Български фотограф е сред победителите на Световните награди за фотография на SONY

Валерий Пощаров е победител при професионалистите в категория "Портрети"
30 апр 2024 12:51, Инна Ангелова
1
Български фотограф е сред победителите на Световните награди за фотография на SONY
Снимка: Senior PR Executive

Българинът Валерий Пощаров е победител в раздел "Професионалисти", категория "Портрети" на Световните награди за фотография на SONY 2024 г. Талантливият фотограф печели отличието със своя проект „Баща и син“, който реализира в продължение на няколко години както у нас, така и в Грузия, Турция, Армения, Сърбия и Гърция.

Серията портрети на Валерий Пощаров улавя бащи и техните пораснали синове, хванати за ръка. Кадрите пресъздават идеята за обичта и приемствеността между поколенията, като същевременно открояват неповторимата идентичност на индивидите и въплъщава разликите, провокирани от съответната културна среда. Хванатите ръце са символ и емоционален израз на сплотяване в един иначе разединен свят.

Миналата година поредицата беше сред финалистите на престижните LensCulture Portrait Awards 2023, а на уебсайта проектът беше отличен като специален избор на главния редактор на lensculture.com.

За своята инициатива Валерий Пощаров споделя: „Истинското наследство не се състои в паметници от камък, а в крехките моменти на отношенията. Моята работа документира бащи и синове в тези интимни моменти, но проектът надхвърля границите на личните истории. Истинското наследство е нематериално - то е в отпечатъкът, който оставяме върху сърцата и умовете. Моята задача е да съхраня тези моменти - истинските паметници на нашето съществуване, които оформят ценностите на нашия свят.“

Талантливият фотограф е роден през 1986 година в семейството на художник и поетеса. Пътят му започва в Националното училище по изкуства във Варна, където полага основите на бъдещото си занимание. Продължава образованието си в Париж, изучавайки „Пластични изкуства“ в Сорбоната. Работата му е представяна в изложби в Европа, Азия и Австралия. Основател е на първата онлайн галерия в Източна Европа и на фондация „ФотоАнтология“, целяща реализирането на социалнозначими документални проекти.

За своето представяне на конкурса българинът получава пълноформатен фотоапарат SONY Alpha 7R V с нов специален процесор за обработка с изкуствен интелект и първокласен вариообектив FE 24-70mm F2.8 GM II.

Селекция от избрани фотографии на финалистите може да бъде видяна ексклузивно като част от изложбата „Световни награди за фотография на SONY 2024“ в Съмърсет Хаус в Лондон от 19 април до 6 май 2024 г., а след това ще пътува до други места. Мащабната изложба ще включва над 200 принтирани фотографии и още стотици в дигитален формат на победителите и финалистите в конкурса.

Наградите се присъждат за 17-а поредна година от Световната фотографска организация, съвместно с технологичния бранд SONY. Тази година за участие са постъпили рекорден брой заявки - над 395 000 снимки, от повече от 220 държави и територии. Фотографиите се оценяват от екип независими международни експерти, които търсят най-добрите техники на заснемане и оригинален подход при преразказването на историите, уловени в кадрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Звезди
Кейт и Уилям с непоказвана досега сватбена снимка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поздрави!