Заради скечове в 7/8: Патрашкова осъди Трифонов за 50 хил. лева

Такива подигравки можели да убият човек, казва свидетел
25 юли 2022 17:30, Нели Христова
72
Заради скечове в 7/8: Патрашкова осъди Трифонов за 50 хил. лева
Снимка: БГНЕС

Известната журналистка Кристина Патрашкова осъди Слави Трифонов на 50 000 лева заради скечове в предаването му.

Решението е на Софийския апелативен съд. Той е втората инстанция, на която Патрашкова печели процеса, който води срещу "СЕДЕМ - ОСМИ" АД.

Делото е заради десетина скеча в предаването, пишат от "24 часа".

Според съда най-общо те могат да се групират като такива, отнасящи се до личността на Патрашкова (третирана като непривлекателна), до сексуалния й живот (третиран като отсъстващ/неинтензивен) и до правоговора й (пародират се изразни средства, вложени като нейни думи).

"Скечовете са проява на недобър артистичен вкус, внушенията за външността, правоговора и сексуалния живот представляват недопустимо навлизане в лична сфера", казват магистратите.

Те добавят,  че внушенията са позорящи и са в състояние да предизвикат заявените неимуществени вреди.

"Настойчивостта на сценаристите и водещия обосновава кумулиране на неимуществените вреди", казват съдиите Иво Дачев, Мария Георгиева, която е докладчик, и Асен Воденичаров.

Те добавят, че се  очертава тенденциозност, която надхвърля мярата на допустимо осветяване на личност, популярна в медийното пространство.

В проведено на 10 юни 2020 г. съдебно заседание били разпитани двама свидетели.

Според единия скечовете по адрес на журналистката приличали на кампания. В поне 7-8 предавания тя била таргетирана като публично лице за осмиване и опозоряване. След 2-3 месеца започнала да приема предаванията с гняв. Наблюдавала се динамика в отношението й спрямо скечовете.

След третото предаване тревожността й нараснала. Свидетелят казал, че тя „излязла от релси“. Мнението му било, че такава подигравка може да убие човек.

Става дума за най-гледаното предаване, в най-гледаното време, отбелязва съдът. За няколко месеца Патрашкова не била психологически в строя.

Свидетелят се опитвал да я разсее, канейки я да излязат, но тя отказвала, въпреки че принципно била отворен човек, който обича да излиза и контактува.

От началото на делото в шоуто спрели да я пародират.

Според друг свидетел в рамките на една година имало около 10 скеча. Известната журналистка получила уплаха да излиза сред хора. Изпаднала в депресия. Изпитвала мнителност, че хората я гледат и я коментират. Станала нервна и избухлива. Плачела по телефона и отказвала да излиза, въпреки, че обичала да посещава изложби, заведения.

Професионализмът й помогнал да запази работата си през този период. На свидетеля не е известно да е имало друго основание тя да се чувства зле.

Затова съдът приема, че жалбата й е основателна. "Сумата от 50 000 лв. е справедлив еквивалент за страданията, обидата, променения начин на живот, предизвикани от медийния интерес в предаването „Шоуто на Слави“ към журналистката", посочват магистратите.

Тяхното решение не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред ВКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
1
 
! Отговори
Dog преди 1 година
Някой писал - "що и други не го били съдели за простотиите които бълва в шоуто си". Е как що, щото никой не го гледа тва шоу вече. Откакто слезе от бтв аудиторията му рязко падна, а откакто стана платена жалката му телевизийка - едва ли го гледат повече от 5-6 хиляди човека на вечер. Тва шоу загуби всякакъв чар, кой ще иска да гледа гнусната му навъсена физиономия?? Само долни подигравки с всякакви хора и образи, нищо забавно не правят. А шоуто на сценаристите му, е върха на дебилщината!!
58
0
 
