Пък хлебарките танцували на Лейди Гага

И други шантави научни открития на Антинобеловите награди
Обновена: 29 сеп 2011 20:00 | 29 сеп 2011 20:00,
14
Пък хлебарките танцували на Лейди Гага
Снимка: Булфото

В Харвардския университет тази вечер за 21-ви път ще бъдат раздадени годишните Антинобелови награди (пародия на Нобеловите) за научни открития, които на пръв поглед може да изглеждат шантаво, но често се оказват удивително полезни на практика, съобщи РИА Новости.

Обикновено Антинобеловите награди се връчват във всички "нобелови категории" - физика, химия, медицина, литература, икономика, борба за мир. Получават ги обаче и учени, които работят в области като биологията, мениджмънта. Освен това за особено оригинални и достойни за антинагради изследвания често се създават специални тематични категории.

Сред тазгодишните претенденти за Антинобеловите награди са група холандски учени, които са установили, че нисколетящите хеликоптери не предизвикват стрес у козите. Достойни конкуренти обаче в раздела за биология ще им бъдат стажанти от нюйоркски университет, които са установили, че на хлебарките им харесва да танцуват най-вече на музиката на Лейди Гага.

В областта на медицината едни от евентуалните носители на антиотличието могат да бъдат британски и американски учени, свързали нарастването на броя на дебелите хора с централното отопление в домовете. Конкуренция им прави австрийският учен Маркус Апел, който предупреждава за това колко е вредно да се четат истории за глупави постъпки на хора. Сред другите претенденти са датски и италиански изследователи, които с помощта на томограф са следили реакциите на хора, наблюдаващи как някой разрязва или къса банкноти с различен номинал.

В областта на математиката специалисти от университета на Осака могат да претендират за антиотличието с откритието си, че стискането на зъби, докато се решават задачи, не пречи и не помага на успеваемостта.

В другите категории особено впечатление прави изследването на Щефан Шигер и на неговите колеги от Австрийския университет. Учените са определили оптималната стратегия на псуването при футболистите. Интерес представляват още изследванията на вибрациите на черепа при ядене на бисквити, на това как именно скачат бълхите.

Антинобеловите награди са учредени през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието "Годишник на невероятните изследвания" и няколко университетски организации от Харвард и Радклиф. Ако не бяха тези престижни отличия, някои от най-странните научни изследвания щяха да останат в забвение.

"Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се
стимулира интересът на хората към науката, медицината  и технологиите", споделя Ейбрахамс.

Всички изследвания са реални и са публикувани в престижни научни и медицински издания. Въпреки това, за разлика от Нобеловите лауреати, носителите на Антинобеловите награди не получават пари и признание, и на практика нямат никакви шансове да преобразят науката или медицината.

По традиция Антинобеловите награди - чашка Петри - се връчват на отличените от носители на Нобелова награда.
Встъпителната реч на наградените е ограничена до 60 секунди. Научната идея трябваше да бъде представена за 24 секунди, а обяснението да стане само със 7 думи, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: Антинобелови награди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
4
 
! Отговори
Ради преди 12 години
Щото я мислят за майка-***!
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
РСРСРРСРР СРР СРР СРР РР РР РСРРРРСРРРРРР
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАН ДА ИЗУЧИ ППРАВОПИСА НА ДНЕС,БГ И ДА ГРАБНЕ ПРИЗА
11
4
 
15
 
! Отговори
Fold преди 12 години
По-по-по-покер фейс, по-по-покер фейс...
10
3
 
13
 
! Отговори
лулу преди 12 години
Кой ви излъга, че да започваш каквото и да е, не просто заглавие, с думата ПЪК е готино или пък оригинално, недай си боже стилно?!?!!?При вас да не пишат второкласници?
9
3
 
7
 
! Отговори
GOSHO преди 12 години
тука са и ядливи, пазя котарака да не го изядат ))
8
5
 
16
 
! Отговори
електорат преди 12 години
А ТУК *** СА МНОГО КРАДЛИВИ . ВСИЧКО ЩО ВИДЯТ И ГЕПЯТ . НАЙ-ОБИЧАТ ЖИЛЯЗО!
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
У нас ги няма и не ги тепам, но ако хлебарката-царица се появи на екрана сменям бързо канала.
6
2
 
18
 
! Отговори
GOSHO преди 12 години
Tе танцуват и у нас, ги тепам
5
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на снимката е лейди гага с новата си визия
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те танцуват заедно с тях.
3
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На един човек в дома му имало много ***. Решил да изхвърли всичко което става за ядене за да се махнат. Изхвърлил всичко освен това в хладилника. Те влезнали там и почнали да ядат. Тогава той решил да изхвърли всичко от хладилника . Изхвърлил го. През ноща докато спял една огромна *** донесла при него хляб, бутнала го и му вика:-Вземи да се нахраниш хазяин. Виждам че хладилника ти е празен.
2
3
 
14
 
! Отговори
14 преди 12 години
тварите се надушват
1
2
 
23
 
! Отговори
ku4eto преди 12 години
//Пък *** танцували на.////.............студентите в студентски град