Таралежите се раждат без бодли, но с кариеси

В Пловдив oткриха кариес на бебе, което няма годинка
20 мар 2010 18:46,
55
Таралежите се раждат без бодли, но с кариеси
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Откриха кариес на бебе, което няма годинка. Откритието е направено днес от студенти от последните курсове и стажанти от Факултета по дентална медицина при Медицински университет- Пловдив. Това съобщи доц. Мария Куклева, ръководител катедра.

Стоматолозите са констатирали кариеса на бебето по време на безплатни прегледи във връзка с празника “Красива усмивка”.

С него започва днес за четвърти път в Пловдив благотворителния “Месец на денталната профилактика при деца”.

Прегледани са 150 деца до 7-годишна възраст, като 58 са били от домове за деца, лишени от родителска грижа в село Зелениково и Пловдив.

Патрон на проявата е Ректорът на МУ-Пловдив доц. д-р Георги Паскалев.

"Идеята на празника е да се възпитават в родителите навици да водят децата често на профилактични прегледи и проблемите да се откриват преди да се появят кариесите", каза доц. Куклева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
18
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
Мм, Вие госпожо от Балканската война ли се изкопахте с тези виждания за гледане на бебето? Сега ще кажете и че бебето се храни точно на 3 часа, иначе няма да го вземат войник... Дали ще доживеем времето, когато нашите лекари ще ПРОДЪЛЖАВАТ да се образоват и след като издържат последния си студенстки изпит, за да не се получават такива изкопаеми съвети. Най-малкото има интернет и е безплатно, ако Ви се свидят парите за учебници и семинари.
9
2
 
17
 
! Отговори
gogo преди 14 години
Да, точно пък с прегледи ще се оправят кариесите. Те в детската градина им дават вафли и сладкиши, пък после ще ги оправят с профилактики...Само с правилна диета може да се оправят зъбите.
8
4
 
21
 
! Отговори
до irkata-lekar преди 14 години
От коя година са ви възгледите за храненето на кърмачетата? Имате нужда от подновяване на знанията.
7
1
 
56
 
! Отговори
студентка по стом. преди 14 години
Апелирам към всички бъдещи родители: моля Ви, не облизвайте лъжичките и бибероните, не лигавете децата. Бактериите, причиняващи кариес, се предават именно чрез слюнката, най-често от майката. Доказано е с изследвания. Не можете да си представите колко проблеми ще спестите на детето си. Мога да пиша още много по темата кариес, но няма да ми стигне мястото. Надявам се повече хора да вземат присърце този съвет.
6
5
 
19
 
! Отговори
1 преди 14 години
Три въпросителни знака не правят изречението възклицателно. Ирката, дано това лекар сте го сложили...случайно. Мнението Ви в частта за храненето на кърмачетата е некомпетентно и погрешно. А бебе под годинка, надали е безумно хранено с шоколад и захари.
5
1
 
32
 
! Отговори
bonev преди 14 години
eeeeeeeeee BRAVOOOOO za snimkata, malkiqqqq VARHA :)))
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Горкото бебе! Кой знае с какви *** го тъпчат родителите му. Обаче освен със зъбите, явно има и проблем с костите. Защото кариес на такава възраст говори за липса на калций. :-((
3
9
 
39
 
! Отговори
irkata-lekar преди 14 години
Броят на кариесите не зависи от цените на стоматол. услуги???Причините са комплексни-но у нас редовно се дава мляко нощем с биберон до 1 год.След 2 м нощното храенне абсолютно отпада/с изключ на недоносени и др/Детето се храни последно окло 21.30 и след глътка вода/т нар хигиенна вода след храна/би трябвало да заспи и да консумира само водичка през нощта и то ако желае.Ами това е...после почва безумното хранене с сладкиши,шоколад и захари,нередовно миене на зъбките ..и така
2
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
мръсни гадини са тия зъболекари, как само ехидно напомнят че трябва да им се отчитаме веднага след като се родим, все повече и повече, НЕ, просто не трябва да ядем захарни опаковани отрови, гадни сте, по-гадни от фашистите
1
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Поредният факт, че днешните храни са ***.