Трябват железни нерви и воля, за да не спреш пушенето

Шокиращи картинки върху кутиите с цигари отказват британските пушачи
27 сеп 2008 12:23,
68
Трябват железни нерви и воля, за да не спреш пушенето
Снимка: Булфото

От 1-ви октомври пушачите във Великобритания ще бъдат убеждавани да се откажат от вредния си навик с помощта на ужасяващи графики върху кутиите с цигари.

Картинките ще показват как пушенето уврежда здравето - надписи като "пушачите умират млади" ще бъдат заменени със снимки на прогнили зъби и поразени от рак гърла и бели дробове, предаде АФП.

Около 10 милиона британци пушат при население на страната 60 милиона души.

През последните години бяха предприети редица мерки, целящи намаляване броя на пушачите. Предупредителните надписи върху кутиите с цигари се появявиха през 2003 г., като същевременно разрешената възрастова граница за покупка на цигари беше вдигната от 16 на 18 години.

Пушенето беше ограничено на публични места и забранено в доста райони на страната.

"Тези шокиращи картинки предупреждават какви ще са последствията, ако продължите да пушите", казва Лиъм Доналдсън, директор на Националната здравна служба.

И добавя: "Надявам се да накарат колкото се може повече хора да размислят и да откажат цигарите, защото е за тяхно добро".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Бивш пушач преди 15 години
Пуших почти 40 години.Почнаха да ми пречат, но не можех да се откажа,а исках. Изключително ми помогна едно лекарство на PFIZER.Нарича се CHAMPIX. Препоръчвам го на тези, които наистина искат да се откажат.
46
0
 
0
 
! Отговори
Felix преди 15 години
Аз лично пуша по 1 кутия цигари на 5 дни и въпреки това не искам да ги спирам защото си ми харесват
45
0
 
0
 
! Отговори
xxx преди 15 години
Много е трудно, но може. Три месеца и половина вече не пуша, слЕд ато 34 години съм пушил. Сънувам, че пуша, че си купувам цигари. В съня се ядосвам, защото нарушавам решението си, но като се събудя се радвам, че е било сън.Просто реших и толкова. Не си струва да се харчат толкова пари за глупости, а и мирише лошо. Това е един *** навик, с който не е лесно човек да се пребори - според мен не е чак толкова жестока зависимост. А и вече не е модерно. Едно време беше символ на протест, жажда за свобода и т.н. Сега е пилеене , нищо друго! Вярно - кафето вече не е така вкусно, ракийката също, но АЗ ВЕЧЕ СЪМ ДРУГ, ВСЕ ОЩЕ МИ Е ТРУДНО, НО СЕ ГОРДЕЯ С ТОВА, ЧЕ НЕ ПУША, НАПРАВЕТЕ ГО И ВИЕ, ДОКАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ СИЛНИ!
44
0
 
0
 
! Отговори
Lestat преди 15 години
Аз съм пишил цигари 7 години , не пуша от 1 година ... 3 години се опитвах да ги спра ... нямам намерение да пуша повече защото само човек който не е бил пристрастен към цигарите не знае за какво става дума ! И коментари от рода на "не можеш да спреш цигарите защото си слаб" са направо смешни - защо вие не спрете да ядете сладко или да си слагате сол ?
43
0
 
0
 
! Отговори
Леонид Брежнев преди 15 години
Картинките ще показват как пушенето уврежда здравето - надписи като "пушачите умират млади" ще бъдат заменени със снимки на прогнили зъби и поразени от рак гърла и бели дробове, предаде АФП.ТОВА Е НАСИЛИЕ И СРЕЩУ НЕПУШАЧИТЕ, КОИТО ВИЖДАМЕ ОПАКОВКИТЕ ЦИГАРИ.СЛЕД КАТО СА МЪДРИ, ДА ИЗМИСЛЯТ ЦИГАРИ КОИТО СА БЕЗВРЕДНИ ПРИ ПУШЕНЕ!
42
0
 
0
 
! Отговори
Финансовия министър преди 15 години
Пушенето пълни хазната. Не спирайте да пушите.
41
0
 
0
 
! Отговори
liubo преди 15 години
tazi mai ne e ot tezi deto otkazvat cigarite ........i e nalapala fitila qko
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Моя съвет е откажете цигарите те са гадни , вредни. Аз лично от 2 месеца ги спрях и се чуствам много добре. Просто живота на човек се променя . Кажете от днес няма да пуша и имайте воля първите дни ще Ви е трудно, но с течение на времето навика за цигарения глад намалява,може да спрете или намалите кафето за една седмица докато свикнете без гадните фасове. Желая Ви успех
39
0
 
0
 
! Отговори
djasta prasta преди 15 години
да си пушат.... ама най-мразя да вървя по улицата и някой отпред да бълва смърдели щото му се пушело... или в заведение да се осмърдявам, щото на някой му се пуши. има си места за тая работа и не е нужно непушачите да се съобразяваме с пушачите, щото последните ги мързи да си намерят място, на което да не пречат
38
0
 
