В Китай забраняват яденето на котки и кучета

Глоба и затвор грозят нарушителите
27 яну 2010 13:48,
200
В Китай забраняват яденето на котки и кучета
Снимка: БГНЕС

През април т.г. в китайския парламент ще бъде представен законопроект за забрана да се яде месо от котки и кучета, съобщи The Telegraph.

Може би това ще бъде краят на многовековната традиция в страната.

Ако законът бъде приет, хиляди ресторанти и кланици ще трябва да бъдат затворени.

За тези, които продължат да употребяват забраненото месо, ще бъде наложена глоба в размер на 5 хил. юана (730 долара) и до 15 дни затвор.

Продавачите, в чиито магазини бъде установено, че продават забранения „деликатес”, ще бъдат глобявани с над 500 хил. юана.

11 години са били необходими, за да се стигне до създаването на законопроекта.

Доскоро по пазарите в някои провинции можеше да се видят клетки с кучета. На едните пише: ”За ядене”, а на другите – "Декоративни”, т.е. за домашни любимци.

Кучешкото месо, популярно като ”ароматно”, се консумира от китайците от стотици години.

Жителите на северната част на страната вярват, че ястие от кучешко задушено стопля кръвта.

Котешкото месо пък е предпочитано в Южен Китай.

Там приготвят супа от змийско и котешко месо, наречена „Битката на Дракона и Тигъра”.

Очаква се Законопроектът да предизвика горещи дебати. Според любителите на тези видове месо кучешкото почти не се различава на вкус от свинското и говеждото.

През последните години обаче все повече организации за защита правата на животните изразяват възмущението си от варварската традиция.

В медиите често се появява информация за стотици спасени котки, приготвени да бъдат изпратени в някой ресторант.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
.....Една пилешка супа, ама от пиле расло свободно и в чиято диета сам отговорно си участвал, няма равна на себе си по вкус имайки предвид, че не е била толкова често срещано явление, а направо лукс - за болни, гости, празници. Така че, ако сега ме попитат би ли заколил агнето, което сам си изгледал, бих отговорил: Да, предпочитам да изям нещо което знам какво е и какво е яло, отколкото нещо за което говори някакъв измислен етикет, пълно с ензими и химии!!!
156
0
 
0
 
! Отговори
Mad Butcher преди 14 години
Кокошка мога да заколя, но само ако не съм я гледал аз, а съм я откраднал. Друго нищо. Нищо не е в състояние да ме накара да заколя прасе, коза, яре, агне, пиле или каквото и да било, особено ако съм го отглеждал. Все пак, по повод вегетарианството има един доста ценен разказ по тази тема: http://***.e-bane.net/modules.php?name=News&file=article&sid=2614Дава добри поводи за размисъл ;)))
155
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 14 години
Защо ви е жал за кучетата, които убиват хиляди хора чрез ***, които пренасят... И защо тея мръсни *** да не заслужават участта на невинните тревопасни животинки агънца теленца и т.н. С какво са заслужили кучетата пред другите животни, че точно тях да пазим и да пръскаме сумати пари за да се грижим за тях?!?! те даже вредят на природата понеже са създадени от човека чрез селекция от вълците и не се интегрират в нито една природна хранителна верига.
154
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Анонимен 147, с цялото ми уважение, но ти си нямаш и най-беглата идея за какво става въпрос. Супермаркетите като такива възникват едва през последните 100-120 години от развитието на човечеството. Да не би според теб преди това каймата да е падала от небето в чиниите?? Нашите дядовци и прадядовци поради селския характер на населението на България, сами са отглеждали, колели и изяждали животни, и, повярвай ми, не само че не са станали вегетарианци, ами са му се и наслаждавали на хубавото месо....
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
да ти имам гледната точка... :(
152
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Не виждам защо ви е жално за кучета и котки, а за телета, зайчета, крави и т.н. не се и замисляте като си ги хапвате! Китайците били варвари от ваша гледна точка, защо не погледнете от гледната точка от която всички месоядни са варвари..
151
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Да е като в САЩ! В САЩ, човече, хората сами се грижат за животните. Сами се организират, сами създават групи за защита на животните и не чакат държавата да им свърши работата. То е лесно да се вика отстрани, ама е трудно да се хванеш да направиш и ти нещо!
150
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
колко ли кучета и котки сме изяли без да знаем с колбасите и разните кайми и т.н. в нашата търговска мрежа?!?
149
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На тия и бавна смърт им е малко!
148
0
 
1
 
! Отговори
Флорида преди 14 години
Какво жал, никаква жал, ако може и в България да се населят китайци да махнат *** от улицата.Оставете, че хапят деца и хора, всекидневно виждам как тези *** ровят из кофите и разнасят ***.Нищо против животните нямам - но да е като в Щатите -> да се грижат за тях и да не са на улицата.
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мое дълбоко убеждение е, че ако на хората им се налагаше сами да отглеждат и убиват животно за да се хранят, щеше д аима много повече вегетарианци. Ние сме свикнали да виждаме месото като вече готов за консумация продукт ( повечето от нас поне) .
146
1
 
0
 
! Отговори
Котарак преди 14 години
Мамка им извратена, не стъпвам в Китай, че шъ мъ превърнат в "рагу".Казах! Мяуууу!
145
0
 
0
 
! Отговори
Streleca преди 14 години
За теб е най-добрият приятел , а за китаеца - най-вкусното задушено... въпрос на гледна точка :)
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Обичам кучета и котки!
143
1
 
0
 
! Отговори
Пепа преди 14 години
не съм вегетарианка... но толкова жал ми стана за кученцата на снимката... чудя се ак може да ядеш най-добрия приятел на човека ;(
142
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
бааа, абе човече, това "вкусно сготвено котенце" изведнъж събуди в мен асоциацията за "задушено коте" , което пък няма да ти казвам каква асоциация предизвика, но определено не е добра за либидото...
141
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Предлагам да внесем 1000 свободни китайци :)
140
0
 
0
 
! Отговори
зевзек преди 14 години
Парадокс - в България няма изрична забрана да се ядат кучета и котки - юруууш народе китайски
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
През последните години обаче все повече организации за защита правата на животните изразяват възмущението си от варварската традиция.Да теглиш ножа на прасе и крашва е тоооолкова по хуманно... Аман от фанатици
138
0
 
0
 
! Отговори
Kanpu3eH преди 14 години
krai .. shte ima umreli ot glad :D