Фразите, които не трябва да изричате пред детето си

Едва ли искате да го осакатите емоционално!
17 май 2016 20:00, Екип на Tialoto.bg
7
Фразите, които не трябва да изричате пред детето си
Снимка: outnow.ch

Да бъдеш родител не е лесно, но не забравяйте, че и вие някога сте били дете. Ето защо се опитвайте да контролирате гнева си спрямо своето хлапе, тъй като тежките думи могат да окажат силно негативно влияние върху развитието му оттук нататък.

Ето и кои реплики трябва да се опитате да му спестите, без значение колко разгорещен е спорът или каква грешка е направило вашето дете:

1. Бях много по-разумна на твоята възраст!

Да сравнявате детето си със себе си на неговата възраст е грешно. Така вие оказвате огромен натиск върху него с вашите очаквания за „перфектното дете“, а единственото, което правите, е да понижите неговата самоувереност.

2. Винаги взимаш най-погрешните решения!

Не хокайте детето си, че е незряло. Всеки може да направи грешки, а и то няма опита натрупан с годините. Вашата работа като родител е да го напътствате, а не да го съдите.

3. Защо не приличаш повече на брат си/сестра си?

Сравнявайки децата си, вие само създавате излишно напрежение помежду им. Тези думи няма да мотивират хлапето ви да стане по-послушно или ученолюбиво, а ще го настроят срещу неговия брат или сестра, който вие фаворизирате с подобни изказвания.

4. Остави ме на мира!

Като възрастен човек и родител вие със сигурност имате отговорности, които изискват концентрация и внимание. Децата обаче често не разбират това. Когато им изкрещите това в напрегнат за вас момент, те може да се почувстват отхвърлени, нежелани, което да доведе до затварянето им и до депресия.

Още по темата четете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: дететорепликифрази
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
м дааа преди 7 години
Ако имате момиче никога не й давайте за пример някоя нейна съученичка , защото може да се окаже по-голям корволин от дъщеря ви.
3
2
 
8
 
! Отговори
bebok преди 7 години
никога не пийта алкохол,не пушете и не се карайте пред очите не децата,останете хора
2
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,ха!Това не е подходящ съвет за изроденото долно и болно българско племе!Всички дечица в града ми вдъхновено повтарят по улиците клеветите, с които ме засипват родителите им :)))Истинско удоволствие е да гледам как се разлага тази и без това гнила маса, и как иска да ми припише собствените си пороци, които дори не съм и сънувала! :)))Пътя на това стадо е само надолу!
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време майките плашеха децата като казваха: учи че инак ще работиш на постройката. А сега казват няма смисъл да учиш стани физкултурник или пожарникар. Може да станеш или партиен гаулайтер или премиер!