"Опенхаймер" с "Оскар" за най-добър филм, отнесе общо седем статуетки

Килиън Мърфи и Ема Стоун грабнаха наградите за най-добри актьори
11 мар 2024 06:33, Александър Попов
46
"Опенхаймер" с "Оскар" за най-добър филм, отнесе общо седем статуетки
Ал Пачино позира с Кристофър Нолан, Ема Томас и Чарлс Ровън. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Биографичната драма "Опенхаймер" на режисьора Кристофър Нолан спечели награда "Оскар" за най-добър филм.

Съперници на "Опенхаймер" в категорията за най-добър филм бяха "Барби", "Американска литература", "Анатомия на едно падане", "Заседналите", "Убийците на цветната луна", "Маестро", "Минали животи", "Клети създания" и "Зона на интерес".

"Опенхаймер" беше номиниран в 13 категории, като грабна седем статуетки и се превърна в един от най-награждаваните филми в историята на Академията.

Ирландецът Килиън Мърфи, който изпълнява ролята на физика теоретик Дж. Робърт Опенхаймер, спечели наградата за най-добър актьор. Кристофър Нолан спечели наградата за най-добър режисьор.

В категориите за поддържащи актьори бяха отличени Робърт Дауни младши от "Опенхаймер" и Давайн Джой Рандолф от "Заседналите".

„Бих искал да благодаря на моето ужасно детство и на Академията, в този ред“, каза Дауни, след като прие статуетката. Дауни, който беше обект на шега от водещия Джими Кимъл за добре документираните му проблеми с наркотиците, щедро благодари на съпругата си Сюзън за нейната подкрепа.

„Тя ме намери като изоставено кученце и ме върна към живота“, каза той.

Представата на Нолан за човека, когото той нарече „най-важният човек, живял някога“, също грабна награди за монтаж, операторско майсторство и най-добра оригинална музика.

Наградата за най-добра актриса получи Ема Стоун за ролята в "Клети създания".

Наградата за най-добър международен филм спечели "Зона на интерес" от Великобритания, а за най-добър документален филм - "20 дни в Мариупол".

"Барби", филмът, който събра 1,4 милиарда долара в боксофиса, спечели само един "Оскар" за най-добра оригинална песен. Номинираният за поддържаща роля Райън Гослинг направи звездно изпълнение на "I'm just Ken", придружено от китариста на Guns'n Roses Слаш, както и от някои от екранните му приятели като Симу Лиу и Мизеро Нкути Гатва.

Водещ на церемонията на 96-ата церемония за наградите "Оскар" в театър "Долби" в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: оскарБарбиопенхаймер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 1 месец
От времето, когато в Америка изплуваха джендърите, не се интересувам от Оскарите. Америка е вече провалена държава и разделена. Без идеи за смислен живот!
39
2
 
2
 
! Отговори
Холивут умира преди 1 месец
Както и Америка. Вече нямат пари, Русия ги санкционира. Нямат влияние, Русия ги изгони от средния-изток и Венецуела. Опенхаймър е ужасна пародия и болезнено скучен филм, НО е най доброто с което Холивуд се опитва да те зариби бухахахахахахахахахаха жалка работа. И другото е, че Японците са били на ясно, че Янките имат бомбата, но имат само 2 и са се подготвили да ги доят. Това което ги пречупило е Сталин който унищожил 1.5 милионна армия в Манчутрия и се приготвил за инвазия над островите....
38
2
 
3
 
! Отговори
Жалка работа преди 1 месец
Направо физическо усилие ми струваше да остана и да изгледам "Опенхаймер" до края. Много слаб филм. ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ФИЛМ ОСНОВНОТО БЕШЕ ЧЕ СЕ ОБВИНЯВАХА КОЙ Е КОМУНИСТ И КОЙ НЕ Е. Останалото бяха някакви необясними "терзания" що създавали бомба и 5 мин. радостни викове когато унищожиха двата ЦИВИЛНИ японски града. И не , не е вярно че бомбите принуждават Япония да капитулира. Всъщност, капитулацията вече се е подготвяла . Бомбите са били единствено да покажат коя е НОВАТА суперсила в света след ВСВ.
37
0
 
