Защо оптимистите всъщност са по-нещастни от песимистите

Чашата май си е по-добре наполовина празна
13 окт 2014 08:10, Теодора Драгоева
6
Защо оптимистите всъщност са по-нещастни от песимистите
Снимка: outnow.ch

От както свят светува хората обичат да формулират противоположностите в живота – добро – лошо, красиво – грозно, богат – беден, оптимист – песимист. Уж се счита, че оптимистите са хората с най-добрата перспектива за живота, а песимистите – с най-лошата. Едните виждат чашата наполовина пълна, а другите наполовина – празна. Логично е първите да са по-големи щастливци, но не е точно така.

Вярно е, че оптимистите винаги имат надежда, че нещо позитивно ще им се случи, но това не значи, че песимистите не знаят какво е щастие. Напротив – те са хора, които виждат мрачната и тъмна страна на живота и точно заради това успяват да оценят хубавите мигове.

Песимистите са търпеливи, готови са да бъдат отхвърлени и очакват нещастието да се случи, но точно затова са по-устойчиви и подготвени за реалността. Ето и защо чашата си е по-добре наполовина празна:
 

1. Песимистите понасят ударите под кръста по-лесно

Постоянно вярвайки, че всичко ще им се получи в живота, оптимистите много пъти се парят и страдат, именно заради неочакваните удари под кръста. Те не измислят план Б, защото винаги са готови за „най-добрия сценарий.“ Точно заради това те често си изграждат илюзии и фалшиви реалности, които водят до грешни избори и лоши резултати.
 

2. Песимистите не се плашат да изпитват скръб

Немският писател и политик Йохан Волфганг фон Гьоте казва: „Ако човек никога не се е хранил и плакал едновременно, той не знае какъв е вкусът на живота.“ В този смисъл песимистите наистина са „вкусили от живота“, защото скръбта е присъща за техния по-мрачен характер.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имах една съученичка, която все повтаряше: "Очаквай винаги да се случи най-лошото и ако то наистина се случи, поне няма да бъдеш изненадан. Ако пък се случи нещо по-малко лошо или нещо хубаво, ще бъдеш щастлив!"Всички ние много й се смеехме, защото бяхме обикновени вятърничави тийнейджърчета. Но сега, като се замисля, стигам до извода, че това момиче може би е било малко по-умно от нас.
4
1
 
16
 
! Отговори
до Някой преди 9 години
Реалист, оптимист или песимистучи за снайперистЗащото родния депутатВзема мандат след мандат.
3
3
 
15
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
не оптимистите, а хората с големи очаквания са по-нещастни.
2
1
 
16
 
! Отговори
Някой преди 9 години
"..Аз съм реалист... изучавам автомат калашников..."
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И точно заради това че песимистите очакват нещастието да им се случи и отчасти са отхвърлени разчитат на едно чисто човешко качество - надеждата. Което също така влиза в сферата на оптимизма. Така че песимистите дори и да са песимисти разчитат на оптимистичното в тях да ги спасява. Но съм далеч от идеята, че мога да съдя някого заради възгледите му дали е оптимист или песимист. Във всеки има и оптимизъм и песимизъм. Нито едното не е добро ако човек няма разум.