Детето се държи невъзпитано? Ето какво да направите

Не приемайте поведението на детето лично
19 фев 2024 22:30, Михаела Лазарова
23
Детето се държи невъзпитано? Ето какво да направите
Снимка: Istock

Ако попитаме по-възрастните хора, може би ще кажат, че в днешно време децата са много разглезени и ние, техните родители, сме виновни за това, заради „мекото“ си отношение. Дали наистина е така и каква е връзката между възпитанието и нашето отношение към децата? В следващите редове ще ви споделим няколко тактики за справяне, когато детето се държи невъзпитано. Ето ги и тях:

Уверете се, че детето ви знае, че го чувате

Да уведомите детето си, че чувате неговите притеснения или разочарование е жизненоважно, когато се сблъскате с трудно поведение. Избухването на вашето малко дете често е вик за помощ или внимание. Затова се уверете, че детето знае, че е чуто всеки път, когато изразява гняв, тъга или разочарование. Колкото по-добре се стремите да разберете неговите гледни точки, толкова по-лесно става да говорите с него и да разрешите проблема.

Научете детето, че действията му имат последствия

В зависимост от сериозността на инцидента може да се наложи допълнително наказание, за да оставите трайно впечатление. Избягвайте импулса да използвате наказание за всичко, което им е скъпо (като екранно време или десерт). Ако по-голямото ви дете е бутнало по-малкото от колелото му, това означава, че собственото му колело трябва да бъде отнето, а забраната на видеоигрите е произволна. Това е класическият подход „накарайте наказанието да съответства на престъплението“.

„Последиците трябва да бъдат уместни както по вид, така и по сила“, предупреждава д-р Дж. Кили Хамли, професор по психология в Университета на Британска Колумбия, който изучава детското поведение. „Ако наказанието е несправедливо, произволно или ненужно, може да има обратен ефект.“ Понякога в разгара на момента е полезно родителите да се отдръпнат и също да си поемат дълбоко въздух.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Навитак преди 2 месеца
Мише, а как се отразява невъзпитаното дете на секса?
19
1
 
2
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Слагаш пикльото на стола,обясняваш му че това което е направил не е добро,и трябва да бъде наказан,обръщаш го,и го наказваш,с два шамара по дупето.никога юмруци,никога по главата.много редко се налага да повтарям.децата не са ***,и започват да спазват правилата.така правеше макаренко
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 7, децата копират родителите си! Дъщеря ви е чула този изказ от майка си и повтаря нейните думи. А врътването на шамар ще има и други последици.Не се учудвайте след време, ако детето не иска да отиде на погребението на майката. Има една книга "Опасните личности".Хубаво е всеки да я прочете и да намери собствените си грешки! Децата и техните преживявания определят същността им когато пораснат.Насилието поражда насилие. Майката в този случай е била некадърна да обясни и за това шамари!
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо ударете 2 шамара на себе си ,че не сте го възпитали ,после и на него белким го възпитате
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Децата са занимание и грижа 24 часа в денонощието, нещо което мнозинството не разбират. Трябва да има общ фронт при възпитанието им от първия ден. Единственото което чувам е "Какво искаш? и ,,Вземи телефона"
15
0
 
4
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 месеца
До Шамарите, не аз проповядвам насилие. Така че, ако имаше малко интелект в кратуната щеше да знаеш, че ти си за хапчета. Консултирай се със психиатър, говори с интелигентни хора и ще разбереш какъв човешки 09тпадък си! И да, такива като теб са виновни населението в България да е толкова злобно, опростачено и провалено! Насилници като теб заслужават да бъдат вкарани в лудница и лекувани против волята им дори! Аболютен провал си на човешко ниво!
14
4
 
0
 
! Отговори
Шамарите преди 2 месеца
До Хахахахахахахахахаха Аз пък казвам, че ти си психопат. Хайде де? Пиеш ли си хапчетата редовно?
13
2
 
6
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 месеца
До Шамарите, за това масово сте психопати! Виж народонаселението на какво е заприличало! Е, такова е заради такива като теб!
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До AAA Какво общо имат децата с брака не разбрах?
11
1
 
4
 
! Отговори
тъй тъй преди 2 месеца
До ББ Не правете деца у дома. Оставете това на професионалистите.
10
6
 
3
 
! Отговори
AAA преди 2 месеца
както каза коментара по долу, за какъв ч. еп са им на хората лапета? Брак с който и да е, е пълно страдание след няколко години, колко и да ни се иска, хората не сме моногамни, какъв е смисъла брак че после развод, и отгоре на всичко цялото ми време и пари за децата да отива. Не мерси който иска да си прави и после да се оплаква само
9
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
Най-добре не правете деца.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като съвестен гражданин почвам да звъня в агенция по закрила на детето да се научи селската майка!
7
5
 
6
 
! Отговори
Шамарите преди 2 месеца
Макаренко го е измислил.
6
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Детето вижда и чува повече но родителите вече не вярват в Питър Пан, камо ли в пиратите на Питър Пан.
5
1
 
3
 
! Отговори
Георги преди 2 месеца
Много болна тема! Много родители не обичат децата си, защото трябва да се грижат за тях. Те не обичат и себе си. Пълно е с разведени родители. За жалост децата страдат най-много !
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещо като доброволец-психолог съм на работа. Колежка има по-голямо момиче и по-малко момче. Момчето ударило шамар на сестра си, защото тя преди това го ритнала в ***. И жената, въпреки всичко решила да накаже само момчето - един месец без телевизор и игри - защото не може да удря момиче. Пита ме правилно ли е постъпила? Казах и не! Ще накажеш и момичето със същото, и то за три месеца, не за един! Защото ритането "там" едно че боли, второ може момчето като порасне, да не може да има деца!
3
0
 
5
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 2 месеца
Либерализма вероятно ще върне шамарите!
2
3
 
4
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
Аз имах една приятелка, шивачка... Тя имаше две деца и една тънка жилава пръчка - само като я видеха, децата й "влизаха в релси" веднага! Момче и момиче...Момичето стана редактор във вестник, момчето - шампион по салонни танци...Без страсти, обяснения - те си знаеха, разбираха много ясно кое точно е добро и кое - не...Никой не протестираше, не се чувстваше несправедливо наказан или ощетен - "лошия" веднага се извиняваше и всичко се забравяше...Бяха малки - 5,7 годишни...
1
0
 
4
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 2 месеца
См'eтай... даже не е от Калкулатурка тая "статия", ми от Мишето... ако н'екой и пов'ерва е мно'у прос'.