Учени отгледаха близо 30 нови сорта боб, устойчиви на покачващите се температури. Новите сортове от растението са предназначени да осигурят протеини на бедните в света в условията на глобалното затопляне, съобщава Ройтерс.
Наричан "месото на бедните", бобът е основна храна за повече от 400 милиона души в развиващия се свят. Районите, където може да бъде отглеждан, обаче може да намалеят с 50 процента до 2050 г. заради глобалното затопляне. Това ще застраши поминъка на стотици хиляди души.
За много от новите сортове, които издържат на суши и високи температура, са заимствани характеристики на не толкова популярни разновидности. Новите сортове са отгледани с кръстосване, а не с генно инженерство. Някои от тях са с повишено съдържание на желязо, отчитат учените.
За целта екпертите от консултативната група за международни сескостопански изследвания са разгледали хиляди видове боб, съхранявани в "генни банки".
Новите сортове боб могат да се справят с покачване на температурите от 4 градуса, смятат специалистите.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.