Титаник можел и да не потъне

Обикновен стар ключ е можел да спаси Титаник от катастрофалния му край; той е бил за чекмеджето, в което са държали бинокъла на борда
30 авг 2007 09:44,
79
Титаник можел и да не потъне
Ключът за чекмеджето с бинокъла не бил на борда. Снимка: Булфото
Обикновен стар ключ е можел да спаси Титаник от катастрофалния му край, се казва в публикация на британския вестник „Гардиън“. Сега този ключ се продава на търг. Той е бил за чекмеджето, в което са държали бинокъла на борда, твърдят аукционери.

Когато Титаник се отправил на път, ключът не бил на борда. Вторият капитан Дейвид Блеър го носел със себе си, когато бил свален от кораба в последния миг.

В бързината, продължават обясненията на организаторите на търга, той забравил да го предаде на заместника си, така че вахтата останала без бинокъл. Един от хората на вахта, Фред Флийт, който бил сред оцелелите, заявил на следователите, че ако имал бинокъл, айсбергът е можело да бъде забелязан по-рано.

Запитан колко по-рано, Флийт отговорил: „Достатъчно, за да се махнем от пътя му“. Алън Олдридж от аукционната къща „Хенри Олдридж“ в град Дивайзис, графство Уилтшър, заяви:

„Смятаме, че този ключ е един от най-важните артефакти от „Титаник“, които излизат на бял свят. Блеър е бил втори капитан. Той притежавал ключа, за който вярваме, че е за чекмеджето с бинокъла... това е ключът, който е имал възможността да спаси „Титаник“.

Блеър запазил ключа като спомен и вероятно той е преминал у дъщеря му Нанси. Ключът и пощенска картичка, изпратена навремето от Блеър, се очаква да достигнат цена от 70 000 паунда на търга в Дивайзис на 22 септември.

Година след трагедията с „Титаник“ Блеър е удостоен с орден за храброст за спасен живот по време на плаване. Той скочил в Атлантическия океан от борда на пътническия кораб „Маджестик“, за да спаси член на екипажа, паднал зад борда, посочва британското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
paola преди 16 години
titanik-edna gilqma misterija zaginali sa tolkova horab a edin kluch e mojelo da gi spasi no za jalost ................. sadba ...........
37
0
 
0
 
! Отговори
martin преди 16 години
iskam pesenta!!!!!!!!!!!!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
marinerkata преди 16 години
ave ako titanik be6e blasnal nosa si v aisberga nqma6e da potane a toi se odari v strani i potana.
35
0
 
0
 
! Отговори
Kasper преди 16 години
Za6to sa zaklu4vali binokala?
34
0
 
0
 
! Отговори
X преди 16 години
Какви са тези щуротии?
33
0
 
0
 
! Отговори
оцелял преди 16 години
Имам абсолютно същия ключ.....завешание от Баба.НА МЕН ОБАЧЕ МИ СЕ ЩЕ ДА ПРЕДЛОЖА ......АЙЗБЕРГА....ПАЗЯ СИ ГО В ХЛАДИЛНИКА-НАЗДРАВЕ!
32
0
 
0
 
! Отговори
_kaTherine_HeigL_ преди 16 години
nemoje edin ogromen korab koito teji tonove da se spre s edin klu4 koito prili6a za selska obiknovenna porta[ako prili4a kato tozi na snimkata]a i ako be6e za takav golqm korab nqma6e da se pobere b edin djop.trqa djoba da e bil cqla ranica.izmislici i samo izmislici.setiha se sled kolko godini da kajat takova ne6to koeto e izmislica....
31
0
 
0
 
! Отговори
men преди 16 години
tova prili4a na klju4 ot porta na zamuk, a ne ot 6kaf-da ne eimalo njakakvi sekretni kuli v toja korab, v koito see kriel binokula-dobre 4e pone si vjarvat kato pi6at tij gluposti...i interesno, v kolko li e bil dilag toj dgob, v koito si e sedjal tozi klju4-sigurno ot 4atala do podguva
30
1
 
