Всяко трето българско дете до 7-годишна възраст страда от наднормено тегло, каза в интервю за БТА проф. Стефка Петрова, специалист по хранене в Националния център за обществено здраве и анализи.
Данните са от проучване, извършено през 2013 г. сред 3300 деца от цялата страна. Подобно проучване е било извършено и през 2008 г. в същите училища. Тревожно е, че честотата на затлъстяване се увеличава, което създава рискове за развитие на диабет или други сърдечно-съдови заболявания заради нарушаване на липидния статус, коментира специалистът.
Последователна национална политика за храненето на децата липсва, а малките не получават адекватна информация за хранителни режими нито в училище, нито от родителите си, каза проф. Петрова.
"Храненето, което се опитваме да въведем в детските градини и училищата, не винаги има позитивни промени в резултатите. Това, което се предлага в училищните бюфети, много често не отговаря на това, което би трябвало да е съгласно наредбата за здравословно хранене. Училищното ръководство трябва да следи за спазването на тази наредба", допълни проф. Петрова. Тя напомни, че има и родителски настоятелства, които също биха могли да упражнят подобен контрол и да сигнализират. Според нея не може всеки ден във всяко училище да има контролни органи.
Оказва се, че децата не ядат достатъчно плодове и зеленчуци, а храната, която се предлага понякога дори не е вкусна, добави тя.
Истинската профилактика на затлъстяването започва в най-ранна детска възраст, коментира от своя страна проф. Светослав Ханджиев, председател на Асоциацията по затлъстяване и съпътстващите го заболявания.
Според него, тъй като родителите са ангажирани, оставят на заден план детето и неговото хранене. "Те трябва да възпитават у децата навици за хранене и движение. Необходимо е достатъчна консумация на плодове и зеленчуци, на вода, сън и физическа активност", добави специалистът.
Той посочи, че е много важна и консумацията на мляко и млечни продукти. Изследвания сочат, че българските деца консумират много малко мляко.
"Хората консумират една трета от необходимата дневна доза мляко. На ден е нужно до 280 грама кисело мляко или други млечни продукти, както и толкова прясно мляко", препоръчва експертът. В региона на Кърджали са изследвани близо 6 хиляди деца на възраст 6-14 години и се установява, че само една трета от тях консумират препоръчителните норми мляко на ден, допълни той.
Според него спазването на традициите в храненето има голямо значение в предпазването от различни болести. По думите му проучвания показват, че храненето в България в края на 19 век и първата половина на 20 век е много близко до т.нар. Средиземноморска диета, за която се смята, че е най-подходяща за предпазване от сърдечно-съдови заболявания.
Плодовете и зеленчуците, които се консумират в тази диета, са много богати на антиоксиданти. Лукът, чесънът, гроздето, боровинките, лютеницата съдържат мощни антиоксиданти. Българското червено вино съдържа най-изразените антиоксиданти. Не е необходимо да се ходи в аптеката, ако хората използват всички тези продукти, съветват специалистите. (БТА)