Няколко дни преди Великден в магазините вече се появиха масово първите козунаци. През тази година цените им ще се запазят като миналогодшните, обеща Жени Сапунджиева, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Велико Търново.
Причината за това е, че основните продукти за сладкиша не са поскъпнали.
Най-масовата разфасовка, предлагана в търговската мрежа, е от 450 грама и се продава от 1, 70 до 2, 10 лева.
Цената естествено зависи от продуктите. По-скъпо ще плащаме за по-луксозните видове, в които има стафиди, ром, локум, ядки, мармалад.
Козунаците с пълнеж от захаросани плодове и бадеми вървят по около 4 - 5 лева за 450 грама.
За да се направи един козунак са нужни от 3 и половина до 4 часа.
Тайната на хубавия козунак пък се крие в млякото. Не трябва да е нито топло, нито студено, обясниха пред Dnes.bg сладкарите в една квартална фурна в София.
Друг майсторлък на козунака е печенето. Температурата не трябва да надвишава 150 градуса.
В кварталната фурна се готвят да изпекат около 500 козунака и то точно в дните около Великден, защото преди това търсенето е слабо.
Преди пет - шест години от пещите сладкарите са вадили двойно повече, но вече се продават все по-малко козунаци.
Продавачката от съседната хлебарница има своя версия за това.
Хората масово купуват евтини козунаци, но в тях няма нито мляко, нито захар, нито яйца, обяснява тя.
Като гледам как хората си броят стотинките за хляб, хич не вярвам един пенсионер да си купи козунак със стафиди. Хората гледат по-евтиното, продължава продавачката.
От фурната знаят как се правят и евтините козунаци, но за тях са менте и предпочитат да правят сладкишите си по традиционна рецепта, за да запазят клиентите.
Евтините се правят от полуфабрикатен козуначен микс, в който има яйчен меланж, оцветители, подсладители и консерванти.
Истинският козунак има голям обем и леко тегло.
В него не трябва да има консерванти, което означава, че срокът му на годност трябва да е не по-дълъг от 10 дни.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Кадър на деня за 8 ноември
Китай подновява доставките на чипове на Nexperia в Европа
Инвестициите в подводни кабели по света процъфтяват
Инвеститорите може и да подценяват инфлацията, предупреждава Deutsche Bank
Възможно ли е БЕХ да купи рафинерията на "Лукойл"?
Westinghouse ще доставя ядрено гориво на Унгария
Людмила Елкова за Бюджет 2026: Влизаме в улея на бобслея
Румен Овчаров: Половината резерви на "Лукойл" се намират в чужбина
Георги Ганев: Най-много ме смущава политическото измерение в "черновата" на Бюджет 2026
Норис пак без конкуренция, провал за Макс в Сао Пауло
Милан профука два гола аванс в Парма
ЦСКА показа на Левски кой е шефът. И съдиите не помогнаха на "сините"
Инфарктна драма! Съндърланд сложи край на победната серия на Арсенал
Марсилия окупира върха след класика
Торино измъкна точка от Юве
Дневен хороскоп за 9 ноември, неделя
Поверия за ангелската дата 11/11
Седмична нумерологична прогноза за 10 – 16 ноември
Дерматолог: Да губим до 100 косъма на ден е нормално, но не и повече
Паста пене за 15 минути
Любовен хороскоп за 10 – 16 ноември
Иновация: Испания откри как да намали катастрофите
Парк-музей "Владислав Варненчик" отбелязва 581 години от Битката при Варна
Добрата новина: Откриха Стефани
Новa мода в туризма: Богаташи плащат, за да уловят, наберат и сготвят храната си
Новата реалност: Лайковете определят живота ни
Искате електричка? Предвидете си повече пари за ремонти
Неочаквано откритие: Момиче намери на плажа следи от гигант на 200 млн. години
Канадски учен твърди: Извънземни се крият на Луната и шпионират Земята
Учени откриха „блуждаеща“ планета, която поглъща 6 млрд. тона вещества в секунда
Може ли човек да оцелее в черна дупка
Астронавтите масово страдат от космическа болест – какво представлява тя
Най-старият и най-голям храм на маите е построен, за да изобрази Космоса