0
 
! Отговори
ФЕС преди 15 години
15 години бях страстен пушач. Твърд привърженик на цигарите и мотото ми беше "Всички ще умрем някой ден". Но вече съм почти на 29 и ако искаш да останеш младолик и красив, откажи ги и ти. Вече не пуша 10 месеца и ми е много по добре, всеки който не ме е виждал от доста време ми вика че съм се подмладил. Аз ги отказах с табекс и много воля, направете го и вие. Не го оставяйте за някои друг ден, както аз правех 4 години подред. И е си намирайте причини че работата ви е стресираща и тн. Запитайте се само дали непушачите около вас са по-нервни от вас. Не си правете илюзии че цигарите успокояват. Искренно ще се радвам, ако някой от четящите откаже цигарите.
37
0
 
0
 
! Отговори
asd преди 15 години
Кво сравняваш колите с цигарите?Ти да не би да си налапал ауспуха на някоя кола?По тая логика се тревожи ,че радияцията от монитора е пагубна за очит и т.н.Който иска да си пуши мен тва не ме .Всеки си решава сам за себе си.Хубавото е че на работните места не може да се пуши и смокерите ходят навънка да пушат и така не съм пасивен пушач.
36
0
 
0
 
! Отговори
hudojnik преди 15 години
Haide da ne si govorim za trovene ot cigari,a za trovene ot izgoreli gazove na avtomobili, a kakvo ste kajete?Smiatam,che % na otrovite ne e=.Kolko avtomobila,zavoda i dr.tiam podobni troviat vsichki i pushachi i ne takiva,che cigarite na tozi fon sa dosta po-nistojni,a che e losh porok spor niama.Pusha,no neznam kak da gi spra.Pri men e stanalo navik,a ne tolkova potrebnost -misalta za cigara me izkushava.Veche gledam da sa uj po-leki i ima efekt,no da gi otkaja napalno vse oste neznaia kak,a ima i drug problem sled tova se hranish mnogo poveche i trupash izlishni kg.Niakoi ako e naiasno neka kaje ,kak se spirat-otvratitelnite kartinki moje i da imat efekt!Podsaznatelno mozaka sam ste gi otkaje.A cigarite ne sa osnovnia vinovnik za raka i dr zaboliavania,no doprinasiat za barzoto mu razvitie,a rakovi kletki vseki ima,taka che da se tarsi problema v globalen mastab.Samo za sravnenie-stresat e po goliam vinovnik ot cigarenia dim za redica po-strashni zaboliavania.Da se preboriat sas stresa ,a posle da misliat za cigarite,kato problem N 1!!!
35
0
 
0
 
! Отговори
DJ преди 15 години
Аз спрях цигарите от раз.Пушех от около 10г. и бях стигнал почти до 2 кутии.Бях решил от 1 януари 2006г да не пуша, но един ден някъде около Коледа на 2005г. както си карах колата и пишех, си рекох "Сега или никога".Изхвърлих цигарите, изхвърлих запалката и от тогава не съм поглеждал цигари, даже станах заклет враг на пушенето.Успех на всички - не е толкова трудно.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
всеки ден си мисля да спра цигарите и така до следващия ден.ПОМОЩ
33
0
 
0
 
! Отговори
Nedkove преди 15 години
ha i sq do kade do u nas pak a ha ai4e 4e ve4e e vreme da se pribiram 4ao i leka :))
32
0
 
0
 
! Отговори
все едно преди 15 години
Аз съм пушач, но винаги когато съм на обществено място сядам там където е разрешено пушенето и се съобразявам с непушачите в компанията си. Наблядавам, че именно непушачите не се съобразяват. Нерядко седят на места, където да се тровиш с цигари е разрешено, но се оплават че край тях всички пушат.Ами какво правите там? Можете спокойно да седите там, където въздуха е чист, ако просто следите надписите и табелите, както аз го правя.
31
0
 
0
 
! Отговори
bob преди 15 години
Съмнявам се че на някой му пука за твойто здраве,освен на близките ти,обаче на мен ми пука за мойто здраве а такива като теб ме тровят на безброй места.И да, до голяма степен тия другите ще ти плащат лечението после.Постави се на мястото на един непушач итогава говори за дискриминация,защото вие ни тровите навсякъде,и в офиса и в заведенията и в къщи също тровите семействата си.По добре се скрий в някоя дупка и мълчи токсичен отпадако,
30
0
 
0
 
! Отговори
Яни преди 15 години
Мислят само за себе си и да си утолят никодимовия глад, няма значение къде кога и пред кого. НЕ НА ЦИГАРИТЕ!!!
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Виж той 18 като си купува всеки ден цигари дава ДДС, а също и определен процент отиват за здравната каса спецялно за цигарите и алкохола има много данъци и т.н. И ще се получи че той през жидота си може да е дал повече пари за касата от теб!
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И без пари да е бензина пак ще го крадем! И 100 лева да станат цигарите па че ги пушим. Ако ще не картинки ами скулптурки да ми слагат на кутията немогат ме спрат мене, то си е полезно пушенето.