Опитвали сме разнообразни рецепти за бухти. Солени, сладки, те са чудесни за хапване по всяко време. Споделяме една рецепта за гръцки сиропирани бухтички Loukoumades.
За тестото:
- 1 ч.ч. хладка вода
- 2 супени лъжици захар
- 2 супени лъжици активна суха мая
- 3 ч.ч. брашно
- 2 супени лъжици царевично нишесте
- 1 ч.ч. хладко мляко
- 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
- слънчогледово олио за пържене или олио от гроздови семки
- пудра захар за поръсване на бухтите – по желание
- натрошени ядки за поръсване – по желание
За сиропа:
- 1 ч.ч. вода
- 1 ч.ч. мед
- 1 ч.ч. захар
Приготвяне:
- В купа комбинирайте добре водата, захарта и маята.
- Оставете настрана за 10 минути или докато маята шупне.
- След това към нея добавете брашното, царевичното нишесте, млякото и зехтина.
- Разбъркайте с дървена лъжица, след което месете около 5 минути, докато тестото стане гладко.
- Покрийте купата със свежо фолио и я оставете на топло място за 1 час, докато тестото удвои обема си.
- Докато тестото втасва, пригответе медения сироп.
- В малка тенджера смесете 1 чаша вода със захарта и меда.
- Разбъркайте и оставете да заври.
- Намалете котлона и оставете да къкри около 20 минути.
- Свалете от котлона и оставете да се охлади.
- Когато тестото е готово, намажете леко ръцете си с олио или зехтин.
- От него оформете малки топки с приблизителен размер на голф топка.
- Би трябвало да се получат около 30-40 малки бухтички.
- В малка тенджера на котлона сипете мазнината за пържене.
- Тя трябва да е достатъчна, за да се изпържат добре бухтите.
- Трябва да станат златистокафяви от всички страни.
- Готовите бухти се отделят за кратко върху кухненска хартия.
- След това потопете бухтите в сиропа.
- Важно е бухтите да са все още горещи, когато ги слагате в сиропа.
- Разбъркайте ги добре в него и сервирайте в чиния.
- За финал може да поръсите върху тях още от сиропа.
Още рецепти може да намерите в готварската рубрика в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.