Бисексуални калмари развратничат в океана

Изясниха особеностите на половия живот на Octopoteuthis deletron
Обновена: 22 сеп 2011 18:19 | 22 сеп 2011 14:11,
85
Бисексуални калмари развратничат в океана
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Учени изясниха особеностите на половия живот на загадъчния дълбоководен калмар. Оказва се, този вид морски обитатели водят доста непорядъчен и дори разпътен начин на живот. Мекотелите Octopoteuthis deletron били наблюдавани с дистанционно управлявани подводни апарати.

Учени от изследователския център в Монтерей били смутени, когато, от записите, разбрали, че мекотелите често се сношават с представителите на същия пол. Дълбоководните калмари толкова рядко срещали себеподобни, че когато това все пак се случи, в радостта си не успяват да определят пола на другия представител.

До сега нямаше почти никаква информация за особеностите на размножението на дълбоководните калмари.
Бе известно само, че срещайки самката мъжкия я покрива  със сперматофори – капсули, съдържащи милиони сперматозоиди, които попиват в тялото й. Видеонаблюденията помогнали на учените да разберат, че сперматофори има,както върху телата на женските, така и на мъжките екземпляри.

Ето защо специалистите направили извода, че самците "оплождат" и представителите на своя пол, при това толкова често, колкото го правят и с женските.

Неморалното поведение може да бъде обяснено с това, че в жестоките условия на дълбоководния живот, калмарите се опитват да се презастраховат, в името на успешното продължаване на рода. Там където Octopoteuthis deletron живеят, потенциалните полови партньори са много малко и се срещат рядко.

Наблюденията се провеждали в Тихия океан, край бреговете на Калифорния. Изследването е публикувано в сп. Biology Letters.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: калмариполов живот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
8
 
! Отговори
МИро преди 12 години
"неморалното поведение"... явно не е неморално според дълбоководните калмари
58
0
 
5
 
! Отговори
bau преди 12 години
Да са бисексуални, добре, обаче къде е секса - явно се размножават без секс, а като "срещайки самката мъжкия я покрива със сперматофори".
57
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази новина вече е главна 4 часа. Наистина огромен респект към екипа на сайта трябва да изпитваме.
56
0
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 12 години
БИСЕКСУАЛНИ ДЕПУТАТИ РАЗВРАТНИЧАТ ПО ГАРИТЕ
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"в радостта си не успяват да определят пола на другия представител". Ne znam koj go e kazal towa, no zwu4i powe4e ot idiotski.
54
1
 
1
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
С какво е важна тая статия ...карай , там да има нещо написано на сайта да се оправдае трудова дейност.
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази статия може да се окаже ценна за Цветанов-да се огледа и да ги види:)Нищо че са се покрили дълбоко,точно там е заровен проблемът:) Къде е тръгнал да гони Михаля:):))
52
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нямам нищо против *** обаче все пак трябва да се признае ,че това е някакъв вид психическа болест.Може да се дължи ина хормонални проблеми ,но при всички случаи е голяма грешка да се взима за нормално и да се обяснява с "право на избор" . Лошото е ,че повечето известни личности и политици са такива
51
2
 
2
 
! Отговори
BOKOSTAD преди 12 години
До 54:С калмар ли имаш предвид? Не, все още не съм пробвал, но бих експериментирал. Ако искаш може да се включиш в научното изследване, ще ми бъде приятно.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хммм, тези калмари винаги са ми изглеждали съмнителни.
49
0
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 12 години
съмнявам се, че не си пробвал
48
3
 
2
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
Що не вземеш да се гръмнеш.
47
5
 
9
 
! Отговори
BOKOSTAD преди 12 години
Колко са интересни тези животни. Това ми се струва съвсем нормално. Лично аз сигурно също бих постъпил така, ако рядко се срещах с моята партньорка, не намирам нищо странно и притеснително. Разнообразието и на мен би ми се отразило добре, като се замисля.
46
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
tova e vsledstvie evoliuciqta,ima go pri vsi4ki jivotinski vidove vkliu4itelno i 4oveka,a tova dali 6te nare4e6 edin 4ovek *** ili edno jivotno,pokazva 4e na nqkoi mozacite ne sa preminali prez evolicionnoto razvitie,i sa ostanali do nivoto na neandertalcite
45
9
 
17
 
! Отговори
Pin преди 12 години
Извода е, че всички *** са останали на еволюционното ниво на тия мекотели.
44
2
 
4
 
! Отговори
кармарчо преди 12 години
абе дреме ми за калмарати, то там е техен свят. ние там не живеем, няма какво да ги съдим. така им е гот, така го правят. при нас хората няма угодия. те са го решили.
43
2
 
4
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Проблемът не е в душите, проблемът е, че има хора, които живеят в тъмнина, дори в 21 век и проповядват фантасмагории от 1001 и една нощ.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само калмарите го играят "бисексуални". Оня ден отивам на гости в един приятел и неговото куче малко булдоче мъжко разгонено за пръв път ме вижда и както си седя на стола си слага предните крака на коляното ми и започва да "***" кракът ми.Мъж съм иначе.
41
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фреди Меркюри- Музикалният Бог!Другото са клюкарски брътвежи между баби!..."Виж го маа, пък той с мъже бил, ***, Станке!"
40
8
 
13
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
Хората си спомнят за Фреди с отвращение? Отвращение може да буди начина му на живот само у някой, който тъне в *** цял живот и даже на 200 години да стане, той няма да е изживял неговите 45 години. Разбираш ли ме какво искам да ти кажа?????