IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

ГМО в продуктите - с два пъти по-големи букви в етикетите


Обратно в новината

Коментари

Напиши коментар Коментари

25
бай Йух
преди 15 години
Харесвам 13 Не харесвам 0
А ето нещо, което не е ГМО, а е още по-вредно. ВРЕДНИ ДОБАВКИ:От Е 100 до Е 181 е групата на оцветителите. Използват се в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед. От Е 200 до Е 290 са консервантите и ги намираме във всички консервирани храни - гъби, компоти, сокове, конфитюри и сладка. От Е 296 до Е 385 са киселини и антиоксиданти. Те предпазват продуктите от разлагане и се откриват в млечно-кисели продукти подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло, шоколад. От Е 400 до Е 495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продукта. Използват се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти. От Е 500 до Е 585 са минерални соли. От Е 620 до Е 640 са овкусители, ароматизатори и подобрители. От Е 900 до Е 999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки. Добавките от Е 1000 до Е 1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни продукти. От 81 оцветители, 20 са забранени. Абсолютно забранени са два от тях: Е 121 цитрусов червен оцветител, и Е 123 оцветител амарант, който се използва в миксове за кекс, плодови пълнежи и желета и предизвиква астма, екзема, хиперактивност и е вреден при бременност. Е 102 е тартазин. Той се използва в безалкохолни напитки, сладкиши, снаксове, тестени храни, консервирана риба, готови супи. Предизвиква астматични пристъпи и ортикария при децата и е забранен в Норвегия и Австрия. Следващият Е 104 се използва в червила, козметика за коса, причинява дерматит и е забранен в САЩ, Австралия и Норвегия. Е 133 се използва в млечните продукти, сладка и напитки и е забранен в 7 европейски държави. Е 142 е дериват от въглищния катран, използва се при консервирания грах и е забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. Друг подобен дериват на въглищния катран, Е 151 е забранен в 9 европейски държави и САЩ. Списъкът е много дълъг. Оцветителите с номера 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152 и 153, консервантите с номера 210, 211, от 213 до 217 и 240, който е формалдехид, антиоксидантът Е 330, Е 447, Е924 А и Б всички те са канцерогенни. Черният дроб и бъбреците могат да увредят добавките от 171 до 173, 320 и 322, 407, 447 и 450. Нарушават функциите на кожата добавките от 230 до 233. Противопоказни при хипертония са от 250 до 252. Алергии предизвикват добавките с номера от 230 до 232, 239 и антиоксидантите от 311 до 313. По щандовете на магазините се срещат често храни с по 3,4 и дори 6 вредни добавки. Такива са например пакетчетата ролца от раци, които съдържат 4 добавки, 2 от които вредни: изкуственият подсладител сорбитол под символа Е 420, който не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения, и алергенният Е 621. Във всяко пакетче готова суха пилешка супа например се съдържа също алергенният Е 621, както и предизвикващият подагра Е 627. Любимите на всички деца дъвки пък са сред най-опасните, защото съдържат най-вредната добавка Е 951, наречена аспартам. От сладкишите пък се дебелее не само заради захарта. Оказва се, че те масово съдържат 2 добавки: предизвикващата кожни проблеми Е 233 и Е 435, и двете водят до затлъстяване. Често срещания в натуралните сокове червен оцветител Е 122 предизвиква алергии и астматични пристъпи. Колбаси също съдържат доста вредни съставки. Най-често това е Е 250 натриев нитрит канцерогенен и забранен в много страни. Среща се както в трайните салами, така и в лионската наденица и пилешки кренвирши. Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците. Те съдържат забранения оцветител Е 110, който предизвиква обриви, отоци, повръщане и който се използва и в сухите супи и сладкишите. В шоколадовите изделия пък често се среща Е 553b или талк, който причинява рак на стомаха. Така се оказва, че най-много рискови добавки има в дъвките, сосовете, месните и сладкарски изделия и особено в безалкохолните напитки. Все храни, давани масово на ДЕЦАТА.
отговор Сигнализирай
24
н1
преди 15 години
Харесвам 15 Не харесвам 2
Защо замазват на хората очите ГМО трябва да се забрани 100% със закон....
отговор Сигнализирай
23
Чернобил
преди 15 години
Харесвам 7 Не харесвам 3
Отдавна (1986) сме генно модифицирани организми ребята!" Кат Русия няма друга на света"
отговор Сигнализирай
22
Веселин
преди 15 години
Харесвам 4 Не харесвам 6
Абсолютно във всички наденици,салами, кетчупи, кайма, дори и в консервите...абе почти във всяка храна има гадните консерванти, които са ИСТИНСКА отрова за разлика от ГМО което просот ен разбирате какво е и кои разстения са ГМО!
отговор Сигнализирай
21
nidial
преди 15 години
Харесвам 5 Не харесвам 0
Според допитването 97% от българите не желаят ГМО в страната под никаква форма - otkyde ia izmisliha taia divotia s etiketa be te za ludi ni zimat, da si praiat ot kvot shtat deputatskite kiufteta s etiket bez etiket se taia ama da chuiat Според допитването 97% от българите не желаят ГМО в страната под никаква форма
отговор Сигнализирай
20
MURDOC
преди 15 години
Харесвам 13 Не харесвам 1
ХА,като че ли българския търговец не може да махне етикета .Ще ядем ГМО и дори няма да го усетим също както досега не сме усетили *** дето ни ги пробутват за салами ,кашкавали и сирене и др . ГМО-то седнали сте да критикувате при положение че не протестирате за другите *** с които се тъпчиме.
отговор Сигнализирай
19
доволен
преди 15 години
Харесвам 6 Не харесвам 0
С презерватив, ама пробит с игла - същата работа
отговор Сигнализирай
18
Анонимен
преди 15 години
Харесвам 6 Не харесвам 0
ааа,не-сирене от 3.00 не купувам .може да си взема само 150грама ,но е от другото.
отговор Сигнализирай
17
Анонимен
преди 15 години
Харесвам 5 Не харесвам 2
като си толкова природно интелигентен и аналитичен индивид,трябваше да си наясно,че никой не очаква майонезата да е без консерванти,чиста и безвредна. Само един природно ***,може да си мисли ,че хората ще ядат майонеза и ще я имат за здравословна храна.
отговор Сигнализирай
16
растително
преди 15 години
Харесвам 9 Не харесвам 0
И кво от това! Същия церк беше преди около години с продуктите с растителни добавка! Изписаха кофи мастило, ама като идеш в магазина и имаш 5 лева в джоба ще си купиш сиренето от 3 лева, с ясното съзнание, че съдържа само ***!!
отговор Сигнализирай
Новини