Бебетата предпочитат Пикасо пред Моне

Интересът им се привлича от ярките цветове и силните контрасти
Обновена: 17 юни 2011 13:43 | 17 юни 2011 13:42,
12
Бебетата предпочитат Пикасо пред Моне
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Предпочитанията към изкуството са субективни и зависят от личността, образованието и културните норми. Изследване на швейцарски учени показа, че бебетата, чието съзнание още не е повлияно от чуждо въздействие, предпочитат образността на Пабло Пикасо пред импресионизма на Клод Моне, съобщи сайтът Слейт.

Причината е проста, обяснява ръководилият изследването психолог Трикс Качоне от университета на Цюрих. За бебетата картината е само визуален мотив, а някои мотиви те харесват повече. Интересът им се привлича по-лесно от ярките цветове и силните контрасти на Пикасо, отколкото от приглушените тонове на Моне.

Учените за използвали за експеримента си 24 бебета на възраст от 8 до 11 месеца. Те са ги разделили на две групи, като на половината са показали творби на Пикасо, а на другата - на Моне. След това пред бебетата поставили една до друга картина на Моне и на Пикасо и наблюдавали коя от тях привлича погледа им. Тези, които били гледали Моне, се заплеснали по Пикасо.

Това не било изненадващото, защото е нормално да предпочетат нещо ново. Гледалите преди това Пикасо обаче също се фокусирали върху неговото произведение. Това, според специалистите, предполага "спонтанно предпочитание", което е по-силно от "привлекателността на новото".

Предпочитанието се запазва дори при творби без силни цветове, ярки контрасти и фигуративни елементи.
Учените не са категорични на какво се дължи предпочитанието на децата. Според тях най-вероятно причината е яркостта на цветовете. Възможно е това да прави образите по-лесни за възприемане и да стимулира повече тяхната още развиваща се зрителна система, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: МонеПикасобебета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
мунчо преди 12 години
Бебетата предпочитат Пикасо пред Моне...и Teacher's пред Black Ram.Последното го установих лично без огромен бюджет и без да го използвам като теза за докторат!
11
0
 
0
 
! Отговори
д-р хъски преди 12 години
Ами нормално, мозъците на бебетата не са все още напълно развити и за това могат да схавнат само елементарните драсканици на Пикасо, но не и по-сложни изображения.
10
0
 
9
 
! Отговори
plovdiv преди 12 години
ако им бяха сложили и една топка, резултата щеше да е в полза на топката.. Което доказва, че на бебетата не им дреме за Моне и Пикасо.. И са прави де, все още неопитомени..
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така си е. Вчера чукахме лаф с едно бебе по философски въпроси и между другото, то сподели че синият период на чичо Пабло му е любим.
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а пък аз майка им
7
2
 
11
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
все съм си мислел, че новините трябва да имат смисъл(какъвто и да е той), но от днес.бг явно не са на това мнение.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази новина ми е изключително полезна!Колебаех се с какво да украся детската - катини на Моне или Пикасо но сега този въпрос отпадна - купувам 4 - 5 картини на Пикасо за детето!Сериозно, днес.бг - няма ли за какво смислено да пишете....
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
kushel.blog.bg/drugi/2011/06/16/pozdraviavam-se.766457
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пикасо е казал " отне ми няколко години да се науча да рисувам като Роден , а цял живот не мога да се науча да рисувам като дете " не съм сигурен за точния цитат , но в общи линии това е казал . Значи той си е го казал , човека ама "специалистите" се чудят защо , да ви имам образованието измислено !!!
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Предполагам, че изследването е финансирано от видния правешки меценат Красьо Гергов за метресата му Деница
2
2
 
17
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Всеки нов ден някой нов учен показва нови начини за трошене на пари залудо....
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И така се става психопат !