0
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
"Самата идея да се възвеличава" Батенце, толкова и си го гледал, никой нищо не възвеличава, даже напротив :) А за Алцхаймер си има филм, даже Джулиан Мур спечели Оскар за него. Филмът се казва "Still Alice".
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а за Алцхаймер филм?
35
1
 
6
 
! Отговори
сравнение преди 1 месец
Интерстелар го гледах 2 пъти.Опенхаймер едвам гогледах и съм отвратен! Самата идея да се възвеличава създателят на атомната бомба е неморална!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мисля че Барби трябваше да спечели за най-добър филм.
33
0
 
10
 
! Отговори
възмутен преди 1 месец
За Опенхаймер филм има,а за Вернер Хайзенберг който се е опитвал да убеди всички останали физици да не създават бомба-няма!Вернер Хайзенберг нарочно не е създал бомба,а прототип на ядрен реактор. След войната остава в Германия и създава ядрените реактори на Сименс! Работи до края на живота си в Германия.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледах го и не ми хареса!Но очевидно парите са си пари-платил са си хората за награди-получили са ги!
31
2
 
7
 
! Отговори
Спомен преди 1 месец
По соц. време дори Кока-кола-та беше страшно оръжие на западните милитаристи! Афиши на клатушкащи се , пияни американски граждани се полюшваха по улиците с бутилка кока-кола в ръка.
30
3
 
8
 
! Отговори
Кънчо преди 1 месец
Явно бутафорния , снобски елит на света харесва да участва в една евентуална ядрена война. Ами ,защо не мобилизират цялата па.см.ина , която се изсипва на тези сборища за фалшиви награди ??? И да ги пратят на украинския фронт , та да се запознаят по-отблизо с употребата на други оръжия, а после да се радват на ядрена война . Ядреното оръжие не е евтин кондом , за да го размахваш с усмивка !
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А за "индианския" филм- нищо. Блестящ Робърт Де Ниро, въпреки че е малко банален.
28
6
 
11
 
! Отговори
Точен преди 1 месец
Оскарите не са награди, а криминални присъди за поддържане на САЩ престъпления срещу Човечеството.
27
6
 
14
 
! Отговори
вгз преди 1 месец
След като толко много има харесва филна, сигурно няма да имат нищо против ако отгоре им изсипят една-две атмни бомби, да се порадват на успеха на Опенхаймер на живо. На филм не е толко интересно.
26
8
 
8
 
! Отговори
СС преди 1 месец
Вкиснати и редки бози...
25
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пошлост и бездарност на Оскарите. Що не номинират "Убийците на цветната луна", истински американски филм, и не само американски, ами важи за целия запад.
24
5
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Един колега тук пише за сценаа във филма(не съм го гледал,но не съм тираджия,бачкатор,апаш...) когато всичките викат Ю ес...а в същото време Той вижда овъглените трупове... . А това не се ли повтаря и днес ..всичките викат Ю ес....и Байдън,Урсула...а в същото време има стотици овъглени трупове .. . Може би след време някой филм за Байдън,Урсула или Бобито ще спечели Оскар,ако все още ще съществува света или САЩ!
23
6
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До Deep ZoneТова, че във филма е пказано, че ги вижда не значи че е било така, но дори и да имаш угризения това не те оправдава. Всеки убиец може да иама угризения, но вината си е вина.След кат участва толкова време в такъв скъп проект, то той си е продал душата на дявола.
22
8
 
10
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 месец
20 коментара на изрожденци и хора, които са бачкатори, стражари, тираджии и т.н., на които не им остава време да гледат филми. Но са чували, че Опенхаймер е американски филм и се вее знамето накрая. Тези, които сме гледали филма, можем само да се изсмеем. Една от най-великите сцени, които съм гледал последните години е сцената в читалището, където всички крещят Ю Ес Ей!, a Опенхаймер "вижда" овъглените японски трупове.. Жалко, че Нолан чак сега взе първи Оскар, заслужаваше още за "Интерстелар"!
21
5
 
24
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Чудят се как да покажат нещо положително и човешко в най-пъкленото си дело.Интересен ми е рейтингът на Опенхаймер в Япония.