Японски учени отгледаха зъб в бъбрек на мишка

Технологията може да позволи бързо създаване на органи за имплантиране
20 юли 2011 23:42,
58
Японски учени отгледаха зъб в бъбрек на мишка
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Японски учени отгледаха зъб на базата на клетки, имплантирани в бъбрек на мишка, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес, цитирана от БТА. 

Става въпрос за технология, която може да позволи бързо създаване на органи за имплантиране. Биолози вече успяха в лабораторна среда да отгледат зъби,  преди да ги присадят успешно в челюстите на мишки.

В рамките на  новото изследване обаче е използвана технология, която позволява много по-бърз растеж. "Използваният метод е с около 10 дни по-бърз в сравнение с досегашните технологии, заяви проф. Такаши Цуй от университета  на Токио.

Става въпрос за първи етап към целта да се регенерират органи, които да послужат за заменяне на увредените. Все още не сме стигнали до момента, когато технологията ще може да се използва при хора - приключил е само първият етап." 

Изследването е извършено от учени от Медицинския и дентален университет в Токио. Те разработили "семе" за поникване на зъб,  смесвайки специални клетки, нужни за сформирането му.

Клетките взаимодействали помежду си и генерирали процеси на растеж в тъканите, за да се сформира истински зъб. Учените опаковали "семето" в миниатюрно парче пластмаса и го имплантирали в бъбрека на мишка. Когато зъбът бил достатъчно добре оформен, учените го присадили във венеца на друга мишка.

Така бе доказано, че новосформиралият се зъб може да се приспособи към средата в  устата, да се свърже с нервите и кръвоносните съдове, сякаш става въпрос за естествено поникнал зъб. Въпросната мишка може да почувства болка и стимулиране, защото присадката реагира като всеки друг зъб, отбелязаха учените. 

Учените се надяват, че технологията един ден ще позволи да  се създадат органи, които да заменят увредените вследствие на  заболявания, наранявания или стареене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: Мишказъб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
7
 
! Отговори
НСС преди 12 години
до 35, ами хайде като умирам от неличима болест да убия още и да дръпна останалите живи същества в ада. Това да не би да ми дава право да решавам, кой трябва да живее или да умира? Морала на животните е нива над този на човека. Те убиват за да се хранят и когато са сити, повече не убиват, а човек измисля какви ли не изродщини и се гаври с животните. После измисля 1000 оправдания за извратения си морал, само и само да изглежда невинен пред себе си...
31
3
 
5
 
! Отговори
до 26 преди 12 години
Когато ти самият умираш от неличима болест, разяждаща плътта ти,едва ли ще мислиш по същия начин.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За другите органи - може, но мозъкът как ще го клонират?!
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това сигурно са го направили в научно-изследоватеския институт фукушимаи е резултат на естествени процеси ...
28
1
 
6
 
! Отговори
до Хектор преди 12 години
Хекторе, за един неспециалист, новини като тази звучат абстрактно и несериозно. Но наука така се прави! Така е започнало с ваксините, с рентгеновите снимки и с какво ли още не! От някъде се почва!А за "изнасилването" на природата - нека такова да бъде, а не чрез тотално ос*иране, смяна на полове и т.н.
27
2
 
6
 
! Отговори
до Русо преди 12 години
Пийни малко вода от мексикански кладенец, пък да видим как ще ти се отрази "хармонията".Евала на японците.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всичко е химия човека е химия,процеси,съединения... някой горе ги мисли
25
7
 
13
 
! Отговори
:) преди 12 години
Човек е разбрал ,че господ или друга сила няма да му помогне затова си помага сам. Всъщност един ден човек ще е "създател" просто природата така е решила.
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е ВЕЛИКО ВЕ!!!
23
5
 
8
 
! Отговори
НСС преди 12 години
Душата и морала са част от човека, а не както смятат повечето - само тялото. Всички, които правят експерименти с животни, осакатяват ги, режат ги, убиват ги, са обречени да се преродят в същите тези животни и да бъдат *** от тяхните, вече пораснали деца и внуци!
22
8
 
3
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
До-18.-В Япония въпреки че стават страшни катаклизми, учените правят опити, медицината се развива както всички други области и хората напредват, А НЕ СЛАГАШ ЛИ ДРАГИ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ?НЕ Е ЛИ ЗАЩОТО ИЗНАСИЛВАТ НЕЩАТА,ПРИРОДАТА ДА ГИ МАЧКА?-моля помисли тази иде,внимателно.АЗ СЪМ за ПРОГРЕСА,НО ЗА човешкия прогрес, в синхрох със даденостите,а те са:всичко е свързано.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
олкова много коментари и никой не е схванал за какво става въпрос. Зъбът не може да се възстанови и това дава нова възможност на хората да изглеждат добре. Също, тази технология ще удари здраво зъболекарската мафия по света, където една елементарна операция като вадене на корен в щатите е повече от $1000. Да не говорим за коронките или имплантите с винтове. Дано да се въведе по-скоро тази нова технология.
20
3
 
9
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Прогреса трябва да има етика.Спрете се бе.Има и други подходи към проблемте.
19
16
 
13
 
! Отговори
Русо преди 12 години
'бати колко сме *** хората! Всичките тези усилия да отглеждаме ГМ организми, да клонираме, да отглеждаме органи за какво? Вместо да живеем в хармония с Природата, ние се изправяме срещу нея. Битка с предизвестен финал.
18
4
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Ами да - не е като да е някакъв прехвален книжен герой, дето всичко да му е позволено по рождение, пък хората да трябва да се съобразяват с него.Фанатиците сте умираща порода. Даже истерията покрай 2012-та не ви съживи. Добре че японците не са под влияние на Ватикана, та да трябва да търпят подобни изверги.
17
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия генетични експерименти са нож с две остриета.
16
2
 
15
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 1И мишките живеят кратко. Обаче именно този факт е причина да бъдат използвани за опити. Ако един опит при мишка трае един месец, при по-големи бозайници би продължил с години.
15
3
 
12
 
! Отговори
някой преди 12 години
До: номер 8Напротив! В Япония въпреки че стават страшни катаклизми, учените правят опити, медицината се развива както всички други области и хората напредват.Ако у нас стане подобен катаклизъм, България няма да я има!
14
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой им дава правото да използват чужд живот?! Миши или не- нямат право. Големи умници но каква беля направиха с Фокушима! Човека е най.големия консуматор и не живее по природните закони....затова ще има катаклизми! Безверници....
13
0
 
23
 
! Отговори
Пич преди 12 години
В БАН се готви експеримент по отглеждането на Президент в бъбрека на Министър председател!