Жени, без които историята нямаше да е същата

Имена, които са били велики лидери, творци и борци за мир
16
Жени, без които историята нямаше да е същата
Снимка: Reuters

Има много жени със значими дела, които заслужават да бъдат включени в списъка на жените, променили завинаги историята. Имена, които са били велики лидери, творци, изобретателки, борци за мир, пример за доброта и саможертва. Споделяме една малка част от тях. 

Без техните дела и това, което са оставили след себе си, светът нямаше да бъде същият. Въпреки че списъкът започва с млада дама, която по-скоро е дете, тя заслужава да бъде споменавана сред големите. 

Анелизе Мари Франк 

Въпреки че умира твърде млада, смелостта на Анелизе Мари Франк остава завинаги в историята. Франк е известна като момичето, което документира в личния си дневник преживяванията в гоненията и Холокоста през Втората световна война. Дневникът й е отпечатан и публикуван на повече от 60 различни езика, а тя умира едва 15-годишна в концлагер. 

Мария Кюри 

Тя е първата жена, която печели Нобелова награда за пионерските си изследвания за радиоактивността. Полският физик и химик е и първата жена професор в Университета на Париж. Мария Кюри е и основател на институтите „Кюри“ в Париж и във Варшава, които са центрове на медицински изследвания и до днес. 

Вирджиния Улф 

Вирджиния Улф е феминистка писателка, която твори през 20-и век, известна с романа си „Mrs Dalloway“. Като социален мислител, Улф се опитва да доведе до промяна, която да доведе равни права между половете.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
=== преди 9 години
Даяна беше много ценна. А аз много ревах като умря. Безпричинно и безсмислено. Правя го само за хора, които са били ценни за света, но кретеноидите ....са ги унищожили. Даяна беше ве лика. За долните коментиращи кожени търбуси, наричащи себе си хора, бих написала....без любов да умрете и никога да не я познаете, лузъри ***.
8
0
 
0
 
! Отговори
ОТЕКЧЕН СЕКСИСТ преди 9 години
До жена8-Естествено!А до "електронният бай брадър":Тази тактика, която ми прилагате, е леко очарователна!Не ме изгонвате, но триете всичко, което напиша.Няма страшно, цял живот живея в изолация, враждебност и отритване.Чувствам се, като у дома си!
7
0
 
1
 
! Отговори
жена преди 9 години
до 7Честно казано, това е огромно малоумие. Значи кадърността на кадрите вече е без значение, важно е каква им е половата система? Честно казано, бих била обидена да ме назначат на някаква позиция, само защото видите ли имам съответния полов орган. Не знам какво мислят останалите.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Темата е провокативна и целяща определено внушение.Тази седмица в Германия обявиха, че ще правят полова сегрегация в избирателната си система!30% от депутатите Трябва да са жени! И веднага изниква въпросът сега има ли сегрегация и някъде заявено ли е, че депутатите трябва да са 100% мъже? Нали ръководните кадри на всяко юридическо лице трябва да са най-можещите, явно официално няма да е така.това е както по Тошово запазените места за турци във ВУЗ .
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лейди Ди ще остане в историята като Английската принцеса , която интегрира арабин в леглото си.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не виждам Ада Лъвлейс - първият програмист. Нито Мария Аниези - жената, издала първият учебник по диференциално смятане. Нито Хипатия Александрийска.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе къде тука е Менда?
2
2
 
6
 
! Отговори
знайко преди 9 години
а людмила живкова и асамблея на мира.що не сте я включили?
1
1
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Фъндъкова !