0
 
! Отговори
Васко да Гама преди 16 години
Аре стига сте се правили на интересни,като пробутвате хипотези,които изсмуквате от пръстите си,т.е. сами съчинявате,и очаквате хората да ги приемат за обективна даденост-оня Влади ,напр.,е имал чуден сън,в който пътува в безлунна нощ в северния Атлантик ,решават да направят експеримент-каква е видимостта към приближаващ се айсберг-грабват биноклите,застават удобно няколко наблюдатели и започват да се взират в очакване на айсберг/той може и да не дойде,но това е подробност/,момента на най-ранно забелязване е важен,за да бъде получена константата,примерно 400м,за която сам си фантазира Влади.Та в момента в който някой го забележи,надава вой/все едно,че бедстващи моряци откриват земя/ и човек от навигацията веднага определя разстоянието...Мечтае си човекът,но защо ще представя мечтата си като факт...Това е като да фъснеш безшумно,и да оставиш другите около теб да ти дишат *** отрова...Подлото е,че никой не знае кой е пръднал,и докато всички се споглеждат конфузно,ти се кикотиш на ум и си казваш: дишайте ***!Каква е аналогията в случая ли?- Само този човек си знае,че тези 400 м.си ги е изсмукал от пръстите,така...по собствена представа...и налага на аудиторията това като любопитна константа,сравнима с физичен закон.Това е гнусно!Друго подобно бълбукане е хипотезата/дори те направо са уверени/,че Титаник би останал на вода,ако е срещнал челно айсберга...Единствено компютърна симулация може да даде някаква представа за ужасяващия челен сблъсък на огромният кораб с айсберга,какви биха били пораженията,причинени за броени секунди,какви движения и накъде би имал корпусът,да изобщо би останъл в плавателно положение,или ще се обърне...Въображението е хубаво нещо,но го използвайте честно!
29
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Аз мисля,че хората в този момент не са мислили,че нещо лошо ще им се случи,а просто се забавлявали...
28
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 16 години
Ало, Dnes.bg - айде моля ви намерете и снимка на джоба на тоя капитан. Интересно ми е да видя в какъв джоб ще се побере това чудо че без да пречи че и да се забрави че е там.......
27
0
 
0
 
! Отговори
ano преди 16 години
koito e chel shte znae che ako kapitana ne se e opital da izbegne aisberga a go e nacelil frontalno- titanik e niamalo da potyne... wmesto towa kapitana w panikata se e opital da izwie koraba i go e razpral po protejenieto na niakolko otseka..
26
0
 
0
 
! Отговори
Jho преди 16 години
Стискам ти ръката виртуално!Радвам се, че един и същи факт ни е провокирал.Но все пак да не забравяме, че рубриката е "Топ-ако щете вярвайте"...Ако бинокъл от това време е съизмерим с размера на ключа, бих предложил на колегите от рубриката да включат тема "С бинокъл-от едната страна на Атлантика до другата".А може би в подкрепа на казаното, французите като са подарявали на САЩ статуята на свободата, са вложили скрития замисъл да бъде с такива размери, че от другата страна на Атлантика с английски бинокъл да се наблюдава от Айфеловата кула."Топ ако щете вярвайте"...
25
0
 
0
 
! Отговори
popeye преди 16 години
kutiq moje bi ili ne6to takova, a i dali e snimka ot tozi tyrg, na tozi klyuch samo Dnes.bg moje da kaje :)))))))))))))ej mnogo gi obichate tezi snimki, ima nqma... snimka da ima!!!! ;)
24
0
 
0
 
! Отговори
Spiderman преди 16 години
И на мен ключа от снимката ми се стори съмнителен-има прекалено старинен вид и размери.В началото на 20-век Англия е била водеща държава/както и сега впрочем/ и съм сигурен,че ключовете на Титаник,почти не са се различавали от днешните секретни ключове.Ключа на снимката е или декоративен,или е от средновековието.Или журналистите показват снимка на някъкъв си ключ с по-интересен вид,или ако на търга наистина предлагат това,като оригиналния ключ,то става дума за измама.
23
0
 
0
 
! Отговори
Jho преди 16 години
Ако снимката и предоставената тема е коректно формулирана, озадачаващо е как ключа от снимката може да бъде регламентиран като обикновен стар ключ-ключа от снимката по-би подхождал за декоративни нужди, а не за отваряне на шкаф с бинокли...Най-малкото с тези си размери би било значително затруднение да го съхраняваш, особено пък незабелязано за останалите.Не мисля, че ключалките от това време са били толкова несъвършени, та да има нужда от такова творение на ключалската индустрия.Какво бихте казали за този нюанс?
22
0
 
0
 
! Отговори
Jho преди 16 години
Привет на всички участващи в дискусията.На негативно настроените-също.Теорията на вероятностите няма място тук-все пак седейки пред монитора никой не може да постигне ефекта на намиращите се на самото място.Понякога и елементарни човешки грешки или откровено подценяване води до съответния факт-както и в случая.А иначе аплодисменти за темата-достатъчно провокативна е, за да ангажира доста фенове на дискусиите...
21
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 16 години
Между другото е било нарушено старото правило "цунка по муцунка". При челен удар с носа в айсберга вероятно са щели да се доберат до най-близкото пристанище без жертви.
20
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 16 години
В ясна безлунна нощ айсбергът се вижда на не повече от четвърт миля (около 400m) дори и с бинокъл. Това разстояние е крайно недостатъчно за отклонение при размерите на Титаник.
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
По книгите пише, че имало много признаци, за близост с лед - спокойна и гладка повъргност на океана (а това е северния Атлантик) , рязко понижаване на температурата, съобщения по радиопредаветели от другите кораби за забелязани айсберги в района и т.н. Обаче пуста алчност и самонадеяност