IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec Megavselena.bg
BGONAIR Live

Рецептата Dnes: Сиропирани бухтички

Сочни и вкусни

Снимка: istock

Снимка: istock

Опитвали сме разнообразни рецепти за бухти. Солени, сладки, те са чудесни за хапване по всяко време. Споделяме една рецепта за гръцки сиропирани бухтички Loukoumades.

За тестото:

  • 1 ч.ч. хладка вода
  • 2 супени лъжици захар
  • 2 супени лъжици активна суха мая
  • 3 ч.ч. брашно
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • 1 ч.ч. хладко мляко
  • 3 супени лъжици зехтин екстра върджин
  • слънчогледово олио за пържене или олио от гроздови семки
  • пудра захар за поръсване на бухтите – по желание
  • натрошени ядки за поръсване – по желание

За сиропа:

  • 1 ч.ч. вода
  • 1 ч.ч. мед
  • 1 ч.ч. захар

Приготвяне:

  • В  купа комбинирайте добре водата, захарта и маята. 
  • Оставете настрана за 10 минути или докато маята шупне. 
  • След това към нея добавете брашното, царевичното нишесте, млякото и зехтина. 
  • Разбъркайте с дървена лъжица, след което месете около 5 минути, докато тестото стане гладко.
  • Покрийте купата със свежо фолио и я оставете на топло място за 1 час, докато тестото удвои обема си.
  • Докато тестото втасва, пригответе медения сироп.
  • В малка тенджера смесете 1 чаша вода със захарта и меда. 
  • Разбъркайте и оставете да заври.
  • Намалете котлона и оставете да къкри около 20 минути. 
  • Свалете от котлона и оставете да се охлади.
  • Когато тестото е готово, намажете леко ръцете си с олио или зехтин. 
  • От него оформете малки топки с приблизителен размер на голф топка.
  • Би трябвало да се получат около 30-40 малки бухтички. 
  • В малка тенджера на котлона сипете мазнината за пържене. 
  • Тя трябва да е достатъчна, за да се изпържат добре бухтите. 
  • Трябва да станат златистокафяви от всички страни. 
  • Готовите бухти се отделят за кратко върху кухненска хартия. 
  • След това потопете бухтите в сиропа. 
  • Важно е бухтите да са все още горещи, когато ги слагате в сиропа. 
  • Разбъркайте ги добре в него и сервирайте в чиния. 
  • За финал може да поръсите върху тях още от сиропа.

Още рецепти може да намерите в готварската рубрика в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Свободно време
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата