Работилница за наивни журналисти

Как ловък PR може да създаде сензационна новина
30 юли 2010 22:15,
23
Работилница за наивни журналисти
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Писането на твърде много SMS-и разболява, съобщиха няколко медии по света в края на юни. В информациите се споменаваха сложно звучащи диагнози, като например „посттекстуален стрес синдром“, а към тях и имената на две изследователки, дали научно обяснение на новата болест.

Диагнозата обаче би трябвало да е по-скоро „лековерие“, защото въпросната болест изобщо не съществува, пише Die Welt. PR специалисти я измислили, за да вкарат името на един мобилен оператор в новините. Така историята с пристрастяването към SMS-ите се превръща в христоматиен пример как компаниите се опитват да направят марката си популярна, PR специалисти им помагат, а медиите понякога влизат в играта.

„Писането на твърде много кратки съобщения по мобилния телефон разболява – засегнатият не вижда прегради пред себе си, развива комплекс за малоценност, чува звънене, което не съществува“, съобщи DPA в края на юни, а темата е сериозно засегната най-вече в австралийските медии. Оказва се обаче, че това е просто PR номер.

В основата е прессъобщение на Boost Mobile, австралийски мобилен оператор. „Въз основата на изследвания двама учени дефинирали редица разстройства“, пише в него. Следват впечатляващи примери: „Когато никой не ми пише, наистина се депресирам. Мисля си, че никой не ме обича“, е историята на 17-годишно момиче.

Примерът е действителен и е от изследване на Шари Уелш от университета „Куинсленд“ в Брисбейн, но в това изследване не пише нищо за разстройства. „Моят труд показа, че общуването с SMS-и има за младите хора както ползи, така и недостатъци“, пише Уeлш в мейл до DPA. За пристрастяване обаче и дума няма.

Въвличането на учени в историята най-вероятно тръгва от Джени Карол от университета в Мелбърн, чието име също се споменава в прессъобщението на мобилния оператор.

„Попитаха ме от Boost Mobile дали има данни за „разстройства“ във връзка с изпращането на SMS-и“, разказва доцентката. Тя прегледала публикациите си, в които се е занимавала с използването на мобилни телефони от млади хора и дала на Boost примерите, които биха могли да са подходящи за това понятие.

С други думи PR специалистите са си измислили болест и са потърсили подходящи проучвания към нея. Карол няма проблем с това, защото в текста ставало ясно, че Boost са създали понятието, а не тя. Освен това дала интервю за една радиостанция, в което изяснила отношението между нейните изследвания и използваното от Boost понятие. Първо австралийските, а след това и международните медии обаче не я разбрали правилно и така на света станал известен „посттекстуален стрес синдром“.

След първото прессъобщение в DPA идват информации от лекари, че това е „пълна глупост“, но механизмът вече е заработил. Компания, която си измисля сензационно звучаща болест, експертка, която допуска прекалена близост до PR отдела, и журналисти, които питат твърде късно. Така се появява информация, чието място всъщност е в коша за боклук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: журналистика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Днес.бг - дебилни ***. Тая болест я има, за разлика от другата.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази новина предполагам е предназначена за журналистите от днес.бг, а не за нас, защото само те биха имали нужда от нея. Или просто ни предупреждават, че ще следва серия от измислени новини, пълни с всякакви глупости.
21
3
 
2
 
! Отговори
пр преди 13 години
аз нищо не разбрах
20
0
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
свинския грип не е измислен, имаше го наистина, просто не е по-опасен от всеки друг грип (дори е по-слаб). птичия грип беше по-опасен, но и той не е нищо сравнен с испанския грип от преди 100 години който наистина е бил смъртоносен.
19
1
 
7
 
! Отговори
стг преди 13 години
изобщо не се учудвам че и тук облъчени като 15 и 17, грипа е заболяване от който всяка година има жертви за съжаление, и всеки път грипа е различен,от така наречения свински грип жертвите са доста по малко отколкото от предишния грип предната година
18
0
 
5
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Откак зе затопли климата, та им не мръзнат пръстите на кабелджиите кога да връзват суичовете.
17
4
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
Разбира се, а десетките починали в Азия от птичи грип са просто китайци и не ги броим за хора, нали?!...Чудно ми е, кога на чукчите им пуснаха интернет, та пишат тук от време на време.
16
0
 
17
 
! Отговори
тото преди 13 години
Е, сега това значи ли , че посттекстуалния ми стрес синдром е отшумял? И сега как ще ми признаят трите месеца болнични след тая статия...
15
6
 
6
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Номер 1 и номер 2, защо не попитате близките на някой починал от "измисления" свински грип, дали това е медийна измислица?! Преувеличено - да, но чак измислица... Айде, не бъдете такива щрауси!
14
1
 
8
 
! Отговори
Язе преди 13 години
Абре, ***! Па ви не е срам да си признаете ;)
13
2
 
8
 
! Отговори
boza преди 13 години
to ima i druga bolest--" prostPR tabloid sindrom"
12
4
 
8
 
! Отговори
stg преди 13 години
do 4, климата винаги се е променял и ще се променя но това не зависи от човешката дейност по начина по който се твърди
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
tuka e veselo tazi ve4er mai...))))
10
3
 
0
 
! Отговори
Никола преди 13 години
Boost Mobile ;)))))
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами няма как да схванеш :))) То не става само с ядене :P
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дори не схващам, че сам се осмивам
7
4
 
41
 
! Отговори
хаха преди 13 години
това, написано от dnes.bg, които крадат новини от нета от куцо и сакато и цвъкат тук е много забавно.
6
2
 
29
 
! Отговори
Принцеса преди 13 години
Медиите ми падат все повече и повече в очите....
5
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Медиите винаги влизат в играта - каквото и да им подадеш и те "гризкат" веднага. Лошото е, че болни журналистически мозъци в последствие ни обясняват, как аджаба това, което са пуснали е вярно...
4
14
 
20
 
! Отговори
ангел преди 13 години
stg, изказването ти звучеше съвсем смислено, докато не стигна до глобалното затопляне. няма, викаш, а? и не виждаш, че в Бг вече има само два сезона, не виждаш, че в "пояса на студа" горят горски пожари от жега, не знаеш, че леда по полюсите се топи... това не се случва, така ли? или се случва, ама "по случайност"? сляп ли си, *** ли си.... и не си само ти, тва е най-лошото.