6 причини да не напускате токсична връзка

Чувствате се недостойни
26 дек 2021 23:00, Михаела Лазарова
26
6 причини да не напускате токсична връзка
Снимка: Istock

Много хора избират да продължат да съществуват в нездравословни, токсични връзки, които ги правят нещастни, влияят зле на здравето и психиката им, спират ги в емоционалното им развитие и продължаване напред. Дори невинаги човек осъзнава, че се намира в такава връзка. Чувства се уседнал. Има доверие на партньора си. Повтаря си, че е намерил сродната си душа и че му е предопределено да бъде с този човек. Чувства се длъжен да остане с него по една или друга причина. Няма смелост да започне всичко отначало.

Причините да си повтаряте, че сте добре така и че нямате нужда от промяна в любовния си живот са много. В такива случаи дори човек е склонен да изопачава истината, заблуждавайки се, че прави правилния избор. Започва да оправдава половинката си за вредните му/ ѝ действия. Повтаря си: „Той е просто приятел с бившите си.“, „Той се напива така, само когато излезе с приятели.“, „Той ревнува толкова силно, само защото ме обича.“, „Той не ме контролира, а е загрижен за мен.“

Токсичните и нездравословни отношения могат да се проявят по много начини във връзките. Изборът да останете в такива и други подобни връзки, угнетени с негативна енергия, е ваш. Извиненията могат да са много, но те не отменят факта, че предпочитате да търпите нещастието, вместо да преследвате щастието.

Кои са причините, които карат човек да продължава да се залъгва, че се чувства комфортно в нездравословна връзка?

1. Лъжете себе си.

Когато отричате очевидното, лъжете само себе си, никой друг. Всъщност не се нуждаете от партньор, а от щастие, което само вие можете да си подарите, като прекратите токсичната връзка. Лъжите, които си повтаряте и които повтаряте на хората около вас, имат за цел да ви убедят, че наистина сте добре. Само че това ще ви доведе до пълно отчаяние с времето. Колкото по-дълго трае тази заблуда, толкова по-трудно става да се изправите срещу истината и да се сблъскате с нея.

2. Мислите, че ще го промените.

Това е една от най-големите заблуди и грешки, които можете да допуснете. Да вярвате, че някой ще се промени само заради вас без той самият да го иска е нещо, което ще ви държи в капана на нещастието завинаги, ако останете в тази връзка. Вместо да живеете във фантазиите си и в представите за това какъв искате да е партньорът ви, а не какъв е в действителност, можете да изживеете щастието в друга, хармонична връзка.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
абсолутни преди 2 години
змии и бомбаджии през деня с епраска с други а после се прави на света вода ненапита
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно е с токсични хора в живота, трудно се намират свестни и стойностни партньори, приятели, а най-токсични могат да се окажат най-близките -семейството, в което би трябвало човек да се чувства подкрепян и безусловно обичан...Затова, изборът е: грижи се за себе си, не се оставяйте да ви манипулират и ако се чувствате нещастен дори сред родителите си, това трябва да се заяви и да не се толерира. Щом нещо е токсично, е токсично, дори да идва от най-близките. От собствен опит говоря.
16
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
1.ще ви убие 2.ще ви пребие 3 ще ви залее с киселина 4 ще ви запали 5 ще ви изобличи със запис 6 ще ви отвлече и изтезава
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има само една причина-страх да не останеш сам, без да си даваш сметка, че в токсична връзка си не само сам, но и изоставен. Имах един приятел, който казваше по-добре сам, отколкото зле придружен.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен до Texaco преди 2 години
Абе те и мъжете ги правят тия номера. Рядко, но намират свестна, ама си викат- бе тая ми е вързана в кърпа, не е интересна, ще намеря по-хубава, секси, интересна и тн.от нея.И..почва този мъж да се залага по други във фб. Нали знаеш приказката за *** и клона? Намира друг клон и се мести на него!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са само 6 причините...
12
2
 
9
 
! Отговори
честно преди 2 години
TOJ e MILIONER!!!!!!!!!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно този пат коментарите са написани от хора а не от зодийййй целувам ви Весела Нова годинна
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евала шапка ти свалям красиво написана статия но само едно некой хора немогат да различат думите нема желание не искам и смелост за ново начало вече е започнало сами го знаете само разликата да усетим нее желание и страх или така нататък а и друго стара поговорка на сила хубост не става нали се сестабе един човек нема ли желание повече да спи със бифши значи е поставил канеч на враската и следва продължение на пред наи доброто за всички весели празници поне имаше достойни коментари този пат
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе сладкиши сте как да не ви обича батгко
8
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вед нага или сегааа
7
2
 
23
 
! Отговори
Texaco преди 2 години
От там нататък старатират манипулациите и оплитането в мрежата от фалш и лицемерие. Следи се поведението на надяващия се на истинска любов будала няколко седмици/месеца и ако им отърва (плаща си, обгрижва я) - продължават връзката. Ако не е достатъчно - почват да пекат работата с друг (обикновено по фейсбук) и като узрее за срещи и сeкc, изхвърлят досегашния от живота си като непотребен ***. Все едно нищо не е било! Пълно е с такива змии, пазете се!
6
2
 
25
 
! Отговори
Texaco преди 2 години
До 5.Абсолютно! Женaта умислена и тъжна (жертвaта видиш ли), а мъжът (уж тормoзителят) на заден план - самонадеян непyкист. ..Ама друг път! Истината е, че за повечето жени вече любов не съществува. Има чyкане, неразривно свързано със задължението на партньора да я издържа, на което те казват "грижа". Не се ли случва според очакванията им, пристават на следващият по списък фейcбyк мераклия. И сценарият е един същ - след няколко дни гукане по месинджъp, дават дyпe - шарана да налaпа въдицата.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До#2Това е ваш закодиран патент.Познай от кого съм го усвоил?...
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната тенденциозна снимка, която предварително внушава роли...
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3Само, че дете което поне в токсична среда не е щастливо, детето усеща и утре повтаря същите грешки. И заглавието така написано има друго значение. Липса на елементарен изказ.
2
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-големи комплексари от българските мъже няма. За тях да правят жената нещастна и да се кефят от това е върха на сладоледа.
1
9
 
41
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 години
Стига сте навивали момите ,че винаги те са жертва вуе.В повечето случаи жената трови и маниполира мъжа си с вечните си претенцийки.Забравя коги на село ядеше компота от джанки със стар леб.Сега се цупи на обслужването и вкуса на вечери за по 100-200 лв ....колата и била инакава телефона и бил от миналата година нямала еди кой си парфю,а има 3 чанти с парфюми е ши ти са ненавиди на селските претенцийки аре обратно у Попуу