Веднъж, след като Румяна Ризова пътува до Банско, за да украси на място торта, подготвена за сватба в града, изненадващо получава съобщение в полунощ. Оказва се булката, която излива емоциите си: „Толкова сме щастливи! Толкова невероятна торта! Всички бяха очаровани и непрекъснато питаха кой я е приготвил. Направихте празника ни прекрасен!“.
Румяна не крие, че това е един от най-приятните моменти в работата ѝ като главен сладкар в работилничката за торти „Нещо сладко“ към столичното заведение Altruist.
"Става ти страшно приятно! Постоянно пишат клиенти с благодарности и колко са щастливи", казва с усмивка тя, докато пием невероятно капучино (точно както тя го обича).
Румяна е превърнала близо 20-годишната си любов към сладкарството в заведение, което управлява успешно заедно с двамата си пораснали синове. Иначе по професия е филолог и е учила психология, но пътят някак съвсем естествено я отвел към пъстрия свят на сладкарството, в който се подвизава и днес.
Пътят към центъра на София
Всъщност доста преди да се появи Altruist в центъра на София, Румяна Ризова и семейството ѝ имат собствено заведение в столичния квартал „Люлин“, което успяват да развиват успешно дълги години. Когато го отварят, Румяна решава да опита да предлага сладкиши от различни места, докато открие това, което ѝ харесва. След дълго лутане и колебания, в крайна сметка решава сама да се опита да приготвя всичко, въпреки че няма особен опит.
"Казах си, че ще започна сама да правя и да измислям десерти“, припомня си Румяна, допълвайки, че в началото се е проваляла на всяка стъпка. Но докато се развива в сладкарството, тя създава една „несполучлива“ по думите ѝ торта, която „се превръща в бестселър“ и до днес присъства в менюто на Altruist. Според Румяна, за да си добър сладкар, е нужно да имаш усет кое с кое може да се комбинира и как. „Чета много. Като цяло сладкарството е наука", допълва тя.
С времето си създава портфолио от 10-ина торти, както и няколко солени неща, но в този период работи предимно сама, а синовете ѝ помагат известно време, докато са студенти. Докато преди няколко години не ѝ предлагат заведението да се изнесе някъде в центъра. Така инициират начинанието Altruist и започват да търсят място.
Румяна признава, че като цяло е била резервирана към квартала, в който се намира заведението, но семейството ѝ я убеждава, че това е правилният избор. В крайна сметка всички си разпределят успешно задачите – тя има мисията да прави божествени торти, които да карат хората да се връщат, единият ѝ син е зает с това да подбере най-доброто кафе, а вторият – да се погрижи за интериора.
"Работим заедно по принцип, но оставих на момчетата да работят повече отпред и да вложат своите идеи" казва Румяна, която остава зад кулисите – там, където е магията на тортите.
И магията на семейния бизнес се случва.
Още за предизикателствата пред бизнеса на Румяна вижте тук
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.

Биткойнът и алткойните излизат от синхрон с дупка за 800 млрд. долара
OpenAI придоби стартъп, създал AI интерфейс за компютрите на Apple
Бруно Фернандез: Западна Европа трябва да инвестира в зелен преход, отбрана и демография
Частният сектор във Великобритания расте по-бързо от очакваното през октомври
Bridgestone назначава нов изпълнителен директор, който трябва да върне растежа
ДАНС ще има думата при продажбата на рафинерията на "Лукойл" у нас
Гора след пепелта: Засаждат 14 000 фиданки край Стара Загора
Регионалният министър призова депутатите да отхвърлят такса "водомер"
Гребните спортове в Русе са парализирани заради източване на язовир (ВИДЕО)
Ваксината срещу варицела: Мненията на родителите и лекарите (ВИДЕО)
Оливер Гласнер обясни неочакваната загуба на Палас
Освободиха от ареста звездите на НБА
Бомба от "Герена": Разкриха огромна новина за зимната селекция на Левски!
Трансферен удар! Левски изпревари ЦСКА и Лудогорец за голяма звезда!
Друга орбита: Левски тръгва по стъпките на ЦСКА и Лудогорец?
Александър Василев с трета загуба, ще играе за 5-8 място
Хитри стратегии: Как да спорим по-добре с партньора
4 витамина за добро храносмилане
Задължителни ястия за Димитровден
Есен 2025: Пуловерите, които ще носим
Иван Бърнев, Валентина Каролева, Ирмена Чичикова и Стефан Додуров представят постановката „Ефектът“
Тайните на ароматерапията: масла за спокойни менструални дни
Варненският съд остави в ареста чужд гражданин, издирван от Интерпол
Какво ще бъде времето в събота?
Граничен полицай е намерен мъртъв в дома си
Община Варна ще подпомогне финансово 31 двойки с репродуктивни проблеми
Над 700 екипа на "Пътна полиция" следят за безопасността по пътищата в страната
QR кодове дават информация за творби в Градската художествена галерия във Варна
Астрофизици са близо до разгадаването на тайната на неутриното
Ето какво виждат хората, които изпадат в близки до смъртта състояния
Забравен модел на атома може да разкрие смисъла на съществуване на Вселената
За първи път в историята: Откриха асирийски артефакт в Йерусалим (снимка)
Нострадамус и науката: Защо не можете да предсказвате бъдещето с рими
Експлозия на Слънцето: Изхвърленият плазмен облак скоро ще удари 3I/ATLAS