Съвременният мъж е мекотело! Даже примери ще ви дадем

Праисторическите аборигени били по-бързи от Юсаин Болт
16 окт 2009 16:03,
246
Съвременният мъж е мекотело! Даже примери ще ви дадем
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съвременният мъж не може да стъпи и на малкия пръст на предшествениците ни по сила и ловкост, твърди австралийският антрополог Питър Макалистър, цитиран от в. "Индипендънт".

В книгата си "Мъжтропология" (Manthropology) той твърди, че днешните мъже са "най-лошите" в историята.

"Като клас ние сме най-жалкият отбор представители на мъжете от Хомо сапиенс, които са стъпвали на планетата", пише Макалистър.

Много праисторически аборигени са можели да надбягат Юсаин Болт. Някои мъже от племето тутси в Руанда са скачали на височина повече от сегашния рекорд от 2,45 м на церемониите за встъпването им в мъжественост, когато е трябвало да надминат поне ръста си.

Дори жените на неандерталците са можели да надвият бившия културист Арнолд Шварценегер на канадска борба.

Изводът за бързината на австралийските аборигени преди 20 000 години се основава на отпечатъци от стъпки, открити във фосилизирано езерно дъно. Те са на шестима ловци, преследващи животно.

Единият от тях е тичал със скорост от 37 км/ч по калния бряг. Вероятно много от неговите събратя са можели да тичат така, а сигурно и по-бързо при по-добри условия.

Що се отнася до скока на височина, Макалистър използва снимки, направени от германски антрополог в началото на миналия век. Още тогава мъжете от племето тутси са скачали 2,52 м.

"Това е бил ритуал за встъпване в мъжественост и всеки е трябвало да премине през него", казва Макалистър.

Неандерталките пък са имали 10 процента повече мускули от съвременния европеец. Ако бяха тренирали, те щяха да достигнат 90 процента от мускулната маса на Шварценегер от най-добрия му период през 70-те години на миналия век.

Заради структурата си обаче – с много по-къса кост между китката и лакътя, те биха повалили ръката му на масата без никакъв проблем на канадска борба.

"Мъжтропология" изобилства от примери:

– Римските легионери са бягали по един-два маратона на ден, като са носели въоръжение колкото половината им телесно тегло.

– В Древна Атина е имало 30 000 гребци, които са били по-добри от днешните шампиони.

– Австралийските аборигени са хвърляли дървено копие на повече от 110 м (сегашният рекорд е 98,48 м).

Причината за лошата форма на днешните мъже е липсата на движение. Дори при трениращите то не е достатъчно, завършва Макалистър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
0
 
! Отговори
Alexiss преди 14 години
И сигурно много ще го боли. Защото ще е без упойка. Ужас.
164
0
 
0
 
! Отговори
ico преди 14 години
da be ta4o osetih na kude bie6...i taka stava
163
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бате,реакцията ти не ме изкефи.Иначе...имаш право да пишеш,каквото щеш.Женска солидарност:)
162
0
 
0
 
! Отговори
Тачо до 151 преди 14 години
Хаха това се опитвам да ви кажа гледате от неправилен ъгъл. То ако сега земеш 100 бебета и ги оставиш в Аляска да се оправят без цивилизацията първо нама да отцелеят и второ и таратор няма да могат да си правят:) Неси мисли че щом имаш гоогл си по интелигентен. ха кажи ми коя зграда в бг или в сащ ще си стой на същото место след 5 хиляди години.
161
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 14 години
demek Alex iska da iade huia na c.-primerno
160
0
 
0
 
! Отговори
Alexiss преди 14 години
Не си падам по млекцето, а и съм гнуслива. Така, че мога да го бодна с вилицата и ножчето и да си го хапна. Щом предлагаш, казвам ти варианта какъв е.
159
0
 
0
 
! Отговори
ico преди 14 години
151 sum.govori6 za sebe si za6toto nendreltalcite dokolkoto imam spomeni sa bili tolkova prosti 4e sa bili izmesteni i iz4eznali blagodarenie na homo sapiens-suvremenen 4ovek.do6ul e ot afrika predi mnogo vreme i se e vidoizmenil:)da gradili sa kakto i v momenta ne nie a po umni ot nas gradiat i za bude6te 6te se promeniame o6te sigurno.nali sme gledali filmi i taka i govori logikata
158
0
 
0
 
! Отговори
aHEaheaHEAHEAHEA преди 14 години
samo dteto rekorda ne e 2.45, a 2.10 AHAHAhA
157
0
 
0
 
! Отговори
Alexiss преди 14 години
Ами светът се променя, неандерталците са си били умни за тяхната епоха. Трябвало е да оцеляват. Но ние съвременните хора, се борим за живота по друг начин. Според мен сравнение не трябва да има. Но напоследък нещатата се израждат. С една дума мога да го кажа РАЗВРАТ И СЪМ ОТВРАТЕНА. Има хора, които са много умни и използват целия капацитет на двете си полукълба на мозъка, но са много малък процент. Така, че има много, които са на нивото на неандерталците.
156
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 14 години
Кое бе бате!?Да търпя някаква *** *** кифла да се прави на безсмъртна ли!?Щом те радва ситуацията-дерзай!Аз обаче нямам никакво намерение!
155
0
 
0
 
! Отговори
до 151 преди 14 години
Неандерталците са били градивни,а ти днес какво можеш да си отвориш бирата с зъби?Заради тях е има цивилизацията!
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Пълна трагедия...
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Но затова пък,сме много неграмотни
152
0
 
0
 
! Отговори
с. преди 14 години
Ами щом си хапваш суровичко месце да ти го подам да го олигавиш!Даже накрая и с млекце ще залебиш бе *** изпердашена!
151
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ta4o mi vse pak neandreltalcite ne sa znaeli da si zgotviat tarator mnogo iasno 4e sme po umni
150
0
 
0
 
! Отговори
Тачо преди 14 години
Немога да разбера защо си мислите че днес хората са по умни от неандерталците. Това само доказва че сте уникално прости:)
149
0
 
0
 
! Отговори
просто жена преди 14 години
Ми тука вероятно има пръст редакцията, знам ли може наистина да си имат някоя мъжемразка в нея. :DИначе споко и съвременната жена е мекотело в сравнение с неандерталките. :DПоздрави.
148
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да,така е,защото изпадат в див ужас ние да не им се качим на главите.Наистина всичко много се ***.Такава простотия се шири наоколо,че главата ме заболява...
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ami i gorilata e po silna ot 4oveka.mnogo tupa logika.sigurno i mamuta e bil po silen ot slona.kato sa tolkova silni triabva6e da oceleiat
146
0
 
0
 
! Отговори
Alexiss преди 14 години
Аз винаги благодаря, но досега никой мъж не ми е отстъпвал място. Винаги съм харесвала отношението на мъжете спрямо жените и затова се възмущавам.(от книгите, обичам да чета от 15 век литература) Искам нормално отношение, да ми се отваря вратата, да ми се отстъпва място, да се грижи някой за мен. А аз да си работя и да се грижа за бъдещите деца. Това имах предвид в предния постинг.