Скъпи като малка кола: Дамските чанти вече са финансова инвестиция

Цената на търг може да достигне около половин милион евро
23 апр 2024 22:10, Елка Василева
33
Скъпи като малка кола: Дамските чанти вече са финансова инвестиция
Снимка: архив, БГНЕС

Петнадесет на двадесет сантиметра кожа и скъпи колкото малък автомобил - само за няколко години луксозните чанти се превърнаха в толкова желани предмети, че породиха паралелен пазар и превърнаха аксесоара във финансова инвестиция, предаде АФП.

От около две години в женските списания вече не стои въпросът "да имаш", "да носиш" или "да купиш" тази или онази чанта, а да избереш в кои "да инвестираш".

Понякога "някои чанти струват повече, след като прекрачите вратата на бутика", обяснява Мей Бертло, инфлуенсър, специализиран в луксозни стоки втора употреба, и продуктов директор във Vinted.

"Инвестирането означава дадена чанта просто да се носи или не, и да бъде препродадена, като същевременно бъде възстановена поне инвестицията", казва парижанката, изградила империя, започвайки с няколко избелели чанти.

Като студентка тя се интересува от много стари чанти, продавани на търг в "Друо". Бертло следва напътствията на 80-годишни баби, научава се как да ги поправя и започва да разширява покупките и препродажбите си в чужбина, докато не натрупва колекция, съхранявана в свръхзащитени сейфове.

В интернет акаунтите, посветени на "инвестирането" в чанти, никнат като гъби. Те привличат особено млади жени с ограничен достъп до традиционни инвестиции.

Подобни вложения обаче не са лишени от риск, припомня Лея Лежюн, основателка на френската медия за инвестиционно обучение на жени Plan Cash. Тя например не препоръчва да се посещава разпродажбата в големия ден.

Аукционните къщи също се ориентираха в тази доходоносна посока. "Кристис" например замени модния си отдел с отдел за аксесоари и генерира оборот от 33,5 милиона евро в този сектор през 2023 г.
       
"Търсенето е толкова голямо, че това се превръща в сегмент с изключителен растеж", обяснява ръководителката на отдела Люсил Андреани. Тя отбелязва, че 61 процента от клиентите в нейния сектор са на възраст между 25 и 35 години и че повече от половината от тях посещават аукционните къщи за първи път, лично или виртуално.

На този пазар има няколко сигурни залога, сред които са чантите "Бъркин" или "Кели" на "Ермес", лимитираните издания на чанти "Спийди" или стари куфарчета на "Луи Вюитон", чанти на "Шанел" от екзотична кожа, чиито цена и търсене се повишиха, след като компанията обяви, че ще спре да я използва, обяснява Сара Бенани, ръководител на отдела за кожени изделия в Collector Square, специализирана платформа, основана бивши служители на тръжна къща "Аркюриал".

"Кристис" и Collector Square продават на търг чанти "Бъркин", чиято начална цена е 100 000 евро, а крайната може да достигне около половин милион евро.

Марките старателно организират играта на търсене и предлагане  - "Ермес" например продава своите чанти "Бъркин" само по списък с чакащи, създавайки паралелна икономика и постигайки рекордни продажби чрез платформите.

Нещата дори стигнаха дотам, че "Ермес" стана обект на съдебен процес по обвинение, че запазва прочутите си чанти само за най-платежоспособните си клиенти.

Известният клъч 2.55 на "Шанел" се продава за 1500 евро през 2005 г., а през 2024 г. се очаква да надхвърли 10 000 евро.
(Елена Христова, БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Звезди
Риана позира с бретон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ше се Furla.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много предмети могат да бъдат инвестиционни :) Аз примерно инвестирам в порцелан :) Специален :) И много скъп. С времето много хора в България си отварят очите и осъзнават, че инвестицията не е само в злато и акции. Важно е да има план B, C, D. Поне около мен хората с разбиране на финансовите инструменти се увеличават. И това е добра новина.
27
0
 
5
 
! Отговори
Прозтаг преди 1 седмица
Язе празни чанти не колекционирам, виж ако е пълна с евраци може да я харесам!
26
0
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 седмица
Има един лаф стара чанта. Какво ли значи ?
25
0
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 седмица
Сигурно кожата е от птеродактил.
24
1
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 седмица
До Анонимен 8 То и телефона върши същата работа, като най скъпите часовници .
23
3
 
4
 
! Отговори
Иван Капитана преди 1 седмица
Блъснах една дърта комунистка от ДС с големия си пикап Додж Рам
22
1
 
2
 
! Отговори
Държавата на мафията преди 1 седмица
21 Не цивилизацията а България само.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те сега и застраховка живот ще искат, а по-ценните и пълно чанто-каско. Междувременно мъжа до витрината сякаш ще удари стъклото с юмрук.
20
3
 
10
 
! Отговори
888 преди 1 седмица
Съвременната цивилизация се е превърнала в Септична яма, някой да доносе бензина и кибрита!
19
0
 
3
 
! Отговори
Леля Гошо преди 1 седмица
Винаги трябва имаш нещо, един на 90 години ми го каза1000 лева да струва, като закъсаш да го продадеш за 500
18
5
 
18
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 седмица
Каква "Инвестиция", още не е започнал големия глад? Играчите изчакват Тръмп да стане президент и ще започнал фалитите за да натресат всичко на него. След фалитите на имотите, започват фалитите компаниите от един друг балон, този на електическите коли, след това енергийна криза, след това ще усетите последиците от т.н. "зелена сделка", после започват фалитите на фермерите в Европа. Ще дуxaте сyпaта по пълна програма. Ще ядете панелки, асфалт, че и тия чанти.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма как консуматив, какъвто е една чанта, да е "финансова инвестиция". Това, че струвала колкото малка кола само затвърждава това. Финансова инвестиция е имотът. Нещо, което е непреходно, което не се влияе от ерата и винаги държи стойност. Ако чантата е уникат с уникална история, може би, но иначе част ли е от масово производство, значи никакъв шанс.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стара чанта, ама лачена!
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чантите, та чантите... К'во толкоз тез' чанти! Да си носи чанти и за 30 бона ако ще, щот' с тая външност, к'во друго и остава!До сега не съм чула някой як пич да каже:- А бе, грозничка е, дебеличка е, ама, брат, к'ви чанти има!!!
14
4
 
12
 
! Отговори
Лошко преди 1 седмица
Преди две седмици взех на любовницата Steeple 28 на Hermes за 5 бинки зелени от Глобъл Вилидж в Дубай. Баси и цените... Очакванията ми са да ми пуска отзад поне половин година...
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
га дойде ойрото и най базовите неща като бензина и раньть ше са финансова инвестиция :)))
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Инвестиция е когато нещото носи постоянен доход а не купуването на вещи. То е колекционерство и я го продадеш я ти го откраднат я се загуби и т.н.
11
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уффф, богатите вече съвсем се чалнаха. Чантата е един аксесоар и е смешно да се величае толкова. Снобите са жалки хора.
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И като им мине модата ще събират щипки за простора в тях.