1
 
! Отговори
Бай Хой преди 1 година
Хахаха епа он дългио чалгар само знае да обругава ората, без да му пука за технио живот и чувства. Мръсен долен лицемер е бай Славун, ега и други го осъдят и да плаща по 50 бона кат такоа.
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи като тя обикаля студията и дава мнения за всеки е ок, но като някой чрез сатира е дал мнение за нея, тя получила уплах???
56
0
 
3
 
! Отговори
Копейкин преди 1 година
Патрашкова....... да осъдиш Слави би било оксиморон. Та той плати зарята на Крисия в Малта?!? Опомни се!
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като я гледав в "На кафе" при Гала, не и личи на Патрашкова да е деприсирана или унила.
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тя е публично лице което обича да се изявява по жълтите медии , какво като има скеч , като от това я избива на тревожност и психическа неуравновесеност значи да спира да се изявява по телевизиите и без това само в нейната глава е много известна и добър коментатор , напоследък се изявява да преразказва амер филми засаряващите журналистки като нея и Кутуклиева се чудят какво да измислят и откъде да си искарат някои лев , но те никога не са били стойностни и затова никой не ги взима на сериозно
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
намерила от какво да искара 50 х лева , ами тя си е жълта гротеска , напоследък при гала ходи
52
0
 
11
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Славчовото шоу пародира и се подиграва на де-що има известен човек в България и почти винаги по ръба/и отвъд на добрия вкус. Обаче това е свобода на словото! Обаче когато някой каже нещо нелицеприятно по адрес на Славчо, той става предател, лицемер, ***, "без достойнство и чест" и т.н. Да припомня, че Патрашкова не е първата, осъдила Слави за обиди. Преди две години Деси Тенекеджиева успя да го направи.
51
15
 
18
 
! Отговори
Дддф,Ати преди 1 година
Еми на нищо не прилича горката,кво толкова плаче?
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това Деса Поетеса ли е?
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За вицове колко години се лежи? Колко сега и колко беше преди . От 5 до 15 г. Пък сега само глоба . Значи вървим по пъте на демокрациите.
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези още малко и ще въведат униформа по техен вкус да се обличаме. Хахахахихи
47
2
 
4
 
! Отговори
До Америко преди 1 година
Представям си, ти какъв си хубавец!
46
1
 
24
 
! Отговори
Някой преди 1 година
На бас, че сексуалният живот на Патрашкова е по-интензивен, отколкото тоя, на Слави Трифонов! Присмял се хърбел на щърбел!
45
6
 
1
 
! Отговори
Теди преди 1 година
МАРИЯ КОЗАРОВА ДУШИЛА ЛИ Е СТАНИНА ДЕЛИНА И КОГА Я Е ДУШИЛА БИЕЛА ПРИ МАР ТИНА АТАНАСИНСКИ ЛИ Е БИЛО ИЛИ ПРИ НЯКОЙ ДРУГ СТАНИНА ДЕЛИНА БИЛА ЛИ Е ПРЕБИВАНА ОТ БОЙ НЯКОГА ОТ МАРИЯ КОЗАРОВА ЛИ Е БИЛО БИЛА ЛИ Е ПРЕБИВАНА СТАНИНА ДЕЛИНА КАТО ДЕТЕ СИСТЕМНО И КОГА Е БИЛА ЖЕРТВА НА НАСИЛИЕ И СЕКСУАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И ПРЕБИВАНА ОТ БОЙ КАТО ДЕТЕ
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям праз той спечели стотици милиони от такива като нея на всеки да даде пак няма да ги изхарчи
43
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можем да се смеем на всеки, но шеговито, а не унизително. Падението на Славчо е грандиозно, тоя се провали повече и от тиквата, но така става с мутрите.
42
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
свидетелят защо не поканил в спалнята, като е толкова загрижен, така ще отхвърли едно от твърденията на дон Чалгаре
41
7
 
33
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Малко са 50 000.Трябваше поне за 500 000 лв. Да го осъди и не само тя ,а всички с които се е подигравал. Никой няма право да унижава когото й да било.
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки си има кусури. На всеки можем да се смеем.