Бил Гейтс не вярва, че ще се справим с глобалното затопляне

Според него е трябва да свършим умопомрачителна работа
21 дек 2022 07:51, Нели Христова
80
Бил Гейтс не вярва, че ще се справим с глобалното затопляне
Снимка: БГНЕС

Бил Гейтс се смята за реалист, когато става въпрос за климатичните промени - дори и това да означава да признае, че светът няма шанс да ограничи затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, предаде Ройтерс.

Като се има предвид "общият мащаб на индустриалната ни икономика... ще трябва да свършим умопомрачителна работа, за да останем под 2 градуса по Целзий", казва той.

А целта от 1,5 градуса по Целзий, залегнала в Парижкото споразумение? Никой не иска да бъде "първият, който го казва", но математиката показва, че тя вече не е в обсега, споделя Гейтс във видеоинтервю за Ройтерс.

Разработчикът на софтуер, превърнал се във филантроп, все пак е оптимистично настроен за иновациите в сферата на климата, като отбелязва множество области, в които се развиват нисковъглеродни технологии. Част от тях са финансирани и от "Брейктру енерджи груп", която Гейтс основа през 2015 г.

Той инвестира над 2 милиарда щатски долара в технологии, включително в улавянето на въглеродните емисии във въздуха, слънчева енергия и други.

Тези неща обаче отнемат време, каза Гейтс, който е и съосновател на "Майкрософт".

Той разговаря с Ройтерс преди представянето на годишния си доклад пред акционерите - отрезвяващ за 2022 г. и описващ какво най-силно го вълнува през следващата година.

Компанията "Брейктру" работи независимо от фондацията на Гейтс, пише БТА.

В писмото си до акционерите той обяснява, че проблемът с климата е твърде огромен, за да може да се реши само с филантропията.

"Няма достатъчно пари, така че трябва да има иновации", каза той пред Ройтерс. "Идеята, че може да се направи чрез груба сила, просто няма шанс."

Компаниите се нуждаят от инвестиции и техническа подкрепа, за да докажат нисковъглеродните идеи след пилотната им фаза - и след това към увеличаване използването им в производството, допълва той.

Според Гейт в стоманодобивната и циментовата промишленост е постигнат "фантастичен" напредък.

Тези производства са отговорни за около една трета от емисиите, свързани с глобалното затопляне.

Бил Гейтс отбелязва, че след като светът няма да изпълни целта за ограничаване на затоплянето с до 1,5 градуса по Целзий, предизвикателството се измества към подпомагане на хората как да се адаптират към по-сурово и по-горещо бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
10
 
! Отговори
Картофоглобалист преди 1 година
Стига сте копали биткойнти. Копайте картофи.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На южния полюс е имало гори. А сега лед.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв отпечатък имахме,за мляко с буркани и шешета,за безалкохолни и бира пак.Всичко се слагаше в хартия.Вие с лъскавите си опаковки,пластмаси и боклуццццИ,вие имате най-голямата вина.Нали беше тоталитаризъм,ама блестеше от чистота и се рециклиране.Сега е демокрация и летят найлонови торби.
26
2
 
6
 
! Отговори
българина преди 1 година
само да напомня на неща стника, че всяка нова технология висока или ниска, крайния резултат винаги е само един! още копане на ресурси от къде? от Земята... Човекът е като ятата скакалци, под формата *** прогрес и развитие, ще оглозга тази планета и ще се самоубие. Това е неизбежно. Може само да се пресели на друга и пак да я оглозга..
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бил Гейтс садил ли е някога дърво, ама без присъствието на журналисти, и не в неговия двор?
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Навремето на село такъв сняг падаше, че чак кравите не можеха да смогват да одят
23
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Тази тема е огромна защото съм виждала всякакъв сорт безхаберници и прости шефове от горе до долу. Работих в завод огромен самостоятел град в града. Вече знам и защо лекарствата излизат скъпи за потребителите. Такова безхаберие, безотговорност и т.н. не бях виждала и не знаех, че и съществува. Също и за колите преди бяха лукс сега всяко семейство със две, три, четири. Прекалено е. Всичко е прекалено. Хората няма как да ги промениш.....така, че....
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правят милиарди не само на гърба на населението на страните с продажни марионетки- управляващи ги, но и на бизнеса, който трябва да намали до 0 своя "отпечатък", т.е. да се нулира и закрие. Кравите също ще ги ликвидират. А накрая и хората ще трябва да спрат дишането. И навсякъде ще заселят китайци, защото те са добре тренирани роби.
21
3
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен38 много ли ти липсват 20 санта снег точно на пътя, аратлик? ти ли ще го ринеш?
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време през октомври имаше 20 см сняг на пътя, а вижте сега - декември е като лято. Това никога преди не е било!
19
1
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Тошко тоше отивай да бачкаш, тия обекти не чакат мене. най много да ти побелеят мустаките
18
3
 
1
 
! Отговори
Доганов преди 1 година
До Ястребовски истината е в възобновяемата енергия, но насила хубост няма да стане. трябва да се вземе пример от другаря Си, не от хора, свикнали да работят с чужда пара.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пусни ваксини срещу топлото Гей, Усрана ще купи за цялата европейска територия ЕС
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слугите на сатанннистите,да не се обаждат.
15
2
 
14
 
! Отговори
Ястребовски преди 1 година
Глобалното затопляне е неоспорим факт. Въпросът е, дали това се дължи на човешка активност или не. Ако се съди по изказванията на такива като Бил, отговорът е много проЗст - хората са виновни. И кравите, че пърддят. Но незнайно защо премълчават един научен факт - наблюдава се повишаване на температурите и на планетите Марс, Юпитер, Сатурн. Дали и тамошните крави много пърддят, или става въпрос за явление от интерпланетарни мащаби?
14
2
 
8
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 1 година
Важното е за се намери някой, който да се справи с тоз МошеНик-еврей.
13
9
 
1
 
! Отговори
Тошко преди 1 година
До УмопомрачителноНяма по логично нещо от злобата и омразата на мутанти и неадерталци като теб и долу пишещите към хора променили света към по-добро ! Правейки равносметка на незначителния си и жалък животец,не ви остава нищо друго освем да плюете и серете и да се чувстварв ,,значими,, ! Аутсайдери и убитаци !
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мили Били, вече и на децата стана ясно. че измишльотината ви за глобалното затопляне е сътворена за да можете да спекулирате с квотите за въглеродни емисии и да правите милиарди на гърба на цялото световно население.
11
1
 
3
 
! Отговори
Точно преди 1 година
Го каза, рептилите гннуснни няма да се справят, тъй като скоро ще висят, ***** им долнна!
10
2
 
5
 
! Отговори
дааам преди 1 година
Като удъртеят могаташите виждат смъртта по близо и почват да стават философи.Късно е либе за китка.Всички знаем че цял живот мечтата на дядо Бил е била да умаловажи значението на човека и да издигне машината.Дядо Бил не обича човека но затова ще умре като такъв.Като всички други и ще бъде забравен.