Глутенът е протеин, който се съдържа предимно в пшеницата и тестените изделия, направени от нея. Той може да има някои потенциални вредни ефекти върху организма, заради което някои хора го избягват. А някои имат изразена непоносимост към глутена. За щастие има някои зърнени култури и храни, които не съдържат глутен и които могат да се използват вместо пшеницата.
Кои са тези зърнени храни без глутен и защо са полезни за здравето?
Овесени ядки
Овесените ядки не съдържат глутен. Изключително полезни са заради богатото наличие на витамини, минерали и протеини в състава си. Те са много богати на фибри, които дават енергия и ситост задълго. Овесените ядки стимулират метаболизма и усвояването на хранителните вещества чрез подобряване на храносмилането и изхождането. Освен това са прекрасен помощник в контрола на холестерола и кръвната захар.
Елда
Елдата не съдържа глутен. Тя е много здравословен избор, ако искате да имате много енергия, да сте заредени с фибри, протеини, витамини и минерали. Съставките в нея имат противовъзпалителен и антиоксидантен характер. Редовната консумация на елда помага за подобряване на кръвообращението, заздравяване на стените на кръвоносните съдове, намаляване на холестерола, контрол на кръвната захар, облекчаване на възпаленията в ставите, костите, меките тъкани и намаляване на болката в тях.
Източник: Зърнени храни без глутен, които са невероятни за тялото
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.