока и дълготрайна, наистина е по-добре да се види с психолог. Но не го притискайте!

Още по темата можете да четете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 9 години
:)
33
1
 
3
 
! Отговори
Силвия преди 9 години
Понеже разговорът стана много дълъг, аз ще завърша така - Ако искаш рози във вазата, не се страхувай да се убодеш докато ги късаш. Ако искаш да си щастлив, не се страхувай да опиташ това, което ти носи щастие. Жалко за починалата жена, но аз на нейно място просто щях да си намеря нов мъж. Случвало ми се е един-два пъти, не боли особено много.:) И за скайп си помислитам, за блог и т.н.:)))
32
1
 
0
 
! Отговори
Силвия преди 9 години
до 48:Ами тогава да си гледа живота и ангажиментите и да я забрави. А ако не може да я забрави и липсата е причина за депресията, освен хапчетата, да намери и някакво житейско решения на въпроса. Разводът не е престъпление в Европа, струва ми се. А, честно да ти кажа, няколко изчуквания (извинявай за простотията!:) могат да окажат чудотворно лечебно или облекчаващо действие на страдащите от любов.:) Пък после всичко се нарежда от самосебе си.
31
1
 
1
 
! Отговори
пак Силвия: преди 9 години
И, господин Анонимен, Вие нещо скайпче, блогче нямате ли?:)
30
1
 
1
 
! Отговори
Силвия до 44: преди 9 години
Ами нали и аз това казвам - страдащият да си изясни какво му е понижило нивото на серотонина дотолкова, че да изпадне в клинична депресия. Не вярвам да си скандинавец и депресията ти да е чисто сезонна.:))) Е, аз бях на Анафранил и Лудиомил през 1996-та, но това са подробности. Мен ме депресира работната среда тогава, но както виждаш - днес съм жива и здрава. Значи е възможно. Е, добре де, НЕ СЪМ ВОДОЛЕЙ, ОВЕН СЪМ.:)
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Силвия, липсата на серотонин, ето това кара човека да се съжалява така дълбоко. А каква е причината за липсата? Самия живот... Препоръчвам Асентра.
28
1
 
1
 
! Отговори
Силвия преди 9 години
И един много важен въпрос: Какво кара депресирания човек да се съжалява така дълбоко? Ако си изясни това, сигурно ще разбере и защо е депресиран. Има много възможности - грозен е, болен е, трайно безработен е и с ниски доходи, няма приятели, няма семейство, влюбен е нещастно в някого, не може да има деца etc.???
27
1
 
1
 
! Отговори
Силвия преди 9 години
до 35:Винаги съм мечтала да се обадя на някой и да му кажа: ,,Здрасти, имам предложение как да те изкарам от депресията. Нищо няма да ти струва.,,:)От какво допуска да е обладан тоя, дето чака депесираният да се съвземе?:) Защото думата обладан има няколко значения - обладан от страст, обладан от духове, обладан от лудост, сексуално обладан...
26
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
Да си близък или половинка на депресиран човек е още по-ужасно- га гледаш как се мъчи, как пропуска живота безвъзвратно и да не може да направиш нищо. Защото, няма какво да се лъжем, ако депресирания сам не пожелае да се оправи, никоя външна сила не може да му повлияе, ех естествено ако не спечели от тото... Та, ако има сред вас депресирани - идете на консултация, излекувайте се, заживейте нормално и щасливо, в хармония със себе си. И тогава, всичко друго ще се нареди.
25
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 9 години
Така депресията... Като преминала през тоя път мога да кажа, има лечение - това са лекарства. Иначе депресираия човек, трови себе си само с мислите си, трови околните, които могат и да не са толкова силни за да дадат необходимата подкрепа... Бях изпаднала в такова положение, след като загубих работата си и предателство на любимия. Но мина... Сама пожелах да започна с лекарства, това не означава да си луд. Лудост е, ако седиш в тъмната дупка и дните ти са загубени.... Да, това е истинска лудост.
24
1
 
6
 
! Отговори
Eдна жена преди 9 години
Айдееее, комплексарите без пари се разврякаха. Мили ми мъжленца, хванете се поработете и не се занимавайте с жени, дето да ви издържат. Както за една жена е курвенско да го прави, така и за един мъж също е курвенско да го прави. Или това, да сте зависим от жена, за вас не е курвенско?! Аз работя и сама се издържам, не ми е необходим мъж за това. Каквото поискам сама си го купувам и никога няма да се унижа да завися от някого за разлика от вас. Хайде млъкнете и си поревете за това как нямате пари
23
1
 
1
 
! Отговори
M.Jane преди 9 години
До Една женаами мъж съм, работя здраво и се грижа за семейството си.жена ми не работи - учи и все още е млада и хубава. колкото до вашето ниво, то си личи от далеч- трудно ще ви сбъркат...
22
6
 
2
 
! Отговори
69 преди 9 години
До Една женаабсолютно потвърждение на образа на типичната простачка от село, впила се с цената на всичко в големия град. Задължително трябва да се реализира печалба от всичко, дори и от любовта, не че разбира значението на думата любов..Нормално е приятелят ти да се е комплексирал от непрекъснатите подмятания в стил къв мъж си те бе, га шъ мъ водиш на муре в Гърция, *** караш тука ти готвя само...Накрая кат ти е казал от мен толкова ти доплати останалото, тя решила, че я ограбват. ***!
21
2
 
8
 
! Отговори
Една жена преди 9 години
до М JaneА ти явно си мъж, който също като въпросния комплексар иска да се докопа до работеща жена, с пари, на която да й висне на врата. За това най-вече ви е яд, защото такива жени си търсят мъже поне на тяхното ниво, а не готованци дето да чакат на тях. Така както не е редно жената да е зависима от мъжа, така не е редно и мъжа да се опитва да се възползва от положението на жената или последното е изключение за теб? Успех в търсенето на жена, която да те издържа но млада и хубава едва ли ще е
20
1
 
4
 
! Отговори
M.Jane преди 9 години
До Една женаще започнете да оценявате вниманието дори на комплексарите без пари, когато осъзнаете простия факт, че готините пичове с голяма заплата хич не харесват кисели простакеси които мислят само за пари. освен това, основно правило в живота е когато не ти харесва някой, то просто не се събираш с него, а не го тровиш с претенциите си.
19
1
 
6
 
! Отговори
Астролог:) преди 9 години
Точно така, номер 26. Депресиите при Водолеите са както недоволството при Скорпионите, избухванията при Овните и мързела при рибите - ВЕЧНИ.:)
18
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 9 години
до по-долната дама:Ако визираният мъж е Водолей, не се притеснявайте, госпожо!:) Водолеите са най-големите депресари в целия зодиак и човек нищо не може да направи по въпроса, освен да свикне да се смее на безумните им поводи за депресия.:)
17
1
 
7
 
! Отговори
Една жена преди 9 години
А какво да правим когато мъжа е типа с редовните депресии? Защо никъде не се говори за този вариант? Аз имах нещастието да имам работа с един такъв и вече ми е обеца на ухото. Пълен с комплекси, вечно мрънкащ, вечно недоволстващ и разбира се без пари (това най-вече го депресираше). Най-големият ми плюс за него беше, че работя, за да не съм му взимала и без това смешната заплата. А най-накрая когато намекна и да се възползва и от моите възможности, за да му минела депресията му бих един шут.
16
2
 
2
 
! Отговори
Силвия преди 9 години
до 23:Ами така, както си описал нещата, единственото решение ми се струва, е този, който се чувства комфортно, да изчака и да види какво ще направи другия, за да промени нещата. Или да му предложи решение и да изчака мнението на депресираната страна. Само чакащият да не се депресира от твърде много чакане или от решението, което е намерил депресирания.
15
4
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
ае?! Какво? да кажа на приятелката ми... отиди на психолог, болна ти е главата... редактора да се самоубие